Avatar uživatele
pizlicka

pokud vdova ziska druzstevni byt do osobniho ´vlastnictvi,za sest let na to se vdá…

manzel udela v manzelstvi dluhy,má se ona bát,ze ji pu´jdou exekutoři po bytu???nemela si to osetrit predmanzelskou smlouvou,aby byl byt vyloucen ze SJM???a jestli ano,lze to udelat dodatecne?dekuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, zzzzz před 4244 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ach ta osvěta a naprosto tristní právní povědomí. Místo litanií, jediná věta:
„Do SJM se nezapočítává majetek nabytý před uzavřením sňatku anebo dědictvím (to i během manželství).“
Ostatní osobní majetek v případě exekuce, se řeší vylučovací (excindační) žalobou proti konkrétnímu č.j. exekučního příkazu.
(I kdyby se vdala třeba 2 den po zbohatnutí, už se nedělí a zůstává to v jejím výhradním vlastnictví).
Doplňuji:
ad kropitko, zkus si ještě jednou pozorně přečíst jádro otázky ´„Jak vyloučit byt ze SJM?“
Výklad právního stavu je jednoduchý – byt se nikdy nestal SJM, protože byl nabyt před sňatkem, toť suchá litera zákona. Nějak tu dochází k matení pojmů, SJM má význam při rozvodu, proto se jeho definice a samotný výraz vyskytuje v Zákonu o rodině.
Pro úplnost, kromě předmanželské, lze uzavřít i manželskou smlouvu (tedy po svatbě), kromě toho jsou různé formy o výhradním uznání vlastních závazků apod.
Vy tady vytváříte různé katastrofické scénáře a přitom zapomínáte na obyčejný život. Pokud jeden z partnerů např. podniká, obvykle si manželé ošetří ještě před svatbou.
Když ale manžel blbne, tak by o tom naželka měla vědět, vždyť na půjčku, hypotéku apod., požadují peněžní ústavy (jež mají řádnou bankovní licenci) spolupodpis druhého z manželů.
Jestliže sklouzne do drog nebo gamlerství, tak se to řeší ještě v počátcích a nedá-li si říci, končívá to rozvodem, kdy mne už jeho dluhy nemusejí zajímat.
Otázka je formulována podmiňovacím způsobem a hypotetickou verzí fiktivní kamarádky ve stylu „Co by, kdyby“.
Ve skutečných a reálných kauzách ze života už dávnou vstoupil do případu právní zástupce a ten už dokáže individuálně a kvalifikovaně poradit optimální postupy, včetně případných rizik justičních mechanismů a formálních chyb postupu při komunikaci se soudem
Na abstraktní .dotazy lze obtížně radit, kdežto na věcnou kauzu může advokát věcně reagovat (nakonec na to má i přísl. ceník advokátních úkonů).
P.S. V podobných případech před lety zdejší nick standa pravidelně připojoval doušku „Dotaz je nad rámec těchto stránek, obraťte se na odborný web nebo na povolané, kteří jsou za to placeni.“)

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kropitko

Dluhy, které si udělá manžel během manželství jsou i dluhy druhého z partnerů, tzn. že exekutora nebude zajímat čí je jaký majetek, prostě je to dluh obou manželů, z toho bude vycházet.
Doplňuji:
Rozdělit SJM lze i tak, ale dluhy které udělá před rozdělením SJM budou dluhy obou.

Upravil/a: kropitko

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pizlicko, takže to shrnu: byt patří manželce. Je to jen její majetek. Dluhy vzniklé za dobu trvání manželství jsou společné, ať si je nadělali manželé společně, nebo jenom jeden z nich. To znamená, že exekutoři zabaví majetek, bez ohledu na to, zda patří ženě s bytem, nebo manželovi s dluhy.
Obávám se, že vylučovací žaloba v tomto případě nebude účinná. Já bych se o byt strachovala a mám za to, že plným právem.
Nešťastné dluhy! Zřejmě bych se snažila najít cestu, jak dluhy uhradit a dohodnout se s manželem, jakým způsobem mi nahradí jejich zaplacení. Vše samozřejmě smluvně a nejlépe prostřednictvím advokáta sepsané.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?pizlicka Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kropitko

Plácat kraviny a pak napadat jiný odpovědi ti koukám pořád jde,,Dr.Axl,,

Takže já to pro pizlicku rozepíšu, prostě ať si vdova s nynějším manželem rozdělí SJM, tam ať sepíší že budoucí závazky toho a toho partnera jsou jen jeho, stejně si tak můžou upravit i majetek, příjmy apod.
Pokud už dluhy partner nadělal, tak jsou to dluhy jejich obou, není pravda, že na to, aby si vzal půjčku potřebuje vdovi podpis, na to nespoléhejte. Exekutor zabaví co se mu zalíbí, nebude řešit, že dům byl její před sňatkem.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Kropítko, nerozčiluj se. Vždyť totéž už jsem do odpovědi pizlicce dávno napsala. Hezké je řešit takové záležitosti z hlediska práva, ale exekutoři jsou profláknutí tím, že jim právě právo nijak nevadí v jejich běsnění v bytech jejich obětí (nebudu psát dlužníků, protože to často ani dlužníci nejsou).

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

ad kropítko, už se nemusíš čertit, žes zapůjčila své rodinné profily pro Kerberus, zkus v klidu porovnat nominace za správnou odpověď a palce – matematika je prostá a na škorpení si nehraje.
Nakonec ocko ti replikovala smířlivě, tak uklidni hormony a uváděj věcné argumenty k otázce či výhrady ke znění zákonů.
Na chatování máš jinou partu na Zábavě, tady, jestli dobře čtu, je odborná rubrika Právo.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

Dr.Axle – nemohl bys jen správně poradit a zdržet se při tom komentáře? Určitě by to působilo věrohodněji a sympatičtěji, v poslední době jsi se znemožnil sám dostatečně ( metylalkohol, Féničané…) a o tvé neomylnosti lze s úspěchem pochybovat.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
fcoop

Starýho psa novým kouskům nenaučíš.

před 4243 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

ad Sůwa,

  1. Kde je příspěvek k předmětu otázky?
  2. Na osobní vzkazy tu slouží jiné funkcionality, i nováčci už to pochopili a přečetli si v pravidlech.
  3. Odpověď je pro tazatelku a ona ví, jak je to míněno, případně nepotřebuje samozvaného tlumočníka. Anebo jsi už také podlehla manýrům drben, co se (se..u) – cpou do cizích dialogů?
  4. Co to plácáš o Féničanech? Nevzpomínám si, že bych tam jak odpovídal, tak vkládal jakýkoliv příspěvek do diskuze. (V téže diskuzi by ses dočetla, že mazala hanulka a ocko, mne laskavě vynech!)

Takže se dopouštíš hrubého a nepodloženého osočování, jen díky žlučovité zahořklosti a osobní frustraci, což jak praví kodex, si máš léčit jinde.
(Raději bys neměla sama vkládat chybné příspěvky mimo dotaz – viz ovládání bojleru a četné další. Pokud si někdo doma zapojuje spotřebiče partyzánsky v rozporu s ČSN, neměl by k tomu navádět další neznalé uživatele. Je to explicitní poškozování a v podobných případech dokonce porušování zákona a ohrožování bezpečnost druhých. )

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

pro Dr.axl.. :
1/ k čemu předmět? Ty naopak dáváš svá napomenutí do hodnocené části odpovědí a zpravidla vůbec nejsou k věci. Já to aspoň slušně dávám do diskuze abych neporušovala kodex a nezískala za to neoprávněně za to bodíky
2/ co jsou tady „cizí dialogy“? Tuto tazatelku jsi napadl za neznalost již několikrát, takže zřejmě neví která bije…Mimochodem u jedné starší odpovědi máš hrubku, takže to vypadá, jako by manželem tazatelky byla žena
3/ chybnou odpověď o Féničanech jsi hodnotil jako správnou a moc dobře víš o co jde. Pokud ne, tak to ví spousta dalších uživatelů a pěkně si to užili. Stejně už je to pryč…
Nepodsouvej mi stále zahořklost, která je u tebe zřejmě hnacím motorem všech reakcí, takže ji předpokládáš u jiných. Já jsem absolutně v pohodě 🙂.
Poslední napadnutí ovšem považuji za hrubou neznalost. Najdi si někde připojení boileru AEG typ EWH-comfort/N. Já mám takové dva a oba mi zapojovali odborníci, takže podle ČSN. Když je na konci přívodního kabelu vidlice, tak to nejspíš do zásuvky patří.
Jinak si >explicitně< trhni nohou, já ti stejně budu po kouskách vracet, cos tu zlého napáchal.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

  1. Tazatelka se ptala na ovládání, tos nevěděla, ani nereagovala.
  2. Dalas bod za 3f připojení, což je nesmysl viz právě tvůj odkaz na bojler AEG.
  3. Mylně jsi napsala, že nové bojlery mohou být do zásuvky – týká se všech bojlerů dle NOVÉ normy.
  4. Není pravda, že zásuvka pro bojler nemúže být na NT.
  5. Vzhledem k vlhkému prostředí a normě pro koupelny má umístění zásuvek striktní podmínky mimo dané prostory, (proto je profíci umisťují pokud možno z dosahu možnosti kontaktu s vodou, případně pevným připojením na svorkovnici, možná sis to popletla s průtokovými ohřívači, jež běží na „denní“ proud) viz odkaz:

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vodni-baterie-ke-sprse-kope
Pokud nevěříš, led (coby revizní technik s oprávněním) ti to potvrdí.
ad bodování –

  1. pro správnou odpověď slouží nominace, což palec není
  2. pojem středomoří má jeden z významů „vody Středozemního moře“ (nikoliv rozsáhlá území v okolí moře, jak si to ti zbrklejší mylně vykládali) a v tom jsou historické prameny o Féničenech jednoznačné.

Formulace „Trochu osvěty a ozřejmění pojmů“ je i pro ostatní neznalé, pokud se ti něco v citaci zákonů nezdálo, mělas být konkrétní. Originální znění je snadno doložitelné a dohledatelné.
P.S. Ke své zlobě se sama přiznáváš slovy a just budu po kouskách škodit.
Nazýváš-li připomínky k opakovaným podváděním zlem, pak se řadíš mezi tytéž ignoranty pravidel, recidivisty, anarchisty a podvodníky.
Zdá se, že v poslední době umíš jen dštít jedy, kloudná a užitečná rada z tebe nevypadne, jen podléháš chatovacím nešvarům.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

Číst to sice nehodlám, ale hlavně že se ti ulevilo. Piš klidně dál, jako prevence infarktu to možná pomůže.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Sůwa, nevím, zda jsi už na Odpovědích byla, když se uživatel prohlásil za toho, který na Odpovědích „vyčnívá“ nad námi všemi.
Ano. Překrucováním, výmluvami, proč přiznat, že neumí pochopit jasnou otázku. Je to častý jeho jev. Originální výmluva – vysvětlit zcela něco jiného.

Féničané – otázka tazatelky zněla:

Která mocná říše ovládala ve starověku celé Středomoří?

b)„pojem středomoří má jeden z významů "vody Středozemního moře“ (nikoliv rozsáhlá území v okolí moře, jak si to ti zbrklejší mylně vykládali) a v tom jsou historické prameny o Féničenech jednoznačné."

Je tedy vysvětlení v diskuzi správné, když nejde o odppvěď na položenou otázku?
Přece říše je říše …

Středozemí = Středomoří = název pro oblast Středozemního moře.

před 4243 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jak souvisí tato odtažitá a vzteklá debata s otázkou na vlastnictví bytu?
K tomu je diskuze u inkriminované otázky.
Věčné nešvary i u těch vzorových a příkladných, ztrácejících v afektu soudnost.

před 4242 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Vím, žes to četla, ale protože tam jsou tvé výplody vyvráceny věcnými argumenty, tak ses uchýlila k lacinému alibismu.
Také varianta diskuze pro zbabělce a štváče.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

K Tvému bodu 4) upřeňuji, že ses dopustil omylu. Já jako ocko nemazala, ale nahlásila jsem odpověď adminovi a k tomuto svému skutku také napsala adminovi e-mail. Žádala jsem, aby se na to podíval. To je celé. Veškeré vztekání a zbytečné invektivy byly zcela mimo mísu.
Tak do toho, prosím, nevnášej zmatky. Potom se nemůžeme divit, že další osoby, zcela jistě neznalé jak zdejších praktik, tak postupů oficiálních míst ( admina), zde hodnotí mylně něco, co se otázky netýká.
Kdyby se tady už konečně přestaly řešit hloupé šarvátky, tak by možná byl i čas na pořádnou práci a lépe by se tu dýchalo. Všem. Jenže zase jsme u toho, že bez dodržování pravidel to nikdy nepůjde.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Sice nevím, na co se měl admini podívat, když tvoje odpověď nebyla správná, moje poskytla správnou odpvěď.

Necháou, že napřed tedy admini tvoje vysvětelní přijali, odpověď smazali, ale za chvíli ji vrátili zpět? Asi mám dlouhé vedení, že necháou …

Navíc vysvětlení, které je přímo u otázky, porušuje tolik citovaný kodex.

„Není povoleno záměrně vkládat neužitečné odpovědi, které mohou uživatele uvést v omyl.“

„led, nikoliv omyl. Úmysl. Féničané skutečně ovládli Středozemní moře. Jasné upozornění pro tazatele "Tak co tihle?“ dává srozumitelně najevo, že opět se tady pokládá otázka, která má řešit učení základní školy, že se dají tyto informace bez nejmenších problémů dohledat v googlu nebo na Wiki."

Co dodat?

před 4243 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pizlicka

JA VAM VSEM DEKUJI ZA UZITECNE ODPOVEDI,OPRAV­DU,TYKA SE TO ME MAMINKY TOTIZ.V ZIVOTE,CO ZILA S MYM TATINKEM,TAKOVE PROBLEMY NEMELA.PO JEHO SMRTI BYLA SEST LET SAMA,A ZBLBLA DO O SEST LET MLADSIHO MUZE.JESTE JEDNOU,MUZETE MY VELKYMI PISMENY NAPSAT,JAK POSTUPOVAT????DE­KUJI MOC ZA VASI SNAHU,BROUČKO­VÉ,OPRAVDU.

před 4244 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek