Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem spínání hdo fází

dobrý den,rád bych se zeptal nějakého odborníka elektrikáře jak mám zapojit stykač ovlaádaný fází a né nulou,odkud tu fázi mám vzít, mohu ji si jí vzít z jiného stykače z jiného rozvaděče?
děkuji za odpověd

Předmět Autor Datum
Máš pravdu, je to jedno. Ak máš zapojený nulák k cievke stýkača je jedno odkiaľ schrastíš spínaciu…
nuda 18.07.2014 20:32
nuda
...nuda - je jedno odkiaľ schrastíš spínaciu fázu 220V ...z niektorého kábla (jedno ktorú z 3x380V)…
mirektatra 19.07.2014 04:28
mirektatra
HDO přijímač sepne "nulák" ve chvíli, kdy dostane impulz k "povolení" řízených spotřebičů. Tento spí…
mirektatra 19.07.2014 04:17
mirektatra
to jo tomuhle rozumím ale nula připojená na tvrdo a spínání fáze k hdo
martinpul 19.07.2014 05:07
martinpul
Obrátit funkci můžete pouze pomocí "přijímacího relé", kterým si funkci otočíte tak, že jej zapojíte…
mirektatra 19.07.2014 07:59
mirektatra
miretatra perfekt
sevos 19.07.2014 09:11
sevos
:-[
mirektatra 19.07.2014 20:54
mirektatra
pánové děkuji již sem to to zprovoznil,hdo ovládané fází bylo jak psal mirektatra,setkal sem se s tí…
martinpul 19.07.2014 16:46
martinpul
... je to jen trochu pitomý, protože tohle zapojení "zavleče" cizí napětí z jiného rozvaděče a při v…
mirektatra 19.07.2014 21:02
mirektatra
Vím, že se jedná o starou diskuzi, ale třeba .... Chápu, že se HDO a cívka stykače musí napájet ze s…
zeas 24.02.2015 22:53
zeas
Ano, je to jedno. Zmíněný stykač si můžeme představit jako zesilovač: Jedním zcela samostatným obvod…
mirektatra 25.02.2015 09:36
mirektatra
mirektatra popsal vše téměř dokonale, zbývá dodat, že stykač - nebo pomocné relé - se připojují vždy…
otovo 25.02.2015 12:40
otovo
... nebo vždy k L2, nebo vždy k L3, ale ve "společném obvodu ovládáni nulou" vždy k jedné a té stejn…
mirektatra 25.02.2015 12:51
mirektatra
A proto mají různé fáze také různě barevné značení (hnědá,černá,šedá). Už ve školce se přeci děti uč… poslední
Wolve 26.02.2015 22:14
Wolve

Máš pravdu, je to jedno.

Ak máš zapojený nulák k cievke stýkača je jedno odkiaľ schrastíš spínaciu fázu 220V (pravda, prúdom "A" patrične dimenzovanou) z dôvodu, aby pritiahla cievka stykača (cca 6000 závitov) mechanizmus určený k zopnutiu kontaktov.

Otázka je nadmieru pozoruhodná a nelogická v prípade, ak privádzaš napájanie k stykaču riadeného cievkou. Stiahni si rozbočením požadovanú fázu pod nonstop napájaním z niektorého kábla (jedno ktorú z 3x380V) ešte pred stykačom. Detto pri jednosmernom napájaní.

Vývod (fáza) z cievky stykača je beztak zapojený do cyklického zariadnia určeného k impulzom spínania. Alebo naopak (nech sa držíme normy).

...nuda - je jedno odkiaľ schrastíš spínaciu fázu 220V ...z niektorého kábla (jedno ktorú z 3x380V) ešte pred stykačom... je jedno kde, ale není jedno kterou!!! ]:) Přesně toto bývá fatální chyba, kterou končí život mnoho stykačů, zapojených ve spěchu,nepozornosti, nebo neznalosti principu "společného ovládání stykačů nulou".- viz. níže

HDO přijímač sepne "nulák" ve chvíli, kdy dostane impulz k "povolení" řízených spotřebičů. Tento spínaný "nulák" umožňuje sepnutí stykače v kterémkoliv dalším rozvaděči, kde je stykač instalován. NEZBYTNOU PODMÍNKOU SPRÁVNÉ FUNKCE spotřebičů "ovládaných společně" nulákem, je jejich napájení ze stejné fáze !!! :!:. Pro správnou funkci celého systému je tedy BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SPOLEHLIVĚ ZAJISTIT, aby ze stejné fáze bylo napájeno HDO, všechny stykače ve všech rozvaděčích, pro elektrokotel i bojlery... bez ohledu na to, ve kterém rozvaděči jsou umístěny :!:
Ve kterémkoliv místě instalace (ve kterémkoliv z podružných rozvaděčů) tedy SPOLEHLIVĚ najdeme stejnou fázi, kterou je u elektroměru napájeno HDO a z ní "odbočíme" jistič "ovládání stykače bojleru" (zpravidla max 6A) a spojíme jej s jedním vývodem cívky stykače. Druhý vývod cívky bude spojen s "nulákem" ovládaným z HDO. Stykač tedy sepne až když k trvale připojené fázi "obdrží" také "nulu" spínanou HDO. K rozepnutí dojde, když HDO odepne "nulák" a všechny stykače pak jsou napájeny ze stejné fáze a tedy mezi nimi není rozdíl napětí. (je to stejné, jako když sedí řada vlaštovek na drátě :-) )
Pokud nedodržíte podmínku napájení ze stejné fáze, dojde k poruše až při vypnutí stykače, kdy je rozepnut "nulák" a zůstávají trvale připojené (chybně připojené) rozdílné fáze, které napájejí dál stykače a tedy je částečně, či úplně "zapojí do hvězdy". Stykače pak nerozepnou vůbec, nebo jen některé z nich, dál jsou však napájeny sníženým napětím, nemají tedy "sílu" přidržet kontakty a po chvíli se jejich cívky spálí :.(
Je to dosti podrobné vysvětlení pro lajka? Elektrikář toto ovládá bezpečně...

Obrátit funkci můžete pouze pomocí "přijímacího relé", kterým si funkci otočíte tak, že jej zapojíte místo stykače a jeho kontakty potom spínáte fázi do cívek stykačů.
Toto zapojení se používalo v minulosti v činžovních domech, kde bylo větší množství elektroměrů a odběrných míst ovládaných jedněmi spínacími hodinami, které dnes nahradilo HDO.
Spínací hodiny spínaly přepínacím kontaktem "nulák" stejně, jako dnes HDO, protože tarif se přepíná zásadně nulákem. V poloze přepínacího kontaktu, kdy je levný tarif, spíná přepínací kontakt pomocné relé (stykač). Ten pak dál spíná ovládací fázi do všech dalších stykačů v bytech.
Ale to už je fakt "malá násobilka" :-/

... je to jen trochu pitomý, protože tohle zapojení "zavleče" cizí napětí z jiného rozvaděče a při vypnutí hl.vyp. to "kope" dál... "Čistší" provedení je takové, kde dvojlinkou přivedeš na kontakt "předávacího relé" fázi z podružného rozvaděče a druhým vodičem ji vrátíš tamtéž již "ovládanou". Počet ovládaných stykačů je pak ale limitován počtem kontaktů relé...

Ano, je to jedno. Zmíněný stykač si můžeme představit jako zesilovač: Jedním zcela samostatným obvodem (s malým proudem) ovládáme cívku, která provede sepnutí jiného zcela samostatného a nezávislého obvodu s velkým proudem, nebo třeba i jiným napětím - např. 3f. elektroohřev...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru