Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem postup při instalaci 2 OS na jednom PC

ahoj všem,
chtěl bych se zeptat jak mam postupovat, když chci mít v PC nainstalované dva operační systemy na jednom fyzickém disku a při zapnutí PC bych sy vybral, který OS má nabootovat.
Můj současný system je windows Vista a chtěl bych mít v PC ještě win XP.
děkuju

Předmět Autor Datum
Postup je takyto 1. mas uplne prazdny disk 2. spustis instalaciu WinXP, vytvoris oddiel napr. na pol…
MM.. 29.05.2007 20:30
MM..
tak Visty mam nainstalovaný na jednom disku, kterej neni rozdělenej. Tak to vypadá, že teda budu mus…
carda 29.05.2007 20:36
carda
Ano ak to nainstalujes v tom poradi. Rozdelit disk (zrusit terajsi oddiel a vytvorit novy oddiel len…
MM.. 29.05.2007 20:50
MM..
dej si zde na poradně vyhledat pojem "xosl".
touchwood 29.05.2007 20:57
touchwood
nebo "dualboot" bohužel souboj s bootmanagerem visty nebude tak jednoduchý jako u starších verzí win… poslední
lední brtník 29.05.2007 22:30
lední brtník

Postup je takyto
1. mas uplne prazdny disk
2. spustis instalaciu WinXP, vytvoris oddiel napr. na polovicu disku, a nechas to donho nainstalovat
3. spustis instalaciu Vista, vytvoris oddiel na zvysku disku, a nechas to do toho oddielu nainstalovat
4. to je vsetko.

Ak to chces naopak (mas Vista a chces doinstalovat XP) tak zaprve nepises ako mas rozdeleny disk a na akom oddieli mas Visty a kam chces tie WinXP a za druhe WinXP by posahali bootsektor Visty a je potrebne si najst na internete ako to potom rucne vratit nazad (vyzaduje aspon znalost nabootovat tusim do opravnej konzoly Visty, nenosim to v hlave konkretne prikazy ktore su potom nutne najdes cez www.google.com alebo kupodivu aj vyhladavanim v poradni - okienko na to je vpravo hore).

tak Visty mam nainstalovaný na jednom disku, kterej neni rozdělenej. Tak to vypadá, že teda budu muset znova naformátovat disk rozdělit ho a nainstalovat nejdřív ty XP a pak na ten zbytek teprv ty Visty. S tou konzolí u Visty nemam vůbec žádný zkušenosti :/
A když pak doinstaluju ten druhej OS tak mi to při startu PC dá samo na výber který OS nastartovat?

Ano ak to nainstalujes v tom poradi. Rozdelit disk (zrusit terajsi oddiel a vytvorit novy oddiel len na casti disku) si mozes priamo v instalatore WinXP (nabootovat z instalacneho CD a stlacat klavesy podla toho co to pise a co chces robit).

Vista robi bootmenu tak (ak najde na disku uz nainstalovane starsie Win), ze da po starte PC volbu Vista alebo Starsie systemy, a pod starsie systemy budes mat WinXP.

P.S. ak zrusis oddiel tak samozrejme prides o vsetky data, takze ak to chces robit tak zalohovat (maily, dokumenty atd).
Da sa to aj tak ze Visty ostanu a zmensit terajsi oddiel napr. partitionmagic-om a potom install WinXP a ako som pisal potom rucne opravovat posahany bootsektor, ale je to dost komplikovane. Postup WinXP a potom WinVista je jednoduchy.

nebo "dualboot"
bohužel souboj s bootmanagerem visty nebude tak jednoduchý jako u starších verzí windows, zřejmě je nejlepší to nechat na ne-microsoftím programu "třetí strany", třeba zmíněný xosl.
ovšem nápad instalovat jakýkoli operační systém na nerozdělený disk nejde v žádném případě považovat za rozumný - kvůli problémům se zálohou (kam?), nebo s oddělením dat a systému při potřebě úplné přeinstalace (smazání) systému.
lepší by bylo mít jeden oddíl pro \windows+\program files prvního systému, další oddíl pro \windows+\program files druhého systému, další největší oddíl pro společná data, a nakonci rezervu třeba 29mb pro instalaci nějakého pořádného bootmanagera.

nerozdělený disk jde rozdělit u dodatečně bez ztráty dat nějakým partition managerem, opět od "třetí strany"

přečti si taky: http://pc.poradna.net/flash/view/321-jak-k-windows- vista-nainstalovat-xpcka

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru