Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc s postřiky ovocné stromy

zdravím všechny ochotné rádce..

potřebuju pomoct..věc se má následovně :
nastěhovali jsme se do domu, máme malý sádek,
jabloň, 2 třešně, broskev, švestku
no a tak jako každý začátečník, potřebujeme poradit,
jak, čím a kdy to stříkat. Hledala jsem na netu
a nic kloudného jsem nenašla. Potřebuju poradit,
abychom o ty stromy nepřišli..

čím tedy stříkat?

co koupit (myslím tu nádobku, tlakovou věc)?

jak stříkat ? (co přesně na tom stromě)

jak často ?

Budu opravdu vděčná za rady.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, nejlépe je nestříkat nic a i tak tya stromy mohou přežít. Nejlépe bude, když ty stromy vy…
trol 13.06.2011 12:07
trol
S mechanickými postřikovači to podle mě moc nepůjde (pokud se nejedná o pidi-stromečky). Na druhou s…
L-Core 14.06.2011 08:42
L-Core
Těžko říct co tam máte za odrůdy či nemoce, ale prakticky krom švěstek není potřeba nic stříkat. U b… poslední
Uroboros 14.06.2011 08:56
Uroboros

Dobrý den, nejlépe je nestříkat nic a i tak tya stromy mohou přežít. Nejlépe bude, když ty stromy vyfotíte, aby bylo patrné, v jakém stavu jsou. Ono stříkat koště(přerostlý strom) není nic jednoduchého a základem je správná koruna, musí být vzdušná a světlá.

Jinak postřiků je celá řada, ale většinou se stříká, před kvetením a v době klidu, teď už je na vetšinu ošetření včetne radikálních řezů pozdě.:-)

S mechanickými postřikovači to podle mě moc nepůjde (pokud se nejedná o pidi-stromečky). Na druhou stranu motorový postřikovač zase stojí kolem 10 tisíc (a výš); je otázkou, zda se taková investice vyplatí.

Já to řeším tak, že si na stromové postřiky volám souseda/švagra, který tu motorovku má (jako ostatně všichni vinohradníci). S ručním či zádovým mechanickým postřikovačem nemám šanci.

Na drobné stříkání (mandelinka, květilka cibulová, mšice, perenospóra) zeleniny mám malou 3 litrovou tlakovou nádobu do ruky (s ruční pumpou). Ale pokud to není vyloženě nutné, snažím se nic nestříkat. Latifundie máme dostatečně velké, pro naši spotřebu dost předimenzované, na kšeft nic nepěstujeme - takže mi nevadí, je-li úroda nižší (nepotřebujeme udržet okurky v kondici celou sezónu, z prvních dvou sběrů zavaříme 50 omniovek a když pak sazenice shoří, neva).

Prostě se nemíníme zbytečně trávit domácími produkty - stačí, čím nás zásobuje obchodní síť..

Těžko říct co tam máte za odrůdy či nemoce, ale prakticky krom švěstek není potřeba nic stříkat. U broskve pozor na kadeřavost, u jabloně asi nejvíc trpí strupovitostí. Třešňě jsme nikdy neřešili. Švestky se stříkají při opadu květních lístků - jaro. Ostatní nevím, naše stromy tím netrpí. To čím se stříká se jmenuje postřikovač :-), přípravek opět dle prováděného zákroku. Co stříkat, no to je na tom, proti čemu bojujete... U švestek se na jaře stříkají ty "květy", je to kvůli pilatce (navrtá plod), pilatka může být i u těch třešní. Možná i u dalších, ale jistý si nejsem. Hlavně udržujte pod stromy čisto (listí) je to semeniště mnohých chorob, kterými stromy trpí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru