Předmět Autor Datum
Protože přepaly.
czcharlie 05.05.2014 00:02
czcharlie
Ale abych to taky trochu osvětlil - zkus použít nějaký editor, který umí zobrazit histogram. Zjistíš…
czcharlie 05.05.2014 00:08
czcharlie
Prepal je nieco uplne ine (pri cervenom prepale tam ma byt len R=255 ale G=0 a B=0). Ak tam ma ine f…
MM.. 05.05.2014 01:35
MM..
A proč by měly být zelený a modrý kanál na nule?????? Přepal v červeném (zeleném, modrém) kanálu je…
czcharlie 05.05.2014 11:37
czcharlie
Pretoze "prepal" znamena len ze mas na niektorom kanale 255 alebo 0. A ne ze zacne senzor snimat nez…
MM.. 05.05.2014 14:55
MM..
Přepal znamenal, znamená a vždycky znamenat bude, že máš v jednom nebo více (ve dvou nebo i ve všech…
czcharlie 05.05.2014 16:50
czcharlie
Ano a to nevystvetluje preco cervena LED aktivuje u neho aj zeleny kanal. Na to sa pytal.
MM.. 05.05.2014 16:54
MM..
LED vytvara monochromaticke svetlo preto ostatne kanaly nemaju snimat nic. Je samozrejme mozne ze na…
MM.. 05.05.2014 14:58
MM..
Kdyby to bylo tak jak píšeš, pak by žlutá led nešla snímačem digitálního foťáku zachytit, protože žl…
czcharlie 05.05.2014 16:56
czcharlie
zlta je cervena + zelena. Preto mu tam vyskakuje zlta lebo cerveny je stejne na maxime a k tomu sa p…
MM.. 05.05.2014 17:17
MM..
Předpokládám Bayerovu masku a "přelití" náboje do okolních buněk, které jako "naschvál" reprezentují…
ms 05.05.2014 17:36
ms
Tak tohle vysvětlení už je lepší. I když snímače nejsou citlivé jen na červené, modré či zelené svět…
czcharlie 05.05.2014 17:43
czcharlie
Pisal som ze "prepal" znamena ze v niektorom kanale je 255 (preexpozicia) alebo 0 (nizka expozicia)…
MM.. 05.05.2014 18:05
MM..
A tohle napsal kdo? Prepal je nieco uplne ine (pri cervenom prepale tam ma byt len R=255 ale G=0 a…
czcharlie 05.05.2014 21:25
czcharlie
Slova "pri cervenom prepale" boli myslene tak ze ked snimas len cervene svetlo. Resp. nie tie slova…
MM.. 05.05.2014 23:36
MM..
Když už jste se tu tak pěkně pohádali k potěše "Rašína", alias na "zive" "Dunajska", pak k pozornost…
ms 10.05.2014 11:24
ms
Ty odkazy jsou sice košer, ale nějak šejdrem. On tady stejně jenom 4.5.2014 vložil vějičku a šel zas… poslední
IQ37 10.05.2014 15:43
IQ37

Ale abych to taky trochu osvětlil - zkus použít nějaký editor, který umí zobrazit histogram. Zjistíš, že přepaly nejsou ve všech třech kanálech stejné, nejvíc jsou v kanále červeném a jak postupně přibývají v kanále zeleném a nakonec modrém přechází zobrazení od červené (bez přepalů) přes oranžovou/žlutou (přepaly v zeleném kanálu) až po bílou (přepaly ve všech třech kanálech).

A proč by měly být zelený a modrý kanál na nule?????? Přepal v červeném (zeleném, modrém) kanálu je přepal v červeném (zeleném, modrém) kanálu, se zbylými dvěma to nemá žádnou souvislost. Pokud bude v jednom kanále hodnota 255 a ve zbylých 0, bude barva v daném místě rovna barvě onoho kanálu, pouze zde nebude kresba.

LED vytvara monochromaticke svetlo preto ostatne kanaly nemaju snimat nic. Je samozrejme mozne ze napr. ostatne kanaly nieco snimaju napr. 1% z hodnoty cervenej, a ked cervena dojde nad maximum (mala by byt 2550 namiesto 255) tak budu ostatne kanaly na 10% a ne 1%. Ale to by bola preexpozicia jak svina. Je to samozrejme mozne ak je fotak srot.

zlta je cervena + zelena. Preto mu tam vyskakuje zlta lebo cerveny je stejne na maxime a k tomu sa pridava zeleny. Otazka je ze PRECO.
Snimace by mali byt citlive na cely rozsah svojej farby, a LED by mala emitovat velmi uzke spektrum. Je mozne ze cervena LED emituje aj nejaku malu cast ktora zasahuje do zeleneho spektra, pripadne citlivost zeleneho snimaca reaguje malou castou aj na cervenu farbu, a pri velkom prebudeni (10x alebo 100x, ked by cervena mala byt 2550 alebo 25500, zacina byt ta mala cast zelenej dost velka, napr. 10 alebo 100. Ale cervena je limitovana na 255, tak z toho zacina vznikat zlta). To je to co som pisal vyssie.

Pricina neni len prebudenie (= "prepal"), keby si mal monochromaticke svetlo a dokonale snimace tak by to aj pri prebudeni furt bolo len cervene, ale nedokonalost svetla a snimacov, a sucasne velmi velke prebudenie, sposobuju zmenu na zltu

Předpokládám Bayerovu masku a "přelití" náboje do okolních buněk, které jako "naschvál" reprezentují jinou "barvu". Viz "další "mumla"", kde je i histogram toho "obrázku" (černé "fleky" v obrázku jsou vyznačené přepaly). Je zajímavé, že se potřeboval opravdu nutně ptát okolo půlnoci ve třech tématech a dal si práci s likvidací Exif.
Zájem tazatele stejně není, asi zase připravuje novou dávku "dotazů", aby splnil plán. Zatím se tu zcela zbytečně dohadujete a pro nic.

Tak tohle vysvětlení už je lepší. I když snímače nejsou citlivé jen na červené, modré či zelené světlo, jsou citlivé (skoro lineárně) na celý rozsah vlnových délek viditelného spektra a navíc i na nezanedbatelnou část vlnových délek infračervené části spektra. Proto je před snímačem Bayerova maska - soustava červených, zelených a modrých filtrů (plus další, ale v tomto případě nepodstatné). Žádný filtr nepropouští jen světlo "své" barvy, propouští prakticky celé viditelné spektrum, jen pro "svoji" barvu je výrazně propustnější. Také LED není monochromatická (kromě laserových), podobně jako barevný filtr. Navíc díky Bayerově masce je zelený kanál 2x citlivější než zbylé dva. Takže ani špičkový foťák při vyfocení červené LED nebude zelený a modrý kanál kanál mít úplně neexponovaný. Tak jak bude stoupat expozice, dojde nejdřív k přepalu v červeném kanálu a v tom okamžiku se začne barva měnit ve žlutou. Se zvyšující se expozicí dojde k přepalu i ve zbývajících kanálech a barva bílá. Takže změna barvy je způsobena přepalem v jednom nebo více kanálech, ne že ne a k tomu jsi nakonec dospěl sám. Tvrzení, že přepal znamená hodnotu v jednom kanále 255 a v ostatních nuly je naprostý nesmysl.

Pisal som ze "prepal" znamena ze v niektorom kanale je 255 (preexpozicia) alebo 0 (nizka expozicia) a tym sa stracaju detaily. Neznamena to hned ze sa menia farby. Tie sa menia v tomto pripade (ze clovek ocakava len Red svetlo) nedokonalostou snimaca. Na to si ale uz prisiel sam :-)

BTW. a pri tomto druhom vysvetleni som pisal uplne presne to same co pri prvom vysvetleni, takze nechapem jak moze byt jedno "lepsi".

A tohle napsal kdo?

Prepal je nieco uplne ine (pri cervenom prepale tam ma byt len R=255 ale G=0 a B=0). Ak tam ma ine farby tak bud mu reaguje material tej plochy s tym svetlom a vytvara ine, alebo ma srot fotak (to skor)

Máš v to guláš. A nebudu se rozepisovat kde všude si odporuješ, třeba na to časem přijdeš sám.
Howgh

Slova "pri cervenom prepale" boli myslene tak ze ked snimas len cervene svetlo. Resp. nie tie slova ale vyplyvalo to z dotazu ze snima len cervene svetlo. Preto tam ma byt G a B = 0. Od zaciatku pisem o tom ze sa pytal na to odkial sa mu tam bere zelena zlozka. A ta sa tam bere preto lebo fotak je srot (preexponuje nieco na 100nasobok a snima zelenu tam kde neni), a ne preto ze "prepal".

Trebars raz prides na to ze nechapes co pisem.

Když už jste se tu tak pěkně pohádali k potěše "Rašína", alias na "zive" "Dunajska", pak k pozornosti:
Tady to "Pytlík" chudák odnesl a viz datum: 9.3. Tadyjsme měli tu pochybnou "čest" o něco déle.
Tuto pochybnou "zprávičku" též znáte, viz zive.
Plnění denního plánu pseudodotazů je tu též zajisté známo: 1., 2., 3.. Jiný den: 1., 2. - plnění plánu nic moc.
Závěr: Trolla nekrmit a ignorovat. Ať jsou to "Debaty", Kutilská", atd... Jen se to nudí.

Ty odkazy jsou sice košer, ale nějak šejdrem.
On tady stejně jenom 4.5.2014 vložil vějičku a šel zase jinam. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru