Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problém s koax. kabelem

Zdravím. Bydlím v paneláku naproti vysílače, asi 4,5 km vzdušnou čarou. Společná anténa zatím neumožňuje digi příjem, tak chytám dvb-t na malou anténku dodanou k tv kartě. Za oknem jsem našel místo, kde chytnu 100% signál a vedu to koaxiálním kabelem o délce asi 10 m k pc. Když je kabel volně na podlaze, vše je v pořádku. Dobrá teda - natáhnu ho pracně za skříněma, aby nebyl vidět a signál je najednou 15% ::). Anténkou se ani nepohlo. Vytáhnu ho - zase ok. To za těma skříněma dochází k takovému útlumu? Mám pořídit lepší anténku, nebo nějaký zesilovač na ten kabel? Díky

Předmět Autor Datum
Co dalsiho vede za tema skrinema? neco, co by mohlo rusit... Dalsi je otazka, v jakem stavu ten kabe…
gd 12.09.2010 19:30
gd
Jenom jedna prodlužka 230 V.
Niko Bellic 12.09.2010 19:40
Niko Bellic
skříně nevadí, vadí ohyby, viz minimalni ohyb kabelu... na odstinene kabely pochopitelne nema vliv v…
AZOR 12.09.2010 19:39
AZOR
dík za radu, vyzkouším.
Niko Bellic 12.09.2010 19:44
Niko Bellic
Co popisuješ je prípad neprispôsobenej antény. Existuje parameter: charakteristická impedancia, jak…
Joseph 12.09.2010 19:59
Joseph
Ten ohyb se řeší proto, že může dojít k proříznutí vnitřního dielektrika, tím nedodržení středu drát…
Henessy 12.09.2010 20:27
Henessy
Velmi spravna a presna poznamka... Pokial neni ten koax inak poskodeny (napr.ohybom nad povolenu mez…
KiloViktor 12.09.2010 22:13
KiloViktor
Alebo este jednoduchsie, skus najst pre antenu nove miesto a to take, kde to bude lepsie. Impedancia… poslední
KiloViktor 12.09.2010 22:44
KiloViktor

skříně nevadí, vadí ohyby, viz minimalni ohyb kabelu... na odstinene kabely pochopitelne nema vliv venkovni prostredi - tzn je jedno jestli jsou ve skrinich ponozky, skrtci ci burzovni literatura, vadi tam ty ohyby. Tedy ved kabel rovne zkrz skrine, staci provrtat ve smeru.

Ohybani kolaxu max. s minimalnim polomerem co udava vyrobce, vcetne max. poctu ohybu... take udava vyrobce.

Co popisuješ je prípad neprispôsobenej antény. Existuje parameter: charakteristická impedancia, jak pre antény, tak pre kabely, má byť nejaká ale rovnaká aby nedochádzalo k odrazom teda stratám, došlo sa k nejakému číslu - prispôsobeniu sa realnemu svetu, u antén 75 Ohm, občas 50 Ohm ale možné sú aj iné hodnoty. Ak anténa má výrazne inú impedanciu ako kabel, tak potom kabel aj keď je koaxialny už sa nechová po celej dlžke ako koaxialny. To je tvoj prípad. Ostatne nič iné od nejakého pahýlu, akože antény ani nemúžeš čakať. Sranda, čo sa to deje.

Ten ohyb se řeší proto, že může dojít k proříznutí vnitřního dielektrika, tím nedodržení středu drátu a porušení impedance. Zkus udělat anténu z měděného drátu který otočíš okolo hrnce půměr 20cm. v místě spoje nech mezeru odpovídájící rozteči symetrizačního členu. Drát ohni do pravého úhlu a nech 1 cm (tvar omega) přiletuj k symetrizačnímu členu a zkus příjem. Můžeš zkusit místo antény odstranit na konci dtátu 15 cm izolace stínící opletení přetáhni jako předkožku. Nechej 1 cm dielektrika a zbytek odstraň. I tento dipol funguje. Poslední co mě napadá - kup matraci anténu bez zesilovače, dej do ní symetrák a máš signál jak bič.

Velmi spravna a presna poznamka...
Pokial neni ten koax inak poskodeny (napr.ohybom nad povolenu mez) impedancia anteny sa nerovna impedancii koaxu, preto sa to sprava inak ako by si ocakaval.
Da sa to vyriesit vcelku jednoducho a to jeho skracovanim alebo predlzovanim. Kedze jednoduchcsie je z koaxu strihat ako pridavat, mozes sa o to pokusit takymto sposobom.
Ale aj potom bude cela sustava antena-koax-prijimac nachylna na rozladenie pri priblizeni k vodivym predmetom a to aj pri drzani v ruke.

Alebo este jednoduchsie, skus najst pre antenu nove miesto a to take, kde to bude lepsie. Impedancia anteny je zavisla aj od prostredia kde sa nachadza, hlavne od blizkych vodivych predmetov. To, ze tam bol predtym dobry signal nech ta netrapi. Najdes ho znovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru