Avatar uživatele
Altair-AC

Co znamená requiem za sen?

Vím,že jsou tu články o tom,co je slovo requiem zač.Prý je to mše za zemřelé,ale co to znamená v tomto slovním spojení: requiem za sen .Předem děkuji

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, Muso před 2522 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Requiem za sen je název filmu. a knihy. Chtělo by to film zhlédnout, či knihu přečíst, abyste pochopil, že snít o štěstí nestačí, často se sen zvrtne, když se štěstí hledá v drogách.

„K pocitu štěstí je zapotřebí pěti prvků: lásky, rodiny, práce, zábavy a hobby. Jeden element chybět může, ale dva ne. Drogy Vám seberou všech pět prvků najednou.“

A snímek je obrovskou motivací si s podobnými látkami nikdy nic nezačínat."

https://www.csfd­.cz/film/14317-requiem-za-sen/prehled/

Rekviem = zádušní mše za zemřelého, případně skladba, která se při této mši hraje ˇ(někdy i na koncertě). .

Dotyčným „zemřelo“ štěstí, jejich sen o štěstí, které si chtěli aktéři zajistit – mít dost peněz, byt, cestovat atd. Ale zničily je drogy.

Jenže distribucí a užíváním drog se stali oběťmi závislosti, pomocí níž se snaží vymanit z šedivé a ubíjející každodennosti svých zmařených nadějí.

Štěstí, které si vysnili, neuskutečnili, zemřelo, dotyční boj nevyhráli, všichni klesli na dno, takže symbolický název filmu Rekviem za sen – , zádušní mše se smuteční písní na rozloučenou za „zemřelý – mrtvý“ sen.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Muso

Requiem za sen (Requiem for a Dream) je především román. Popisuje příběhy lidí, kteří ztratili naději. V tomto smyslu to vnímám, „mše za životní sen“, „mše za naději“. Román byl i zfilmován Aronofskym, povedený je i soundtrack od Clinta Mansella.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Chybí souvislost, kontext. Může to být vzpomínka za zvláště příjemný sen, nebo za sen jako ideu, která se nikdy neuchytila…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek