Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pokládka venkovní dlažby na izolaci balkonu

Dobrý den, chtěl poradit, na balkonu nám provedli jeho izolaci její název bohužel neznám,ale jako stavaři snad poznáte oč se jedná. Kolem obvodu na zeď připevnili plechový profil a na tento poté navařili nějakou šedou izolaci, která není po ploše lepená. Prý se to používá na balkony a střechy?? Jelikož se tento materiál nedá udržovat, chtěl jsem na tento povrch položit dlažbu. Mám však obavy s toho, jak dlažby bude držet, když izolační guma vlivem tepelné roztažnosti stále pracuje.
Koupil jsem si penetraci fy. DenBraven "Adhézní můstek", která je pro kritické poklady. Tímto bych chtěl napenetrovat uvedenou izolaci a jelikož na balkonu mi izolací zničili spád, musím plochu vyspádovat. A nyní můžu na penteraci pružným lepidelem vytvořit požadovaný spád (na délce 1,2m je to 1cm)a po jeho zatvrdnutí provádět běžným způsobem pokládku mrazuvzdorné dlažby? Soklík nebudu lepit, neboť si myslím, že by se na plechovíém podkladu neudržel a tak spáru kolem zdí vytmelím silikonem.
V případě, že popisovaný způsob není nejvhodnější prosím poraďtě jak postupovat. Díky

Předmět Autor Datum
Na takto udělanou izolaci z těžké folie se pokládají terasové dlaždice o síle 3 cm na takové plastov…
Skipi 18.08.2008 17:40
Skipi
Díky za radu, ale jak jsem uvedl, pokládkou izolace mi firma zničila spád balkonu. Proto pokládka na…
M. 19.08.2008 12:03
M.
Co to reklamovat, i kdyby se tam nic nedávalo tak se přece nebudete koukat na rybník na balkoně, to…
Skipi 19.08.2008 14:37
Skipi
Mohu doporučit terče pod dlažbu, které jsou jak výškově, tak hlavně sklonově nastavitelné, takže si… poslední
terče pod dlažbu - v 21.05.2014 09:18
terče pod dlažbu - v
Dovolím si tvrdit, že správný postup radí Skipi. Je otázka, jak je možné pouhým navařením folie znič…
leo 19.08.2008 21:16
leo
Vyspádování zaniklo tím, že na nejnižší stranu (odtokovou) nainstalovali okapovou lištu na kterou na…
M. 20.08.2008 18:08
M.
Pokud je tam rovina, tak bych se těch terčíků nebál, položil bych tam dlažbu k tomu určenou (3 cm).…
Skipi 20.08.2008 20:32
Skipi

Na takto udělanou izolaci z těžké folie se pokládají terasové dlaždice o síle 3 cm na takové plastové terče které mají i vymezení pro spáru která zůstává volná a déšť stéká spárami na izolační folii. Nic se nebetonuje dlažba je volně položená na plastových terčích. důležité je mít už vyspádovaný beton pod folií a pak je to bez problémů. Mám takto udělanou terasu cca 10m už třetí rok a supr. Před tím jsem tam měl ipu+beton+dlažbu a byl problém s praskáním zatékaním atd.
http://www.extra-cent.cz/ceniky/best-velkoplosna-dl azba-2008.pdf
http://www.stavimedum.cz/article.jsp?art=430&catId= 3021
http://www.levnestavebniny.cz/odvodnovaci-systemy/t erce-pod-dlazbu/terc-pod-dlazbu/terc-.813/

Díky za radu, ale jak jsem uvedl, pokládkou izolace mi firma zničila spád balkonu. Proto pokládka na terčíky se mi jeví jako nevhodná, neboť by pod dlažbou stála voda a kdoví co by v zimě dělala. Takže tento postup asi nebude to pravé ořechové:-(

Mohu doporučit terče pod dlažbu, které jsou jak výškově, tak hlavně sklonově nastavitelné, takže si můžete upravit i spád, pokud by nebyl podklad dostatečně naspádovaný. Můžete i vyrovnat výšku, kdybyste nechtěli mít schod na balkon apod. Pokládka venkovní dlažby na terče zajistí dokonalý odvod vody z plochy a můžete i díl dlažby vyměnit nebo nadzvednout, kdybyste potřebovali třeba něco vyndat, co pod dlažbu zapadlo. Výrobce nabízí různé tloušťky mezerníků, takže si můžete vybrat, jak velkou mezeru mezi díly dlažby chcete. Myslím, že je to ideální řešení.

Hodně dobré jsou myslím terče pod dlažbu BUZON - je to renomovaný evropský výrobce, žádná Čína... mrkněte třeba na:
http://www.fasadyaterasy.cz/produkty/rektifikacni- terce-buzon - mají tam i venkovní keramickou dlažbu na terče

Dovolím si tvrdit, že správný postup radí Skipi.
Je otázka, jak je možné pouhým navařením folie zničit spád, když ta folie je všude stejně silná?
Pokud tam spád byl, pak se musela dělat ještě nějaká mezivrstva, kterou se porušil ?
Bohužel ale na folii nelze doporučit ani s penetrací dávat nějaké další vrstvy, flexibilní lepidlo na tom asi držet nebude. Jediný vhodný postup jsou ty plastové terče a volně položená dlažba.
A jinak reklamace - folii sundat, udělat spád a znovu navařit.

Vyspádování zaniklo tím, že na nejnižší stranu (odtokovou) nainstalovali okapovou lištu na kterou navařili izolační folii a tímto došlo ke zvednutí této strany. Spád, který byl na metru délky asi půl centimetru, zaniknul. Reklamaci jsem zvažoval, ale firmou mi bylo řečeno, že se jedná o standartní postup a za to, že spád bakonu při výstavbě byl minimální nemohou. Jiné byty tento problém nemají. Přestože střed terasy byl položen textilií, je to nedostatečné a uprostřed je prohlubeň. Jelikož reklamace jak vyplývá z výše uvedeného je bezpředmětná, rozhodnul jsem se tento problém vyřešit nalepením dlažby na izolaci po jejím vypádování. Vím, že tímto ztrácím výhody vyplývající z použití terčíků, ale protože jsem si izolaci neobjednával a byla mi vnucena majitelem domu (SBD, ale jiný možný postup nevidím. Snad pokud by došlo k praskání dlažby překryl bych tuto dřevěnou rohoží z nějakého ušlechtilého dřeva.
Jsem rád za vaše názory, ale měl jsem spíše na mysli, zda někdo na tuto izolaci již prováděl lepení dlažby a jeho zkušenosti. Jsem si vědom, že moc lidí, kteří by tímto způsobem izolaci záměrně "ničili" není. Ale snad se někdo najde.

Pokud je tam rovina, tak bych se těch terčíků nebál, položil bych tam dlažbu k tomu určenou (3 cm). Protože je toto řešení snadno rozebíratelné (žádné šramování a bourání - poškození izolace) tak bych to na jednu zimu zkusil a pak se uvidí, dlažba se zaručeně nepoškodí, bez problémů se dá vyndat a použít na položení do již něčeho vyspádovaného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru