Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno ssd a životnost?

ahoj, plánuji si ke konci roku poskládat výkonné a především herní PC..kvůli tomu a i snížení hluku přemýšlím, nad "ssd diskem"(120-240gb..možná 300GB od intelu, ale uvidím, jak se to pohne s cenami)..nicméně mě dost vadí, nebo spíše vrtá hlavou ta životnost..přece jenom dát za to tolik peněz a obávat se na to něco častěji ukládat není moc příjemné

každopádně by mě nejvíc zajímalo to, jestli se ta životnost "buněk" snižuje pouze novým přepisováním a mazáním a nebo i jen pouhým čtením?..respektive, kdybych na disk pouze nahrál windows, nějaké programy a hry a už to tak nechal(nic bych dále nemazal a nebo neinstaloval nové věci - případně jen vyjímečně) a pouze bych z něj tyto soubory spouštěl...tímto by se životnost taky výrazně zkracovala, nebo ne?

děkuji

Předmět Autor Datum
Citanie nicomu nevadi, citat mozes donekonecna. A instalovat programy mozes tiez, to predsa nerobis…
MM.. 05.07.2011 19:09
MM..
díky a nebyl by s tím nějaký problém, po vypnutí těch věcí?..případně, mohl by si mi říct, k čemu j…
mucq 05.07.2011 19:14
mucq
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/1 7030-optimalizace-windows-7-pro-ssd-co-funguje-a-…
MM.. 05.07.2011 19:27
MM..
díky za odkaz..pročtu si ho, ale ještě poslední věc...je dobré taky nechávat dost prázdného místa na…
mucq 05.07.2011 19:33
mucq
preco by si mal nechavat miesto na HDD? Tomu HDD je to uplne jedno. Aj SSD je to plusminus jedno (ni…
MM.. 05.07.2011 19:38
MM..
kdesi jsem tuším četl, že klasický HDD to potom ještě více zpomaluje, nebo jsou tam nějaké problémy.…
mucq 05.07.2011 19:46
mucq
u běžného disku dochází k fragmentaci souborů, což znamená zpomalování jeho chodu. U SSD tě fragment…
touchwood 05.07.2011 19:57
touchwood
Tak HDD sa fragmentuje aj ked je poloprazdny, ked nieco vymazes apod, zavisi od algoritmov filesyste… poslední
MM.. 05.07.2011 23:02
MM..
tak ja jsem cetl, ze idealni je nechat 25% volnyho mista na SSD - zduvodneni vyse (touchwood).
RedMaX 05.07.2011 22:45
RedMaX
http://pc.poradna.net/f/view/668478-stante-se-beta testery-poridte-si-ssd
jirka44 05.07.2011 19:14
jirka44
SSD disky sú ideálne do priemyslu. A tam, zatial, je aj ich hlavné nasadenie. Na CNC strojoch. Negat…
Joseph 05.07.2011 20:08
Joseph
lol, skade si vycital taku kravinu? nejakemu CNC je fuk ci ma SSD alebo HDD, kedze je to v 90% srack…
shiro 05.07.2011 20:50
shiro
V priemysle sa pouzivaju flash uz velmi dlho kvoli tomu ze to neni mechanicky citlive (odolnost voci…
MM.. 05.07.2011 20:57
MM..

Citanie nicomu nevadi, citat mozes donekonecna.
A instalovat programy mozes tiez, to predsa nerobis 1000x za den.

Ja by som asi vypol swap, mozno aj prefetch, inac pohoda. On windows stejne robi zapisy ale ten SSD si s tym poradi on to rozdeluje na vsetky bunky rovnomerne. A kym dosiahnes nejaky milion zapisov krat vsetky bunky tak toho sa mozno nedozijes :)

díky

a nebyl by s tím nějaký problém, po vypnutí těch věcí?..případně, mohl by si mi říct, k čemu jsou přesně dobré?:)..moc tomu nerozumím...případně, jak je vypnout?...promin za ty otázky, ale chci mít v tom jasněji:)

http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/1 7030-optimalizace-windows-7-pro-ssd-co-funguje-a-c o-ne?start=1
si citaj vsetky kapitoly (je tam toho dost). Netvrdim ze treba robit vsetko, mozes Windows aj proste len nainstalovat a pouzivat, nemusis mat strach. Ja osobne by som vypol aspon indexovanie a automaticku defragmentaciu (ptz to u SSD nema ziaden zmysel). Ostatne veci maju aj nevyhody (napr. ak vypnes swap tak musis mat dostatok RAM).

kdesi jsem tuším četl, že klasický HDD to potom ještě více zpomaluje, nebo jsou tam nějaké problémy..a u SSD, to má prý ještě větší vliv na funkčnost..prý podle jakési studiu od intelu by tam mělo zůsta aspon 17% volného místa z celkové kapacity(možná to třeba prodlouží živostnost z hlediska nepoužívaných buněk?)

u běžného disku dochází k fragmentaci souborů, což znamená zpomalování jeho chodu. U SSD tě fragmentace trápit nemusí, ale problém vyvstane v omezení funkce wear-levellingu - čím méně volného místa, tím menší počet buněk, které se budou účastnit "cyklování použití" - toto je čistá statistika.

Tak HDD sa fragmentuje aj ked je poloprazdny, ked nieco vymazes apod, zavisi od algoritmov filesystemu v OS (ok ok radsej nenapisem co si o nemenovanej company myslim :D)

Co sa tyka SSD tak ano ale oni tie SSD maju interne nejake bunky rezervovane, 128GB sa predava ako 120GB apod mozno este menej, neviem presne ci to pouzivaju aj na wear leveling alebo len ako nahradu za vadne bunky, ale teoreticky moze sa to rezervovane miesto pouzivat aj na wear leveling.
Ked chce mat clovek uplnu istotu ze tam ostane vzdy 10-20% volne tak sa da aj urobit oddiel len na 80% SSD disku a 20% mozes nechat bez oddielu apod.

SSD disky sú ideálne do priemyslu. A tam, zatial, je aj ich hlavné nasadenie. Na CNC strojoch. Negatívne vlastnosti neprekážajú, na disk sa zapisuje pomerne málo, vysoká cena disku, v porovnaní s cenou ostatných komponentov CNC stroja, je smiešne zanedbatelná.

Výhody prevyšujú negatíva. Je predpoklad vysokej životnosti, bez nečakaných havárii disku, to je na CNC strojoch nepríjemná zálečitosť. Stroje sú často softwarovo servisované a diagnostikované na dialku, specializovanou firmou, sídliacou aj tisic km daleko. Pri potrebe fyzického zásahu je stroj odstavený na niekolko dní a mnohokrát, skoro vždy, nie je za neho vo firme náhrada. Ide o mnoho peňazí.

Na bežné PC, by som zatial ešte SSD disk nedával.

lol, skade si vycital taku kravinu?
nejakemu CNC je fuk ci ma SSD alebo HDD, kedze je to v 90% srackova 486-ka alebo podobny dedko v priemyselnom prevedeni.
Ocividne si este v dnesnom normalnom pc ssd nevidel fungovat, to by si inac skakal. Je totiz bezne, ze sa operacia z diskom v pc zrychlia 2-3x, zalezi na tom, co robis.
Neviem co sem pchas nejake CNC masiny.

V priemysle sa pouzivaju flash uz velmi dlho kvoli tomu ze to neni mechanicky citlive (odolnost voci vibraciam apod). Ked este neboli SSD tak sa pouzivali CompactFlash a rozne odnoze inych flash (su aj flash do PATA konektora apod., boli sice pomale, ale mechanicky odolne) Tak asi preto to sem taha.

Samozrejme SSD ma vyznam v normalnych PC kvoli vysokej rychlosti random read, v tom mas pravdu zas ty :)

P.S: a v priemysle nie su ziadne 486ky, normalne sa pouzivaju moderne mobilne platformy, s Core2Duo a inymi mobilnymi CPU. Ptz 486ky sa uz 10rokov vobec nevyrabaju (boli sice este pred ca. 8rokmi posledne specialne jedonchipy s 486 jadrom ci pentium1 ci co to bolo za jadro od ST, tzv. STPC, ale ani to sa uz asi 5rokov nevyraba). Ked tam mas 486ku tak to je stary sunt aspon 10rocny alebo 15.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru