Avatar uživatele
Slayer5

Co znamená pojem spádová obec?

Co znamená pojem spádová obec? co si pod tímto pojmem mám představit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3093 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Tento název je z předlistopadové situace. Spádové, někdy také střediskové obce byly jakousi centralizací potřeb a služeb pro malé obce v okolí. Většinou měly tyto obce lepší spojení, školu, lékaře, poštu více kůltury a podobně. Ve spoustě tehdejších malých obcí neměly své obecní úřady, ale věci se vyřizovaly na obecním úřadě spádové obce. Spádová obec zajišťovala na oplátku spoustu věcí těm malým obcím. Samospráva nebyla tak rozsáhlá a mohlo ji zajišťovat podstatně méně lidí. Na druhou stranu bylo možno shromažďovat a sdružovat prostředky , za jejíchž pomoci bylo možno zajistit i větší investiční akce v malých obcích

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

"Termíny spádové území, spádová oblast se používají ve státní správě, často např. pro zdravotnická zařízení (která mají zajišťovat zdravotní službu pro danou oblast, ve školství – spádové školy, ap.). Jde zhruba řečeno o zařízení, která mají povinnost v dané oblasti zajišťovat určité služby.

Termín spádová oblast se používá také v souvislosti s obcí, tedy s její rozšířenou působností (oblast jejich působení), ale ne patrně jako oficiální termín."

Odkazy jsou uvedené u zdroje odpovědí

http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/spadova-oblast-spadove-uzemi

Co byla spádová obec v minulosti.

Územní obvod, ve kterém MěÚ vykonával svoji působnost jako obecní úřad obce s rozšířenou působností … byl vymezen územními obvody určitých obcí.
atd.
Příklady v odkazu

http://www.veseli-nad-moravou.cz/spadove-obce-orp-pou/os-9152 .

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Tento pojem se dnes už nepoužívá. Dnes máme spádová území nebo oblasti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek