Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem po roce anoda turbokotle KO

Dobry den.
Každý rok si objednávám servis na turbokotel BAXI a každý rok mi technik ukazuje sežranou anodu. Je možné, že by mi tak rychle mizela? Je pravda, že obecní voda je pomněrně tvrdá, ale neslyšel jsemo nikom z mého okolí, že by jí tak často měnil. K mé smůle nová anoda stojí 500,- Takže s čištěním a kontrolou spotřebiče mi tato každoroční "sranda" spolkne 1.500,-
Čím to může být, že tak rychle koroduje? Bylo by možné udělat nějakou vychytávku? Přemýšlel jsem o nějakém přídavném potrubí před kotlem do kterého bych vložil jinou levnější a hlavně delší anodu. Nebo prostě jen nějaké potrubí z materiálu, které by korodovalo na úkor té anody? Výměna trubky by vyšla mnohem méně. (Ještě přemýšlím nad změnou servismana.)

Předmět Autor Datum
U turbokotle nevím. Ale mám bojler tatramat, kde je použitá také anodová tyč. Taky zhruba po roce až…
Zerozero 13.11.2013 09:47
Zerozero
Také je to možnost. Musel bych se podívat kolik by vyšla nová expanzní nádoba na můj kotel. Ale ta c…
Vergil 13.11.2013 09:54
Vergil
Jinak umístit něco před kotel nemá význam. Anodová tyč chrání proti elektrochemické korozi a účinkuj… poslední
Zerozero 13.11.2013 10:02
Zerozero

U turbokotle nevím. Ale mám bojler tatramat, kde je použitá také anodová tyč. Taky zhruba po roce až roce a půl byla totálně pryč. Dvakrát jsem ji vyměnil, stála také téměř 500,-. Tak jsem se naštval a dále již tyč neměnil.
Zatím po dalších asi osm let se nic neděje. Možná že to bojler žere, ale úspora za anodové tyče mi ušetří na nový. Samozřejmě kotel asi bude dražší, tak se tak rychle nezaplatí, ale kdo ví?

Jinak umístit něco před kotel nemá význam. Anodová tyč chrání proti elektrochemické korozi a účinkuje jen uvnitř kotle.
Elektrochemická koroze vzniká vlivem použití nestejných materiálů v kontaktu s vodou. Například topné těleso, výměník proti nádobě. Anodová tyč stáhne vznikající elektrický proud na sebe.
Nechápu, proč výrobci ještě nepřišli na to, že by šlo udělat vše ze stejného materiálu, pak by elektrochemická reakce nemohla nastat. Ale to by pak výrobek moc dloho vydržel a to přece nejde. Tak alespoň vydělávat na anodových tyčích. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru