Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sklep spritekajici vodou

Dobry den,mam dotaz a zaroven problem,tyka se to starsiho domu,ktery ma sklep,ale se 70cm vody.Ten sklep je asi 2m pod zemi,jeho sirka je zhruba 2m a delka 4m,nepocitam vstup do sklepa ktery tvori schodiste.Voda se mi dostava az na druhy schod od zeme. V tomto sklepu se nachazi na jedne strane vyzdena studanka asi 1x1m a hluboka 80cm na tu studanku byla drive napojena vodarna,ktera uz nefunguje,ale tu ja zprovoznim tan ten problem neni,protoze na druhe strane naproti studance je vyustena truba se sklonem do sklepa a z ni neustale vyteka voda a to je ten problem,pochobil bych kdyby ta truba mela sklon opacny aby prebytecna voda ze studanky tudy odtekala ,muzete mi prosim nekdo poradit jak to mam vyresit ,tu studanku chci zachovat ale nevim co s tou trubou ,proc se to drive takto resilo,ta truba je polozena jeste o neco niz nez je vrsek studanky takze ani tak by tam ta voda z truby nenatekla,teprve az by nastoupala v celem sklepe o 30cm,chtel bych sklep na uskladneni a ne na vodu,prosim poradte mi moc dekuju Honza

Předmět Autor Datum
Na studánku zabudni, na sklep zabudni, vezmi na vedomie, máš obrovský problém, z pivnice bazén, napl…
Joseph 11.11.2013 16:41
Joseph
Není nad dobrou radu :-) Tazatel má nějaký problém, tak napíše na Poradnu. Dostane se mu odpovědi, ž…
Zerozero 11.11.2013 19:33
Zerozero
Já v tom zas tak velký problém nevidím, řada starých venkovských domků je na to stejně. Kvalitní izo… poslední
fribble 12.11.2013 08:44
fribble

Na studánku zabudni, na sklep zabudni, vezmi na vedomie, máš obrovský problém, z pivnice bazén, naplnený spodnou vodou. Tato voda vzlína do muriva a poškodzuje stavbu.
Proces je jednoduchý, v zime vlhé murivo premrza, voda sa mení v led, led trhá murivo, na jar to opadne ako drť, v zime to zamrzne ... atd.
Po určitom počte cyklov murivo už není,

Vše co sa týka nádrží, prítokov, mapuje stav hladín vody aký tam bol kedysi, v čase keď to stavebník vybudoval.

Bohužial, na tvoju smolu, stavebník si neuvedomil že výška spodných vôd nie je v čase konštantná a už vôbec nie v rozsahu desaťročí, storočí. Netuším vek tej stavby.

Spodná voda nepotrebuje na prienik trubku ani studánku, je prevít prejde priamo stenami i betonom ....

Já v tom zas tak velký problém nevidím, řada starých venkovských domků je na to stejně. Kvalitní izolace nebyly a tak se spodní voda svedla do sklepa do studánky a když jí bylo moc, vyčerpala se. Ještě dnes mám před očima dědu u dvoupístové pumpy (tuším LILA). Dneska není problém do studánky dát čerpadlo s plovákem a vodu vyhnat do dešťáku. Zato na uskladnění ovoce nebo brambor byl takovýhle sklep k nezaplacení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru