Předmět Autor Datum
http://www.profi-bazar.cz/stavebni-povoleni-nebo-j en-ohlaseni.html Podle me je to bez zasahu do no…
bahno 09.04.2010 22:09
bahno
Díky za odkaz, určitě si ho přečtu.
mival 10.04.2010 20:17
mival
Většinou se na to kašle. Ale pro zateplení má být stavební povolení jehož nedílnou součástí je přesn…
Rce 09.04.2010 23:46
Rce
Když si někdo zateplí barák, tak mu "nabyde" půdorys a vlastně může fasáda "vstoupit" do jiné parcel…
čumil_old 10.04.2010 06:56
čumil_old
To nesmí. Do cizí parcely vůbec ne, leda by ti někdo tu část parcely prodal, to však naráží na téměř…
Rce 10.04.2010 22:42
Rce
Třeba ještě někomu pomůžu: právě jsem se vrátil ze stavebního úřadu Vsetín a tam mě bez jakékoliv po…
kaspi 24.09.2013 11:22
kaspi
Zateplení a fasáda V případě zateplování také provádíme novou fasádu, pokud použiji stejný odstín ba…
samasobe 24.09.2013 11:52
samasobe
U nás to zafungovalo tak, že jsme si nechali od úřadu povolit (odsouhlasit), protože prostě zateplen…
lk1 24.09.2013 13:34
lk1
U nás zateplení RD taky pouštíme bez ohlášení či stavebního povolení dle §103 odst.1 písm.d) SZ. Za… poslední
Fortys 24.09.2013 22:15
Fortys

Většinou se na to kašle. Ale pro zateplení má být stavební povolení jehož nedílnou součástí je přesný projekt a potřebné výpočty. Mnoho lidí zateplení zmrvilo a pak se divili, proč mají zevnitř mokré zdi a proč je ohrožena statika domu. Další důvod na stavební povolení je i že se mění vnější vzhled.
Faktem také je, že stavební úřady tohle moc neřeší. A když si někdo může bez stavebního povolení postavit zámek v chráněné přírodní oblastí, tak není co dodat.

To nesmí. Do cizí parcely vůbec ne, leda by ti někdo tu část parcely prodal, to však naráží na téměř nepřekonatelné problémy s geodézií, kde mají zaměřené parcely a jen velmi obtížně lze změnit hranici parcely. Do chodníku také nelze, leda od obce odkoupit tu část pozemku ale vzhledem k tomu, že chodník by byl "zalomený", to prakticky nepřichází v úvahu. Někde se nad tím mhouří oči, leč může to přinést problémy v budoucnu.
Já měl také zajímavý případ. Někdy před válkou děda přistavil dozadu baráku pokoj. Já pak za mlada na to hodil patro. Letos geodézie přeměřovala všechno a prej ten spodek je načerno, tak zbourat. Ale na patro mám řádnou kolaudaci, tak jsem se tázal, jestli patro musím dát na nějaké sloupy. To uznali jako blbost a prej zbourat vše. Já, že na vršek má kolaudaci tak mě nemůžou nutit to zbourat. Už se to táhne rok a házejí si to různé orgány jak horký brambor.

Zateplení a fasáda
V případě zateplování také provádíme novou fasádu, pokud použiji stejný odstín barvy jako původní není třeba ani ohlášení. V případě větších domů, složitějších fasád a použití jiných odstínů barvy budeme muset mít stavební povolení.

U nás zateplení RD taky pouštíme bez ohlášení či stavebního povolení dle §103 odst.1 písm.d) SZ. Za změnu vzhledu to nepovažujeme. To bysme potom museli povolovat i změnu barvy na fasádě což je hovadina. U objektů občanské vybavenosti nebo třeba bytových domů požadujeme zpracování požárně bezpečnostního řešení stavby, kterým stavebník prokáže že úpravou nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby. Pokud to prokáže opět žádné stavební povolení nevydáváme. Pokud je stavba na hranici pozemku tak je zateplení složitější protože jeho přesah na cizí pozemek odporuje §23 odst.2 resp. u RD §25 odst.6 vyhl. č.501/2006 Sb.. Proto je v takovýchto případech nutné povolit výjimku. Na výjimku není právní nárok a posuzuje se vždy individuálně. Pokud stavebník prokáže opodstatněnost výjimky a vlastník dotčeného sousedního pozemku proti jejímu povolení nic nenamítá pak ji povolíme. Zateplení je považováno za stavební úpravu nikoliv přístavbu a tedy žádné odkoupení části pozemku nebo zřízení věcného břemena netřeba.

Většinou se na to kašle. Ale pro zateplení má být stavební povolení jehož nedílnou součástí je přesný projekt a potřebné výpočty. Mnoho lidí zateplení zmrvilo a pak se divili, proč mají zevnitř mokré zdi a proč je ohrožena statika domu. Další důvod na stavební povolení je i že se mění vnější vzhled.
Faktem také je, že stavební úřady tohle moc neřeší.

Mýlíte se. Stavební úřad nemůže být garantem všech stavebních činností. Je řada staveb, stavebních úprav a udržovacích prací které nevyžadují žádné povolení či opatření stavebního úřadu. I v těto případech má stavebník určité povinnosti stanovené §152 SZ. Račte nastudovat. Pokud nějakou z těchto povinností opomine je to jeho zodpovědnost a musí nést následky.
Rce: Váš případ nepovolené přístavby je zcela prostý. Stavební úřad měl povinnost si zjistit nebo si od vás nechat prokázat, že část stavby nad níž má být povolena nástavba je legální. Pokud tak neučinil je to jeho problém a ne Váš. Podle mě tím, že nástavbu povolil defacto legalizoval i nepovolenou přístavbu a proto nemůže nařídit její odstranění. Ach jo. Když slyším co se mezi kolegy občas vyskytuje za exoty tak se bohužel ani nedivím, že na stavební úřady lidi nadávají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru