Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problem s VGA a HDMI kabelem

Mam Windows Vista 64bit a grafickou kartu ATI Radeon 4870 512 MB. Pred nedavnem jsem si koupil LCD TV Samsung pate serie ve full HD. Po pripojeni PC k TV pomoci 15pin VGA kabelu (pres VGA/DVI redukci) vse slo ok, system televizi detekoval a stacilo pouze pres Nastaveni zobrazeni nastavit rozliseni 1920 x 1080. Ve hrach se toto rozliseni take dalo bez problemu nastavit. Problem ovsem prisel, kdyz jsem potreboval delsi kabel a koupil jsem si 14pin VGA kabel. Nikdy bych si nemyslel, ze ten jeden pin bude mit za nasledek tolik problemu, ale opak je pravdou. Po pripojeni (opet pres VGA/DVI redukci) nebyl system schopen rozpoznat nativni rozliseni obrazovky (rozpoznano jako monitor nepodporujici PnP), maximum bylo 1024 x 768. V Catalystech jsem tedy maximalni povolene rozliseni 1920 x 1080 manualne nastavil a pote jsem jeste v Nastaveni zobrazeni musel odskrknout pole "Skryt rezimy, ktere nemuze monitor zobrazit". Pote rozliseni nastavit slo. Ale! Po prvnim spusteni hry mi hra nabidla maximalni mozne rozliseni pouze 1440 x 900. Zkousel jsem to u vice her, ale se stejnym vysledkem. Dosla mi trpelivost a od kamarada jsem si pujcil HDMI/DVI redukci a HDMI kabel. Po pripojeni k pc jsem byl hodne zklaman z celkoveho vzhledu obrazu. Obrazovka sice byla rozpoznana jako zarizeni PnP s celkovym popisem, ale pri nastaveni rozliseni 1920 x 1080 porad od kraje obrazovky chybi cca 2 cm z kazde strany a obraz je celkove neostry a rozmazany. Hral jsem si s tim v Catalystech, ale nic nepomohlo. Muzete mi prosim nekdo pomoci? Dekuji.

Předmět Autor Datum
Pri prepojeni cez HDMI nemoze byt ziaden okraj ani nic podobne, ak je, tak mas blbo nastavene rozlis…
MM.. 01.03.2010 23:46
MM..
V tom P.S> se, MM.., asi trochu mýlíš. Ono se těch pinů ve VGA kabelu využívá trochu víc, právě na t…
Pytlík 02.03.2010 08:36
Pytlík
Problem nehledej v pocitaci ale v televizi. Je treba ji prenastavit do nativniho rozliseni (prekvapi… poslední
JR_Ewing 02.03.2010 08:52
JR_Ewing

Pri prepojeni cez HDMI nemoze byt ziaden okraj ani nic podobne, ak je, tak mas blbo nastavene rozlisenie, alebo mas zapnuty dualview (stejny obraz na dva monitory) na monitory ktore nemaju rovnaky pomer obrazu (16:9 a 16:10 apod) a to logicky nejde bez okrajov na jednom z nich.
Alebo mas nahovno kabel. Rozmazany obraz byt nemoze ked nastavis spravne rozlisenie panelu (je nutne si pozret v papieroch k TV ze ci je aj zobrazovaci panel tej TV 1920x1080, to nemusi byt, aj ked vstup TV zvlada ale potom to musi preratavat. Mas nastavit nativne rozlisenie panela).
Skontroluj aj obnovovaciu frekvenciu, niektore TV zvladaju max 60Hz apod, vid navod k TV.
Dalsia vec je moze byt nahovno kabel (tenky lacny nekvalitny apod) ale to by sa prejavovalo inac (vypadkami apod), kostrbaty obraz moze mat jediny dovod = blbe rozlisenie.

P.S> k tomu VGA kablu, nabuduce nekupuj lacne cinske totalne smejdy ale kupuj kvalitny DRAHY kabel a nebudes mat problemy. Nemyslim si ze tvoj problem sposobil nejaky chybajuci pin (z VGA konektora sa pouziva max. tak 10 pinov takze chybat ich tam moze kopa) ale problemy ti garantovane sposobi lacny tenky cinsky nahovno kabel. Mohol si aj skusit vybrat z TV antenu, zemna slucka mohla rusit ten analog.

V tom P.S> se, MM.., asi trochu mýlíš. Ono se těch pinů ve VGA kabelu využívá trochu víc, právě na to, aby si grafická karta trochu pokecala s monitorem a zjistila, co je zač. A jak to vypadá, tak právě ten jeden chybějící pin je ten jeden z těch vykecávajících se.
Jako zdroj VGA kabelů doporučuji firmu www.krup.cz, která dodává opravdu kvalitní kabely v různých délkách, tuším do 15m mají přímo na skladě a v případě potřeby vyrobí i delší kabel podle přání zákazníka. Pokud si pamatuji, tak ani cena není nijak závratná.

Problem nehledej v pocitaci ale v televizi. Je treba ji prenastavit do nativniho rozliseni (prekvapive televize to nedelaji automaticky). U nasi panasonic je to v menu se specialnimi fukncemi a jmenuje se "native 1080" a u znameho na philipsu to tusim bylo ve volbe rezimu "computer". A defaultne je to vypnute. Pak se ti obraz vyostri a vypasuje primo na zobrazovanou plochu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru