Avatar uživatele
earmp5

Co znamená insolvencní řízení a jaký má průběh?

Co znamená insolvencní řízení a jaký má průběh? Co ztoho vyplývá pro zaměstnance, který má exekuci na plat a část platu mu jde do deponace

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5092 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Insolvenční řízení přináší dlužníkovi, který se doslova „utápí“ ve svých dluzích, nejednu výhodu.

Pokud chce dlužník řešit svoji prekérní situaci, má možnost podat k soudu tzv. insolvenční návrh, na jehož základě soud přezkoumá dlužníkovu situaci a na základě příslušných podkladů vyhlásí úpadek nebo daný návrh pro formální vady odmítne. Pokud je úpadek vyhlášen, bude rozhodnuto o způsobu řešení úpadku – a to je pro dlužníka nepodnikatele konkurz nebo oddlužení

Podání insolvenčního návrhu (což může být realizováno dlužníkem, ale též kterýmkoli věřitelem) může být za dané situace tím nejlepším řešením. Doručením tohoto návrhu k soudu je insolvenční řízení zahájeno, soud vydá vyhlášku o zahájení řízení a zveřejní ji v insolvenčním rejstříku, který je volně přístupný na internetu. V tomto okamžiku se dlužník může přestat obávat příchodu exekutora, protože zveřejnění v inslovenčním rejstříku má ten účinek, že zablokuje jeho věřitele a ti už nadále nemohou vymáhat jeho pohledávky exekucí.
Pokud navíc podá s insolvenčním návrhem tzv.“návrh na oddlužení“, postačí k tomu, aby se „oddlužil“ uhradit věřitelům 30% jejich pohledávek, event. i méně, ale to pouze se souhlasem věřitelů.

Dlužník je povinen zdržet se od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku anebo o jeho nikoli zanedbatelné zmenšení.
Dlužníkovi bude přidělen insolvenční správce, který provede soupis jeho majetku, zjistí jeho věřitele, kteří musí přihlásit své pohledávky u něj. Tento správce povede též za dlužníka případné soudní spory týkající se jej a jeho majetku.

Poté insolvenční soud spojí rozhodnutí o způsobu řešení úpadku s rozhodnutím o úpadku v zákonem stanovených případech, jinak rozhodne do 3 měsíců po rozhodnutí o úpadku (ne dříve, než před skončením schůzce věřitelů).

Zdroj: http://insolvencni-rizeni.cz/insol­vencni-rizeni/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek