Avatar uživatele
zjentek

proč se tak tlačence říká? To se nějak tlačí?

marci dík, ale teď tomu rozumím ještě míň ..jakože tlačenka mohlo bejt jelito a naopak ;(

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, gecco, Luxx, anonym před 3201 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Tlačenka od slovesa tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova z doby, kdy se tlačenka začala vyrábět a někdo ji tak pojmenoval.

Jak se připravuje dnes, je jiná skutečnost..

Jde o původ slova, nikoliv přípravu tlačenky.

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, přípdně lisovat odpovídá názvu tlačenky.

Že by se etymologové mýlili?

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Dneska už málokde…
Ale původně se kromě umělých střev plnila do vepřového žaludku a (zřejmě aby plátky byly rovnoměrnější), nechávala se chladnout něčím naplacato zatížená – stlačená…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pepa25

Domácí tlačenka se nalévá, ale jsou v ní i větší kousky, ty se tam musí natlačit 😉

SSČ:
tlačenka, -y ž – výrobek z krájeného vařeného vepřového masa (pův. vtlačeného do vepřového žaludku ap.)
Doplňuji:
Teď se ještě dívám na to video a jsou to trochu patlalové (ten hrnek atd. 😉. To náš řezník to umí s naběračkou daleko líp, takže když držím obal, musím občas cuknout, abych měl co na prstech olizovat 🙂

Zdroj: https://www.y­outube.com/wat­ch?v=g3J52nvXN5M

Upravil/a: Pepa25

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

jj.

a jitrnice sa robia >za jitra<.

;-Q

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Myslím si, že se to mělo jmenovat stlačenka a to proto, že se při výrobě zatížila, tedy stlačila aby nabyla tvaru jak se tady někteří zmiňují. Za mých mladých let se dávala směs na tlačenku i do močového měchýře a protože byl malý otvor, musela se směs palcem natlačit. Annas, směs na tlačenku se vkládá s vývarem, nikoliv s rosolem, ten se teprve vytvoří po vystydnutí. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Reezo

To by člověk neřekl, že když se to nazývá tlačenka, že to bude mít něco společného s tlakem…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Tlačenka- od slova tlačiti (není myšlena ,,tlačenka" kamkoliv,kýmkoliv). Stará dobrá tlačenka se původně plnila do vepřových žaludků- bachořinek( na jihovýchodním Slovensku se ještě plní a nakonec dává udit, aby déle vydržela, ale nevydrží, protože je moc dobrá) říkalo se jí presvuřt a po vychlazení se lisovala deskou s těžkým kamenem. (Nepřipomíná vám to zatěžkávání zelí ve škopku? Mně ano.) Název tlačenka se začal používat až ve 20. století.

http://ruzenka­.blog.cz/1003/sperk-zabijecky-tlacenka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Tlačenka se samozřejmě tlačí ( plní ). Tlačenkovou směs plníme ( tlačíme ) do umělého střeva. Natlačíme, zavážeme a tlačenka je na světě. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Nevím, jak a co tlačili kdysi, ale my doma, když děláme tláču, nalijeme do umělého střeva, zavážeme a v poloze naležato zatížíme, aby průřez byl oválný a ne kulatý. Po jisté době tláču obrátíme, aby se maso pěkně rozvrstvilo a nebylo jen na jedné straně a na druhé jen sulc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Směs se naleje do žaludku nebo do močového měchýře a pak se zatíží, čili stlačí. My to děláme prkénkem a na něm je šutr.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Domací tlačenka se nikam netlačí a nikdy netlačila! Ta se vždy nalévá! Nalévá se do žaludku a měchýře, v případě výroby více kusů se na jatkách kupují hovězí slepá střeva. Vepřové slepé střevo je velmi malé a dělá se do něj malinká tlačenka zvaná slepička. Naplněná tlačenka se poté stlačí (kamenem nebo hrncem s vodou) a nechává v chladu ztuhnout. Během tuhnutí se musí obracet, jinak bude všechen tuk pouze na jedné straně.

Zdroj: účast asi na 50 domácích zabíjačkách

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Vepře nechovám a na domácí zabíjačce jsem byla jenom několikrát, ale vím, že se směs nikam netlačí, nýbrž nalévá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad Lamalam, Emefej a Klaproth, že by se etymologové mýlili, když vytvořili název tlačenka od tlačit?

P

před 3199 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova, nikoliv současný stav. To, že se dnes tlačenka „netlačí“ je něco jiného. .

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, lisovat.

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/in­dex.php?yggid=ar­ticle&cat=2013-01&article=11155

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

před 3200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

U nás se tlačenky ještě vařily, takže měly delší životnost. Při chládnutí se obracely, aby měly stejný tvar.

před 3200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Annas, to obracení tlačenek není o tvaru, ale aby se koření neusazovalo pouze na spodní straně tlačenkového střeva. 🙂

před 3200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Možná jo, už jsem to všechno zapomněla. 🙂

před 3200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Barbakan, ano. Polévka, pomleté „škárky“ z kůže, vznikla po uvěření rosolovitá hmota. Napsala jsem nepřesně.

Teď je v tlačence hodně rosolu, málo masa, převažuje tučné. Nejím ji, takže neřeším. Když rodiče chovali vepře, řezník dělal výbornou tlačenku. Nejlepší, kterou jsem kdy jedla, pokud jsem samozřejmě mohla. Ale dávno již tomu, dávno.

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Víš, že už se dají najít malé řeznictví, které „umí“ udělat pořádnou tlačenku? I přesto, že si ji dělávám, kupuji si ji.

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Je pravda, že chuť nejen tlačenky, dělalo i krmení.

před 3200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

já původně myslel, že tlačenka proto, bo se to rádo tlačí do hlavy ..vlastně do mordy..

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Sodoma Gomora byli dvě biblická města,které bůh zničil,protože tam smilnili a trpěli vtipným obžérstvím víc,než je zdrávo,no ať už je ten konec světa,protože někteří jsou prostě neponaučitelní.

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

annas – dobré játro,mňam!

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

arygnoc – Domácí zabijačka se v létě dělá přes noc kvůli vedrům přes den,borec nakonec?

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Pepa25

S tou jitrnicí si dělal arygnoc srandu, to nemá s jitrem nic společné 🙂

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

…já vím Bohumile,já vím…,ale kulva se nežíká!;-Dé,Qé,a,b,Cé(:

před 3201 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek