Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podivný hluk-chladič chipsetu?

Dobrý den, chtěl bych poprosit, jestli by se mi pokusil někdo poradit.

Mám základní desku MSI K8N NEO4-Fs chipsetem NForce 4 (obyč.). Chipset byl chlazen aktivním větráčkem, který měl také miniaturní pasivní. Tyto chladiče byly proslulé velkým hlukem a docela častými problémy... Bohužel po 4 letech provozu začal dělat problémy i mně - nedržel otáčky, zvýšila se hlučnost a zastavoval se. Nakonec jsem ho vymněnil, pač jsem usoudil, že asi odchází (asi kluzné ložisko). Nahradil jsem ho tedy chladičem AKASA Cooling Set. Je to sada chladičů na celou desku. Ten hlavní je složen z malého pasivního chladiče (40x40x10mm) a na něm je aktivní větrák (40x40x10mm). Po montáži bylo vše naprosto v pořádku - znatelně se snížila hlučnost, zlepšilo se chlazení (průměrně klesla teplota o 3°C dolů), má nižší otáčky (5200-5400), původní 7900-8200, takže velká spokojenost.

Jenže teď asi po 2 měsících bezproblémového provozu mi přijde, že se začínají objevovat potíže. Někdy(náhodně) se po zapnutí PC začne lynout z počítače velký hluk (opravdu velký) těžko ho přirovnat(z hlediska hlučnosti), ale přijde mi jako puštěná vrtačka nebo lehce vytočený motor auta... Jenže nevím co ho způsobuje - můj tip ale je, že to právě dělá chladič chipsetu. Stalo se mi to zatím 2x, ale moc přijemné to není. Vzhledem k tomu, že jsem se bál, aby se něco nepoškodilo, rychle jsem PC vždy vypnul a zapnul, poté to přestalo. Kvůli tomu jsem ale nezjistil, co to způsobuje(jestli nějaký větrák točí víc, než by měl).

Nevíte nebo alespoň netušíte, co by to mohlo způsobovat? Hluk je to opravdu velký a velmi nepříjemný a docela mám obavy, aby se pak něco nepoškodilo...
Díky moc.

Předmět Autor Datum
Hlukem se nic neposkodi. Sundej bocnici, spust a sleduj. Kratkodobe muzes vetracky pozastavit (na pa…
gd 08.01.2010 15:00
gd
Dobrá díky. Problém je v tom, že to dělá náhodně, takže nikdy nevím, kdy se to objeví zase. Vzhledem…
Luděk N. 08.01.2010 17:18
Luděk N.
Bat se nemusis, tocit rychleji se nebude. Spise naopak. Takhle alespon vrci. Pokud by vsak zpomalova…
gd 08.01.2010 17:39
gd
Aha, tak snad to tak bude. Pokud to dělá chladič graf. karty, tak to bych pochopil, že po 4 letech,…
Luděk N. 08.01.2010 20:23
Luděk N.
Zdravím, tak to vypadá, že jste měl pravdu a to hlasité vrčení a drnčení, dělá chladič grafické kart…
Luděk N. 09.01.2010 13:31
Luděk N.
Stava se to. Po nejake dobe (rok?) je skuhrani vetraku grafiky dogmatem. Namaz to nebo vymen.
mif 09.01.2010 13:33
mif
No karta je stejně stará jako zbytek PC, tedy něco málo přes 4 roky. A vypadá to, ž chladič bežel st…
Luděk N. 09.01.2010 13:37
Luděk N.
nepřestane spíš se přestane točit a nevšimneš si toho
MM_tank 13.12.2010 17:57
MM_tank
A jakým prostředkem větrák na grafice promazat?
I3E3D 13.12.2010 17:39
I3E3D
Vazelínou jakoukoliv olejem na kolo nebo na šicí stroj co máš po ruce. Odmontovat a zespodu rozřízno…
MM_tank 13.12.2010 17:57
MM_tank
hele a čistil si ty větráky někdy od prachy? mě si taky kámoš stěžoval že mu asi 2 roční pc hučí jak…
tom.win 13.12.2010 18:04
tom.win
Pokud je to ventilátor grafiky a pokud půjde do háje tak na 6600 by mělo jít připlácnout a zalepit t… poslední
MM_tank 13.12.2010 18:08
MM_tank

Dobrá díky. Problém je v tom, že to dělá náhodně, takže nikdy nevím, kdy se to objeví zase. Vzhledem k tomu, že mám navíc nešikovně umístěný počítač, tak nebude tak jednoduché se dovnitř dostat. Ale zkusím to.

Jinak s tou grafikou je to také klidně možné. Teď jsem si vlastně uvědomil, že ještě předtím, než jsem vyměnil chladič chipsetu, tak se někdy po startu PC ozývaly takové hlubší bručivé zvuky, které cca po 1minutě ustaly, ale chladič chipsetu to nebyl. Ani chladiče skříňě. A šlo to zmíst, kde je umístěná grafická karta, takže by to klidně mohla být ona. Ale že by takhle zničeho nic?

Jinak se tedy bát nemusím, že by se něco poškodilo? Já se právě obávám, aby ten větrák netočil víc, než může a pak mu střeba neuletěla ta vrtulka nebo se třeba nevyzkratoval a tak.

Bat se nemusis, tocit rychleji se nebude. Spise naopak. Takhle alespon vrci. Pokud by vsak zpomaloval, hrozi nebezpeci prehrivani. Uz jsem takto spalene karty videl.

Ale že by takhle zničeho nic?

Ano, jednou to zacit musi. :-D

PS: me to dela take, vetrak jsem vymenil, po 3 mesicich to zase zacalo delat. Po peti minutach provozu se vsak vetrak utisi natolik, ze jiz o nem nevim do noveho spusteni PC.

Aha, tak snad to tak bude. Pokud to dělá chladič graf. karty, tak to bych pochopil, že po 4 letech, kdy vlastně beží na 100% se již začne projevovat opotřebení. Ale pokud to dělá ten chipsetový, tak to nechápu, pač je opravdu nový a dobrý.

No uvidím, hold na to budu myslet a před zapnutím PC se vždy připravím, kdyby se to zase objevilo, tak abyh zjistil, co to dělá.

Kdyby to byl tedy ten na grafice (Leadtek Nvidia 6600), tak pak je asi jedinná možnost ho vyměnit, že?
A co kdyby to ale dělal ten chipsetový? Je sice v záruce, ale demontáž není jen tak. Navíc bych měl odstavený počítač a vzhledem k tomu, že mají na přpadné vyřízení 30dnů, tak si to nedokážu představit. Mám nějakou práci.

Zdravím,
tak to vypadá, že jste měl pravdu a to hlasité vrčení a drnčení, dělá chladič grafické karty...Dnes po zapnutí PC začal opět vrčet, ale naštěstí ne tím hrozným hlukem, jen trochu. Povedlo se mi zjistit, že to dělá graf. karta a ne ten chipsetový, ten je krásně tichý.

Teď je ale otázkou proč? Odchází nebo je uvolněný nebo jiný problém?

No karta je stejně stará jako zbytek PC, tedy něco málo přes 4 roky. A vypadá to, ž chladič bežel stále na 100%(není regulován), takže asi možná odchází.

Alepoň, že vím, co to způsobuje. Uvidím, jestli se to bude zhoršovat nebo to třeba přestane. Podívám se, jestli je karta dobře upevněna a chladič také.

Díky.

hele a čistil si ty větráky někdy od prachy? mě si taky kámoš stěžoval že mu asi 2 roční pc hučí jak kdyby chtěl odleted vycistil jsem to a je to v pohodě ted si to cisti sam kazdy mesic. Určitě to vyřeší i tvoje problémy.nemusis ani tak casto jako on klidne by stacilo kazdyho pul roku nebo proste kdyz te ten hluk zacne srat

Pokud je to ventilátor grafiky a pokud půjde do háje tak na 6600 by mělo jít připlácnout a zalepit tavnou pistolí obyčejný ventilátor vhodných rozměrů např. 6*6cm za cenu do kila. Rozmery odhadneš a poznáš podle původního, ten z chladiče odděláš a nove přilepíš nad místo kde byl. Například na X800GT sem to dneska odmítl-respektive řekl že na vlastní rizoko - protože by se uvařila. Záleží jak to chlazení karty vypadá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru