Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podivné bootování

Dobrý den,
před půl rokem jsem si pořídil notebook ASUS X5GASeries a nedávno mi uplně zamrzl (když jsem s ním zrovna nepracoval, jen byl zapnutý na stole). Nezbylo mi nic jiného, než jej natvrdo vypnout. Od té doby se ale objevuje zvláštní problém.
Při startu se zobrazí hláška "Reboot and select proper boot device...", dál se nedostanu. Když ale počítač vypnu a znova jej zapnu, naběhne systém bez problému. Zkoušel jsem se dívat do BIOSU hned při prvním spouštění a HD jako by tam nebyl. Při dalším spuštění už ale jo.
Když mi pak PC nsatartuje, tak dál běží bez problému. Až do dalšího spouštění.
Myslel jsem si, jestli nemůže být něco v nepořádku s HD, ale to by pak nenaběhl nikdy.

Předem děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Podle mně by to HDD mohl klidně být, ta elektronika je víceméně nevyzpytatelná, stejně tak řadič HDD…
Jake Buchar 12.07.2010 11:12
Jake Buchar
Jj, v záruce samozřejmě je, tak to vypadá na reklamaci. S tou konzolí... tu na jdu na instalačním DV…
Kajda 12.07.2010 11:20
Kajda
Neumim to říct s naprostou jistotou, ale pokud se jedná o drsný vypnutí a následný chyby disku, přik… poslední
Jake Buchar 12.07.2010 11:37
Jake Buchar

Podle mně by to HDD mohl klidně být, ta elektronika je víceméně nevyzpytatelná, stejně tak řadič HDD na desce. Každopádně jestli je půl roku starý, reklamací nic nezkazíš, viděl bych to na výměnu základní desky a disku. Můžeš i vyzkoušet otestovat disk na chyby, případně CHKDSK příkaz v konzoli pro zotavení, jestli máš možnost nabootovat z DVD. Může být poškozena struktura disku. Takhle bych to viděl já.

Jj, v záruce samozřejmě je, tak to vypadá na reklamaci.
S tou konzolí... tu na jdu na instalačním DVD systému, jestli se nepletu. Jenže já klasický DVD se systémem nemám. K tomu notebooku se dodávala jen speciální verze sloužící k opravě systému, čistě instalačka tam není. Nebo aspoň ne, tak jak bych čekal...
Nicméně, děkuji za radu :)
Chtěl jsem se ujistit, že nepujde na reklamaci zbytečně..

Neumim to říct s naprostou jistotou, ale pokud se jedná o drsný vypnutí a následný chyby disku, přiklonil bych se k tomu. Pravda, přes recovery dvd se na konzoli nedostaneš. Je to Windows 7? Je v možnostech spuštění (jako stav nouze astd - F8 při startu OS) možnost Opravit tento počítač? Tam by měla být možnost dostat se do konzole - příkazový řádek. Tam zadej CHKDSK /R. Pokud se tam nedostaneš, zkus to alespoň v najetým systému. Případně můžeš ještě zkusit sehnat Windows 7 beta, pomocí které je možné opravit problémy také.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru