Avatar uživatele
anonym

pes vrčí když ho chci potrestat nebo pokárat, co ním mám dělat? proč to dělá? proč začal až ve 3 letec?

dobrý den mám 3-letého pejska shi-tzu, ve 3 letech na mě začal vrčet(předtím to nikdy neudělal) když ho chci pokárat nebo potrestat a když mu chci dát na zadek nebo ho chytnou tak po mě vyjíždí a nedokážu ho žádným způsobem donutit přestat, myslím že je to proto že s náma kdysi žil asi rok vlčák který ho vždy chránil když jsem ho chtěla okřiknout nebo potrestat tak nevím jestli je to že má potřebu se bránit sám a nebo si myslím že mi ho někdo zmlátil (bydlel tam s náma i jeden magor) každopádně nevím co s ním mám dělat, myslím že se to i stupňuje a myslím že by si to ke mě neměl dovolit a bojím se aby nenapadl děti, mohu poprosit o radu proč to asi dělá a co s ním mám dšlat? děkuji Lucie Š.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Jahoda, Losos před 4926 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Losos

Stejně jako člověk, není ani pes (jakékoliv zvíře) hloupé a výhružné zvuky před tím, než mu chcete uštědřit výchovnou lekci, má známenat pouze to, že tuší co nastane, bojí se toho a varuje Vás, aby jste to nedělala. Je to pouze jakýsi obranný mechanizmus. Proč se takto doposud nechoval, se dá těžko zodpovědět, bez bližších detailů, ale jistě v tom něco bylo.

Nevím, jestli mohu s Roxy naprosto souhlasit se způsobem trestů, neb trest bez bolesti není vždy považován za trest. Nechci aby to znělo necitelně, o tom to vůbec není, ale stejně jako u nás, i u zvířat platí, že pokud z něčeho nebude mít strach, pokud ví, že za to špatné co vykoná, ho nečeká nic špatného, tak z toho nebude mít ani respekt.

Je to jako by jste zločinci vyčetla jeho zločiny, pak na něj zamávala ukazováčkem, že se na něj zlobíte. On ví že je zrovna káraný, ale co z toho ? Nic .. trest, ze kterého tedy bude mít dotyčný strach, který ho pro příště varuje, je bohužel tedy někdy nezbytností, ať si kdo chce co chce říká.

A závěrem ? Má rada ?

Nebát se vrčení, ukázat kdo je vůdcem smečky, ne nezbytně užívat tělesné tresty, ale nebát se. Vzít ho za obojek a odtáhnout ho do kouta, nebo zavřít za dveře, vyloučit ho na chvíli ze „smečky“, ukázat mu, že takhle to nepůjde. On pochopí a bude vědět že udělal něco, co by neměl.

Pokud však opravdu ucítíte, že se s Vaším pejskem děje něco špatného, jiného, bude lepší se obrátit na specialistu, přímo na psí poradnu. Věřím však, že to nebude nutno a že Váš problém vyřešíte :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
roxy52

To vypadá,že má strach z toho trestání a instinktivně se brání.Nejlíp by bylo znovu získat jeho důvěru,i když to chce hodně trpělivosti.Jak popisuješ,tak mu taky občas nařežeš,ale to vůbec není dobrý.Nejlepší je ho ,,trestat" srolovanýma novinama,hezky na zadek.To ho nebolí,ale ten pejsek ví,že je trestanej.Ůplně nejhorší je ho trestat rukou.Začne potom mít strach třeba i z pohlazení,bo má zafixovaný,že ta samá ruka ho trestala.Totež platí o vodítku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kapka

Z dotazu mám pocit, že máte ve vaší smečce docela podivné vztahy. Německý ovčák chránil pejska shi-tzu před Vámi? Jak? Vrhl se mezi Vás a pejska pokaždé, když mělo dojít ke konfliktu? A asi se mu to docela dařilo, co? To nesvědčí o Vaší velké autoritě ve smečce. Ale raději hned teď připomenu, že autoritu si nezískáte neustálým psychickým a fyzickým trestáním psa. To spíše naopak. Musela bych to vidět, takhle si mohu situaci jen představovat.
Mohu se mýlit, vycházím jen z toho, jak na mě působí dotaz. Myslím, že pejska trestáte nadměrně, jen ho stresujete a pozici ve smečce si rozhodně neupevňujete, takové názory jsou klišé. Většina situací se dá řešit bezkonfliktně, prostě používat více hlavu než ruce.
Neříkám, že se pes nesmí vůbec fyzicky trestat, spíše chci říci, že s tresty se musí šetřit a hlavně vědět, kdy jsou opravdu vhodné a jak má trest vlastně proběhnout. Budete se asi divit, ale názor jednoho z našich nejlepších výcvikářů je, že psa můžete razantně fyzicky potrestat jen třikrát za život, aby to nemělo negativní vliv na jeho psychiku a mělo to tedy vůbec smysl. Málo, co? A to ještě jsou citlivější psi, pro které i to je moc.
Ještě mě napadá, nemáte někdy pocit, že pejska trestáte pořád dokola za to samé nevhodné chování? A stále to nepomáhá? Pak vůbec nechápe, co po něm chcete. Ale to je bohužel na Vás, abyste mu to rozumně vysvětlila.
Představte si, že jste v cizině, někdo Vám něco vysvětluje, vy mu nerozumíte, tak na Vás ten dotyčný zakřičí, stále nerozumíte, tak Vás zbije. Pochopíte pak už konečně, co po Vás chce?
Takže k dotazům. Proč to dělá, myslím, už je z odpovědi trochu jasné. Co s ním mám dělat? S pejskem celkem nic. Spíše se sebou. Ujasnit si, co po něm chci. Nejsou moje požadavky proti jeho přirozenému chování? Mám s ním zdravý vztah? Mohu k němu změnit přístup? Šly by situace, kdy se pes chová špatně, řešit jinak než trestáním, které možná ani nechápe?
Co se týče vztahu pejska a Vašich dětí, chci se zeptat, jestli děti napodobují Vaše chování a také mají tendence pejska trestat, napadat nebo jestli na něj nejsou prostě jen trochu víc hr? Pak riziko, že se bude bránit kousnutím samozřejmě je.

Pokud se přeci jen příště konfliktu nevyhnete a pes na Vás bude vrčet, nebijte ho, ale ani mu neustupujte, pozná, když budete v rozpacích a nebudete si vědět rady, odveďte třeba jeho pozornost od nežádoucího chování jinam. Vy rozhodujete, co budete společně dělat, ne pes, ale pozice vůdce je i docela zodpovědná funkce, žádné diktátorství a tyranství, pejsek se s Vámi musí cítit hlavně v bezpečí a vědět, že se na Vaše rozhodnutí může spolehnout. Chvalte ho a občas odměňujte, pokud se chová správně!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lerak14

souhlasím s lososem mám kokra a tomu musím každé 3–4měsíce ukázat kdo je vůdce jinak bych byl pokousanej pořád chytím ho za krkem a pořádně protřepu pak dá zase pokoj a věř má 7 a vodítko pomalu nezná

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Pes si musí svého pána vážit a mít respekt. Bitím si to člověk nevynutí. Je to kamarádsko-hierarchickém vztahu.
Možná by vám pomohl – p. Desenský.

http://www.psycho­log-psu.com/

http://www.psycho­log-psu.com/porad­na/index.php

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

v zadnem pripade si tohle pes nesmi dovolit.VY jste vudce smecky a ON si pokarani musi nechat libit.Jakmile to tak neni,tak to znamena ze vas nebere jako vudce(Alfa samce/samici). Takhle pres PC tezko podrobneji poradit,ale vyjizdi li nebo vrci na vas,tak musi dostat co proto aby vedel kde je jeho misto a abyste si upevnila misto vudce.To je dulezite pro dalsi souziti.Zacal bych tim,ze venku mu nesundate nahubek a stane li se neco za co ho budete chtit pokarat tak to proste udelejte,povalte ho na zada(je to Shi-tzu takze bez problemu)a drzte ho za krk tak dlouho az bude treba knucet.Nebojte se toho,psovi to neublizi.Kazdi­opadne to neberte jako tyrani-pes neni decko a v prirode(ve smecce) by dostal co proto od nadrazeneho jedince.Ale jestli si netroufate,tak bezte za odbornikem,protoze jak nebudete jednat tak priste vas muze klidne rafnout

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
HaNaH2323

Mam to podobny pes krysarik 5let a dvakrat uz se mi zakousl bez duvodu do nohy ale natvrdo !!dost to boli a uz mam strach syn 2roky se ho neboji toho jeste nekousl ale vrci a ja uz ho doma nechci tak sem ho zavrela na zahrade kde sem mu dala i pelech …ale beci tam …?

Nový příspěvek