Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pračka - tlumiče

Zdravím,
máme pračku Elektrolux EWT 1050. Je stará cca 12 let. Pere zatím v pohodě, jednou jsem tam vyměnil elektroniku, jinak nic. No, ale v poslední době to při odstřeďování tak nějak víc tluče. A dneska nám spadnul řemen, takhle zčista jasna po 12 letech usilovnýho provozu. V pračkách se nijak nevyznám, sneska jsem jí měl podruhý otevřenou, takže se chci zeptat - může to být tlumičema? Stálo by za to je vyměnit? Předtím jsem si říkal, že je to jedno, tak to víc tluče, ale jestli třeba kvůli tomu spadnul ten řemen - jako že se to víc mele - tak to už je otrava, protože já doma většinou nejsem když se pere a moje žena zrovna kutil Tim není. Ty tlumiče stojí pár stovek, takže bych je klidně koupil, ale nevím, jestli to má cenu.
A má li - můžete mi jen řict jestli je tam nějaký "bacha" když se to vyměňuje? Nějakej speciální postup, fíglík? Já bych to normálně nahoře a dole odmontoval a prdnul tam ty nový, ale nikdy jsem to nedělal, tak jen bych rád, aby se mi to někam nesesunulo nebo co já vím a pak jsem nevolal servisáka, že "kamarád se mi v tom vrtal" ;-)

Je to tahle pračka
http://www.mamlux.cz/nahradni-dily-electrolux/nahr adni-dily-pro-pracky-electrolux/nahradni-dily-prac ka-electrolux-ewt-1050-r-v-20020121.html

díl by to měl být 49.

Dík

Předmět Autor Datum
Je to pračka plněná vrchem a tlumiče slouží (spolu s elektronickým vyvažováním prádla) k tomu, aby n…
mirektatra 19.05.2014 08:00
mirektatra
no řemen mi připadá v pohodě, nijak vytahanej není. stejně tak, když jsem to zapnul s otevřeným boke…
filuna 19.05.2014 15:13
filuna
Přesně tohle mi taky dělala pračka,schodou okolností stejné značky.Nějakou dobu to bouchalo,až jedno… poslední
fafin 19.05.2014 18:28
fafin

Je to pračka plněná vrchem a tlumiče slouží (spolu s elektronickým vyvažováním prádla) k tomu, aby nemlátil "volně zavěšený" prací mechanismus do pevně stojící základny a karoserie. Sázím bob proti fazoli, že na spadnutí řemenu nemá stav tlumičů přímý vliv. Hledal bych závadu ve stavu řemenu, ale především ve stavu ložisek a upevnění řemenic, které nesmí "házet, šmajdat", ani klouzat. Je-li tam vůle, řemen pak naběhne do jiné dráhy a spadne. Řešit nové tlumiče u 12 let plně funkční pračky, považuji za nerozumnou investici.

no řemen mi připadá v pohodě, nijak vytahanej není. stejně tak, když jsem to zapnul s otevřeným bokem, mi nepřipadalo, že by tam něco šmajdalo. ložisko ale stojí jedno 640 kaček. To asi preventivně měnit nebudu. Jak to zkontrolovat? Nebo se to dá nějak promazat nebo co s tím?
Mimochodem, ten řemen jsem nahodil včera v 23:00 cca a pak to ještě pustil, že ať se to přes noc vypere, ale v jednu mě probudil takovej rachot, že jsem to musel jít vypnout (po nějakým ždímání) a pustit až ráno. Není to znakem těch špatnejch tlumičů? Neříkám, že můžou za ten řemen, ale třeba jsou už taky v tahu. Nějak mi připadá škoda vyhodit věc, která ještě funguje a žít s takovýmhle rachotem se mi nechce. Něco takovýho jsem zažil naposledy, když nám někdy v osmdesátejch letech odešla prastará Philco Ford, naši pak sehnali jen Tatramatku, zapojili to a máma hned volal do servisu, že v tom něco tluče a že je to celý rozbitý. A oni na to, že "to je přece normální paninko" :-)
Dík

Přesně tohle mi taky dělala pračka,schodou okolností stejné značky.Nějakou dobu to bouchalo,až jednou spadl řemen.Jak píše kolega výše,bylo to pořádným "vaklem řemenice,který už byl tak velký,že to mlátilo do bočního krytu.Odmontuj ten boční plech a zamel s tou velkou řemenicí a uvidíš.Díra v hliníkové řemenici byla pěkně vykloktaná-stačilo naťuknout proužek plíšku stočeného okolo hřídele a min.2roky mám klid::)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru