Avatar uživatele
dennis15

Co znamená HDP (prosím o vysvětlení) děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? panenka před 4803 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území; používá se pro stanovení výkonnosti ekonomiky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Hrubý domácí produkt (HDP) vyjadřuje velikost ekonomiky. HDP je celková hodnota statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území. Změna HDP za určité období vyjadřuje rychlost hospodářského růstu země. HDP přepočtený na jednoho obyvatele lze použít jako hrubé měřítko životní úrovně a relativního bohatství společnosti.

Zdroj: http://www.pe­nize.cz/80357-co-je-hruby-domaci-produkt-hdp

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

A taky je to název jednoho českého dílka…
HDP: Hodně divné příběhy (TV seriál)
Horor / Komedie

Česko, 2006, 250 min

Režie:Karel Spěváček, Jiří Zídek
Hrají:Roman Kroufek, Petr Jákl ml., Vladimír Škultéty, Jiří Zídek, Václav Koryčánek, Roman Vojkůvka Obsah
Samotný vznik Hodně divných příběhů je snad ještě divnější, než seriál samotný. Na počátku všeho stála (stejně jako u většiny zásadních věcí) náhoda. A tou náhodou bylo setkání Jiřího Zídka s Karlem Spěváčkem během příprav prvního předávání Zlatého DVD. Nejdříve se přehlédli, potom zkritizovali českou kinematografii, vedli dalekosáhlé debaty o hororech a velmi krátce nato následovalo první společné natáčení, během něhož vznikl krátký trailer. To ještě netušili, jaké bude mít následky, a že se stane nosnou a nezapomenutelnou součástí úvodních titulků. Nápady se hrnuly, zajímavých lokací bylo plno, a tak se rozhodli natáčet ve volném čase povídku po povídce. Jenže ty si začaly velmi záhy žít svým vlastním životem, postavy z jedné se objevily v druhé, až nakonec vznikl seriál plný podivných lidí a ještě podivnějších příběhů, který je neobvyklým pohledem pod pokličku malého města, ve kterém možná žije každý z nás.

Zajímavostí a ojedinělostí celého projektu je jeho samotný vznik, za kterým stojí pouze dva lidé, kteří vzali na svá bedra vše od produkčních záležitostí, až po samotnou realizaci natáčení a postprodukci. Vzhledem k ultranízkému rozpočtu, který byl opravdu zanedbatelný a pohyboval se ve velmi nízkých položkách, se vše točilo na jednu kameru a směrový mikrofon bez jakékoliv jiné techniky, optiky či dodatečných světel, natož pak početného štábu. Výsledný snímek tak díky tomu získal svoji neotřelou podivnou a děsivě pravdivou atmosféru, která řadě prázdných a plochých současných televizních seriálů a inscenací domácí provenience chybí. Zkrátka přichází absolutně nezávislý undergroundový seriál, který z hlavy jen tak snadno nedostanete. Pan Bolest už se na vás těší. (oficiální text distributora)
Samotný vznik Hodně divných příběhů je snad ještě divnější, než seriál samotný. Na počátku všeho stála (stejně jako u většiny zásadních věcí) náhoda. A tou náhodou bylo setkání Jiřího Zídka s Karlem Spěváčkem během příprav prvního předávání Zlatého DVD. Nejdříve se přehlédli, potom zkritizovali českou kinematografii, vedli dalekosáhlé debaty o hororech a velmi krátce nato následovalo první společné natáčení, během něhož vznikl krátký trailer. To ještě netušili, jaké bude mít následky, a že se stane nosnou a nezapomenutelnou součástí úvodních titulků.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek