Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prestavba ve stylu selskeho baroka

Dobry den,
potrebovala bych poradit od nejakeho zkuseneho architekta, planuji si zrekonstruovat dum ve strednich cechach nedaleko podebrad, je to byvaly statek se stodolou, chlevem a domem. a prave by se mi libilo ho prestavet ve stylu selskeho baroka jako jsou podobna staveni v jiznich cechach, tak me zajima jak se na to koukaji architekti, jestli to neni vnimano spis jako "podnikatelske baroko". je to na navsi s kaplickou, ostatni domy okolo jsou normalni stredocesky hospodarsky staveni, myslim ze by to tam nevypadalo jako "pest na oko". Doufam ze me za tenhle napad nekdo nevynada nebo neposle bydlet do JC, dekuji za jakoukoliv radu :-| Alexandra K.

Předmět Autor Datum
Nevěřím, že i sebelepší architekt je schopen reagovat. Chce to skutečně být na místě a na vlastní oč…
Henessy 14.11.2012 14:39
Henessy
No, v první řadě bych se zajímal o to, jak se na podobný nápad budou dívat na místně příslušném stav…
rokator 14.11.2012 17:11
rokator
Bez obav. "Podnikatelské baroko" je úúúplně něco jiného. Tady v jižkách bych vůbec neváhal, ve střed…
sHpy00n 14.11.2012 17:52
sHpy00n
mockrat dekuji za odpoved, mate pravdu, potrebuji nacerpat inspiraci. take si myslim ze navsi by to…
alexandra 14.11.2012 18:38
alexandra
Nevkuské jsou na vsích krabicové šumperáky, rovné střechy, břízolit, trojdílná okna, a podnikatelské… poslední
sHpy00n 14.11.2012 19:01
sHpy00n

No, v první řadě bych se zajímal o to, jak se na podobný nápad budou dívat na místně příslušném stavebním úřadě. Jestli to tam alespoň předběžně schválí, tak pak bych si někde v okolí sehnal architekta, dovedl ho na místo a nechal si zpracovat hrubý návrh. Takhle na netu těžko něco zjistíš...

Bez obav. "Podnikatelské baroko" je úúúplně něco jiného. Tady v jižkách bych vůbec neváhal, ve středních bych zvažoval zda ano či ne, ale vlastně.. proč by ne? Věřím že pokud to bude střižené střídmě, žádný extrém, tak se s tím náves a zvlášť vedle kapličky srovná.

Pro ostatní. Pojem "jihočeské selské baroko" v podstatě vyjadřuje pouze úpravu štítu stavení do ulice. Štíty do zahrad a záhumenků jsou docela obyčejné stejně jako vnitřní uspořádání. Ke sklédnutí je možno tady: selskebaroko.unas.cz.

Vy teď potřebujete načerpat hodně inspirace abyste si mohli nactrnout hruhou skicu kterou pak dotáhnete společně s projektantem nebo architektem budete-li ho chtít. Pak už bude jen na úřednících stavebního úřadu zda to povolí či nepovolí. Ale opakuji, když budete střídmí dal bych zelenou protože návsi by to prospělo o mnoho víc než exhibicionistický výstřelek ve stylu podnikatelského baroka které se naopak povolují jak na běžícím páse.

mockrat dekuji za odpoved, mate pravdu, potrebuji nacerpat inspiraci. take si myslim ze navsi by to prospelo, zajimalo me jen jesli stavet dnes neco co se stavelo v 19. stoleti neni nevkusne. jen pro predstavu clxz84 jedna se o dum za tou lipou s tou bilou zdi, kazdopadne to budu konzultovat s architektem, jen se tak predbezne ptam:-)

Nevkuské jsou na vsích krabicové šumperáky, rovné střechy, břízolit, trojdílná okna, a podnikatelské baroko, ale určitě ne něco co na náves historicky patří. Geograficky sice o několik desítek, možná pár stovek kilometrů jinde, ale patří a stále je to české.

EDIT: Jo a mimochodem. Tahle chaloupka pár kilometrů od nás byla ještě před několika lety obyčejným stavením s obyčejným štítem a jestli se nepletu i trojdílnými okny: maps.google.cz - street view

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru