Předmět Autor Datum
Je v pořádku (originál) kabel k anténě? Pokud by byl odpojený přívod od stínění kabelu (v konektoru…
náhodný 01.07.2013 17:11
náhodný
cely kabel jsem nekontoloval,ale u rádia je v pořádku.když je motor vypnutý tak je to lepší.nevím je…
pavel72 01.07.2013 19:33
pavel72
Kabel od antény má uprostřed "živý" vodič - tenký drátek, u některých kabelů stočený do spirálky, al…
náhodný 01.07.2013 20:28
náhodný
dik zitra to zkusim s tím nastartováním.pak se ozvu co to dělá.
pavel72 01.07.2013 20:59
pavel72
tak jsem to zkusil s nastartovámím i bez něj,za jízdy i při stání,za jizdy při vypnutém motoru a žád…
pavel72 02.07.2013 08:50
pavel72
a) je to na FM (velmi krátké vlny mají velmi čistý poslech) i na AM (střední, případně dlouhé a krát…
náhodný 02.07.2013 12:52
náhodný
dnes mě navštívil kamoš a zjistil že napájení pod střechou bylo sice zapojené,ale pravděpodobně vtom…
pavel72 02.07.2013 20:17
pavel72
ať slouží :-) a šťastnou cestu poslední
náhodný 02.07.2013 21:46
náhodný

Je v pořádku (originál) kabel k anténě? Pokud by byl odpojený přívod od stínění kabelu (v konektoru u autorádia), byl by jako anténa kabel po celé délce od autorádia až po anténu a mohlo by do něj pronikat nějaké rušení od "motoru".
Když stojí... při vypnutém zapalování, nebo při volnoběhu? A co při zvýšených otáčkách při zařazení na neutrál? Opravdu jenom při jízdě?

cely kabel jsem nekontoloval,ale u rádia je v pořádku.když je motor vypnutý tak je to lepší.nevím jestli je koax dělený?pod strechou jsem to kontroloval a napajeni jsem zaizoloval takže tam se to zdá take v pořádku.ještě to zítr zkusím s tím nastartováním a dám vědět.děkuji za informaci.

Kabel od antény má uprostřed "živý" vodič - tenký drátek, u některých kabelů stočený do spirálky, ale to je jedno, a kolem je opředení, které když je spojené s kostrou, stíní živý vodič uprostřed před nežádoucími a rušivými signály tak, že dopadající signály jsou ihned zkratovány na kostru a tím na zem. Pouze na konci je anténa, která zachycuje užitečný signál.
Pokud je konektor u rádia originál, není třeba s tím nic dělat. Druhý konec kabelu u antény má živý vodič spojený a anténou a stínění je připojené na očko se zoubkovanou podložkou, které se dotýká karoserie a je tedy ukostřený. Felicia a další moderní vozy mají v patě antény anténní zesilovač, takže je stínění připojené i k němu, také tam bývá vodič pro napájení zesilovače, nebo je napájení zesilovač provedené stejným kabelem a uvnitř je napájecí výhybka (kondenzátor a tlumivka, ale to nás nemusí zajímat).

Hlavně by bylo dobré zjistit, jestli je rušení při puštěném motoru i při stání, nebo jenom při jízdě (což je dost nepravděpodobné, pokud by rušení bylo od zapalování) a jestli se nějak mění při změně otáček. Někdy rádio může rušit spuštěný ventilátor, stěrače nebo jiný spotřebič, nebo jiná rušivá napětí způsobená elektronickým zapalováním.

a) je to na FM (velmi krátké vlny mají velmi čistý poslech) i na AM (střední, případně dlouhé a krátké vlny mají horší kvalitu poslechu, dnes v porovnání s FM nezvyklou)?
b) škvrčí to i při poslechu z kazety (nebo CD nebo jakou to má mechaniku)? Pak by to bylo už v koncovém stupni nebo záhadným rušením z nějakého jiného spotřebiče v autě a ne jen v rádiové části autorádia.
c) co takhle zkusit autorádio vyndat a zkusit ho v jiném autě nebo do auta zkusit dát jiné autorádio z jiného auta?

dnes mě navštívil kamoš a zjistil že napájení pod střechou bylo sice zapojené,ale pravděpodobně vtom konektoru to mělo špatný dotek proto to občas nezlobilo.ustřihl konektor pryč a napojil to napájení přes čokoládu.u domu to hraje čistě/všechny stanice/ až pojedu někam dál tak uvidím.snad to byla jen taková prkotina.děkuji za snahu pomoci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru