Předmět Autor Datum
to asi těžko, jedině že by to bylo v manuálu kolik to žere na jaké teplotě.Což pochybuji, neb si top…
paul 27.12.2012 15:46
paul
Pokud se jedná o argumentaci s manželkou, či tchýní, vyliďte pole. Pokud se jedná o technický problé…
mirektatra 27.12.2012 17:55
mirektatra
silova el a obemovy plyn stoji prakticky stejne (nebavme se el tarifech na topeni) rozdil je jen ve…
ms-fiala 27.12.2012 18:32
ms-fiala
Nočekal jsem, že to bude jednodušší :-) ale Děkuju a vlastně 5-10kč/hod mi stačí, ja neměl odhad vů… poslední
Juraj84 27.12.2012 23:08
Juraj84
Tak na Google jsi nic nezjistil, jo?! :-) http://www.conrad.cz/meric-spotreby-voltcraft-ener gy-chec…
lesov 27.12.2012 21:16
lesov
nebo si vem klešťový ampermetr, změř kolik tam teče fází, pak to vynásob 230 a pak 1hodinou a máš ko…
paul 27.12.2012 21:25
paul
Já to taky tak beru, že to sežre zhruba 2kWh, takže prostý kupecký počty - 10Kč na hodinu. Takže dob…
Prasak 27.12.2012 21:33
Prasak
Odpor topnyho vinuti za studena a po ohrati bude zasadne odlisnej, tj merenim si nepomuzes. Zjistit…
bahno 27.12.2012 21:56
bahno
No, a pokud má sporák vestavěný v lince, bude to úplně jiný, než pokud má samostatně stojící a umíst…
mirektatra 27.12.2012 22:18
mirektatra

to asi těžko, jedině že by to bylo v manuálu kolik to žere na jaké teplotě.Což pochybuji, neb si topení zřejmě trouba zapíná a vypíná podle ter,ostatu. jedině to nechat hodinu jet a odečíst na elektroměru, ale to by nesmělo jet nic jiného.

Pokud se jedná o argumentaci s manželkou, či tchýní, vyliďte pole. Pokud se jedná o technický problém, máte k výpočtu velmi málo údajů, protože:
1)příkon topného tělesa je při zapnutí (takřka) konstantní, ale je regulován termostatem
2)termostat spíná (s jistou diferencí) s cílem udržet blízko nastavené hodnotě teplotu v místě čidla
3)teplota v troubě je ovlivněna množstvím tepelné energie, které uniká do okolí sporáku (a mění se s teplotou okolí), které je třeba dodat ohřívanému/pečenému pokrmu (tedy po vložení odebírá více, jak se teploty přibližují, odběr tepla klesá).

Velmi nepřesně lze tedy modelově změřit spotřebu elektroměrem po celou dobu pečení určité hmotnosti potravin a to pak statisticky vztáhnout k ostatním druhům a způsobům pečení. Jak povídám - nepřesné, individuální a pro případ řešení rodinných "různic" nepoužitelné :-(. Přes to přeji alespoň klidné vánoce :-)

Já to taky tak beru, že to sežre zhruba 2kWh, takže prostý kupecký počty - 10Kč na hodinu. Takže dobře propečenej bůček vyjde ve finále docela draho.
To samý počítám s pračkou - odhad mám asi na 5Kč na jedno vyprání (v průměru). Vodu do toho nepočítám.

Odpor topnyho vinuti za studena a po ohrati bude zasadne odlisnej, tj merenim si nepomuzes.
Zjistit ze stitku, kolik je okamzitej prikon a sledovat kontrolku, jakej je zhruba pomer sepnuto a vypnuto. Na plnej knedlik to bude tech 7.5 - 10Kc/h, ale prakticky, pri peceni na tech 150-180°C to bude tak pulka.

No, a pokud má sporák vestavěný v lince, bude to úplně jiný, než pokud má samostatně stojící a umístěný na chodbě, nebo v nevytápěné zahradní chatce. Jiný to bude, pokud tam dá zmraženej 3kilovej bůček, nebo třešňovou bublaninu. Úniky tepla a nároky na ohřátí pokrmu jsou tak rozdílný, že jakýkoliv odhad i výpočet, jsou úplně na vodě. Změřit za stanovených průměrných podmínek a neřešit odchylky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru