Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přetěsnění radiátoru

Zdravím, doma máme plechové radiátory. Několik jich začalo sáknout ve spoji mezi článkem a litinovou přírubou. Asi před 10 lety jsme dělali rekonstrukci topení a topenáři ty příruby utěsňovali konopím s fermeží. Jedna příruba se jim ale údajně protočila a museli ji přivařit. Říkali, že uvnitř tělesa je na nějakých plechových packách matice, do které se našroubuje ta litinová příruba.... a pokud se packy utrhnou, tak už příruba nejde ani povolit ani utáhnout....pak už jen přivařit. Známý ale říkal, že tam je pár závitů přímo v tělese a že se to nemůže stát.
Tak jak to teda je? Navíc jsem zjistil, že na to existuje normální fibrové těsnění. Tohle jsem zatím nikdy nedělal, tak si to chci trochu ujasnit, než se do toho pustím. Díky.

Předmět Autor Datum
presne jak rikate, pro tyto spoje je fibrove tesneni, na kazdem dile radiatoru je zavit, spojuje se…
smouky 06.04.2012 19:24
smouky
Tohle mně je jasný, ale potřebuju vědět úplně něco jiného viz.foto. Neteče voda ve spoji mezi články…
Matyas xl 06.04.2012 20:05
Matyas xl
Dobrý večer,je tomu tak,jak říkají topenáři.Závit uvnitř drží jen za plechové výstupky,povedlo se,že…
Lubomír 06.04.2012 21:09
Lubomír
Díky, teď už mám jasno... a na to případné zapájení mosazí, stačil by propan-butanový hořák?
Matyas xl 06.04.2012 21:54
Matyas xl
to bude asi málo, je to moc matroše poslední
Vaclaf 06.04.2012 23:06
Vaclaf
Je to jak říkají topenáři. Už jsem přetěsnil asi 10 litinovejch matic. Normálně to povolit nejde, an…
Vaclaf 06.04.2012 23:05
Vaclaf

presne jak rikate, pro tyto spoje je fibrove tesneni, na kazdem dile radiatoru je zavit, spojuje se to jakousi rourou, ktera ma vnejsi zavit po cele delce, tedy jeden clanek za druhym stahujete k sobe. uvnitr te trubky jsou dva rekneme cudly proti sobe a problem je v tom, ze pokud se tyto "cudly" utrhnou, rozebrani clanku se stava komplikovanou zalezitosti.
pro zjednoduseni demontaze bych doporucil vzdy povolovanou spojku prostrikat bud cervenou brzdovkou nebo aspon ARVOU, nechat chvily pusobit a zkusit povolit. je zapotrebi povolovat vzdy spodek a vrsek soubezne, jinak se clanky zkrizi a zas to nejde.

zpetna montaz uz je sranda, vse peclive ocistit drateným kartacem, namazat a pak uz jen slozit a poradne utahnout. Utahujte peclive hned napoprve, jak slozite vice clanku k sobe tak do prostreka se uz nedostanete.

konopi a fermež budete potřebovat až na pripojeni sroubeni k radiatoru

hodne stesti pri demontazi

zdenek

Tohle mně je jasný, ale potřebuju vědět úplně něco jiného viz.foto. Neteče voda ve spoji mezi články, ale mezi prvním článkem a litinovým šroubením, na který potom navazuje ventil, trubka... Jde mně o to, jestli tam je závit napevno v tělese článku, nebo jak říkali topenáři , že závity-matice je volně v jakési kleci ze vnitř článku a tudíž je možné utržení a protočení ještě úplně nepovoleného nebo nedotaženého šroubení.

Dobrý večer,je tomu tak,jak říkají topenáři.Závit uvnitř drží jen za plechové výstupky,povedlo se,že se to strhlo i při montáži nových radiátorů.Nyní bude třeba více síly a je velká pravděpodobnost,že to utrhnete,pak jedině zkusit odšroubovat jeden článek ,pokud to půjde a radiátor přesadit na úchytech a připojit.Ale připravte se na to,že to nepůjde povolit ani uvnitř u prvního článku.Potom jedině přivařit čílko s mufnou natvrdo a připojit,nebo radiátor odpojit a stávající čílko dokola zapájet mosazí.

Je to jak říkají topenáři.
Už jsem přetěsnil asi 10 litinovejch matic.
Normálně to povolit nejde, ani když je tam fíbr.
Vypálím to letlampou, skoro do červena (je to trochu smrádek :x: ),no a pak to jde povolit skoro samo.Při povolování se ty zarážecí packy protočí asi o 1/4 otáčky a opřou se na druhý straně.
Okartáčuju, dám nový těsnění a je hotovo. No a pak to vlastně musím ještě přetřít barvou.
Topení je 35 let starý, takže trocha oprav je nutná.
Doporučuju mít náhradní díly připavený, protože někdy to není těsněním, ale voda si udělá cestičku v litině, přesto, že používám ty protikozivní sračky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru