Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rozbitá TV

Ahoj, stal se mi problém s televizí starou asi 4 roky. Je to nějaká low level značka. Stalo se že prý spadla (ale nespadla na zem, Jirka ji chytil do rukou). Ale TV nefunguje - svítí černá obrazovka.

Tak jsem TV rozebral a zjistil, že funguje*, pokud zatlačím doprostřed desky, tak jde momentálně. TV tedy začla, jít, nechal jsem ji, dal kryt a tak ještě šla asi 2 dny. Pak přestala jít a najít způsob ,kde jde obraz, bylo stále těžší, až nyní to je skoro nemožné.

Problém je podle mě z dlouhodobého působení tepla, které vydává jeden čip (i přes to, že je na něm pasivní chlazeníčko). Vůbec celý plošný spoj vypadá jetě. Na jednom místě se mi zdálo, že vytekl kondenzátor, ale to bylo nějaké lepidlo žluté drolicí, na krajích zčernalé-zuhelnatělé. Ostatně žádný kondenzátor nevypadá nefunkčně.
Spíš si myslím, že tím teplem se někde roztekl cín a způsobil zkrat, nebo naopek se něco odletovalo časem.

Je nějaká možnost, jak zjistit, která součástka je vadná, případně ten zkrat nebo špatný kontakt najít? Kolik může stát oprava( podle mě jen nalezení problémového spoje)-

Nyní jde tv zapnout, ukáže se černá obrazovka (podsvícení), pokud odpojím videokablík od desky k panelu, tak naopak svítí bílé. TV nejde vypnout- musí se vytáhnout zdroj.

* změna funkčnosti se projevovala následujícími způsoby:
začne jít obraz/GUI a reaguje dál na příkazy
zobrazí se pouze obraz/GUI (Typick okno žádný signál, mám vypojenou anténu), ale nereaguje na příkazy. Zřejmě chvilkově začne fungovat obraz ,ale pak přestane a tento poslední snímek na obrazovce zustane.
Na displeji se zobrazí GUI, ale ve špatném rozlišení, připadně víckrát nebo ořizlé
zObrazí se digitální šum (přes prostředek obrazovky)

Podle mého názoru je panel funkční a problém je na desce".

Předmět Autor Datum
Tvoje TV funguje presne tak ako výrobca chcel. 4 roky je dnes ten správny čas po ktorý má vyrobok fu…
Joseph 05.10.2013 22:35
Joseph
Muze to jit opravit, pokud najdes opravare. Dnes TV vetsinou opravuji "opravari", kteri umi tak vyme… poslední
RedMaX 05.10.2013 22:59
RedMaX

Tvoje TV funguje presne tak ako výrobca chcel. 4 roky je dnes ten správny čas po ktorý má vyrobok fungovat, konštrukcia, dimenzovanie a výber materiálov komponetov z ktorých je výrobok zostavený tomuto času zodpovedajú.

- plasty po 4 rokoch strácajú pružnost, stávajú sa krehkými
- komponenty elektroniky, hlavne elektrolitické kondenzátory po tomto čase majú cca 30-40% kapacity
- pájka dnes užívaná, ak na niektorých miestach prišla o krycí lak, je zoxidovaná

Dnes doba životnosti výrobku nesmie výraznejšie prekročiť uvedené 4 roky, to potom klesá dopyt a svet zachvacuje kríza .....

Muze to jit opravit, pokud najdes opravare. Dnes TV vetsinou opravuji "opravari", kteri umi tak vymenit celou desku, ale urcite nebudou letovat nejaky uvolneny spoj. Navic na nejakej noname ani nikdo mit komponenty nebude.

Otazka taky je, zda-li ma smysl do 4 roky stare TV, ktera je na konci sve zivotnosti, vrazet nejakej penize a nekoupit radeji rovnou novou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru