Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem stavební povolení versus úřad

Potřebuju poradit,nechtěl jsem zakládat nové téma,ale asi to bude nutné jinak si toho nikdo nevšimne.Známá dostala stavební povolení na stavbu zastřešení proluky mezi dvěma baráky + osazení vraty asi před jedenácti lety a nechala si ho několikrát prodlužovat(musela čekat na reklamaci vrat,když toto po sedmi letech úspěšně vyřídila,tak ji pro změnu fachmani co dělali střechu na baráku rozbili většinu hurdisek,které se už nevyráběly.V reklamaci nakonec neuspěla,firma zkrachovala),tak jsme tento podzim konečně hurdisky sehnali,střechu zabetonovali ale pro mokro a mráz se dokončení stavby musí odsunout na příští rok.Jaké bylo zděšení,když teď přišla na stavebňák a tam jí řekli,že už jí stavební povolení na toto dílo neprodlouží a jestliže do 20.prosince to nezkolauduje,tak jí vše zaniká a bude muset vše zbourat.Zákony neznám,proto se ptám jestli existuje nějaká možnost jak prodloužit toto stavební povolení.Předem děkuji za každou odpověď.:-)

Předmět Autor Datum
No napadji me nasledujici veci: a) Mam pocit ze to datum v povoleni je datum do kteryho se musi zapo…
bahno 13.12.2009 18:25
bahno
Stavební povolení platí dva roky a nepozbývá platnosti pokud je stavba do této lhůty ZAHÁJENA. Tzn.…
Fortys 29.12.2009 10:12
Fortys
Potlesk pro úředníka, který poskytl informaci :-*
kejki 29.12.2009 11:05
kejki
Ano, je opravdu fajn, že sem chodí lidi, kteří umí poskytnout věcnou radu a pokud jsou přímo z oboru…
Prasak 29.12.2009 11:15
Prasak
Bravo. Mimochodem, já během svého stavebního řízení většinou narážel na úředníky slušné a ochotné. K…
strejdabrabenec 29.12.2009 19:55
strejdabrabenec
Pane slušný úředníku stavebního úřadu, který práci chápe jako službu lidem! Vás skutečně nenapadá dů…
zdeny 19.09.2010 10:11
zdeny
Co tě vede k vytahování diskuze skoro rok staré? Něco si kompenzuješ? poslední
Prasak 20.09.2010 00:14
Prasak
Pokud začíná úředník na stavebním úřadě takhle vyhrožovat, tak to znamená, že čeká na obálku s úplat…
jeremjáš 29.12.2009 17:55
jeremjáš

No napadji me nasledujici veci:
a) Mam pocit ze to datum v povoleni je datum do kteryho se musi zapocit ze stavbou a ne ji dokoncit, ale mozna ze si to pletu se situaci u ohlaseni stavby.
b) Tak zazadejte o kolaudaci. Pochopitelne 19.12., at si to taky uzijou a kdyz kolaudace neprojde, tak stavebni urad musi hodit nejakej termin, do kteryho ma stavebnik odstranit nedostatky.
c) S tim bouranim bych byl opatrnej, ale tady uz je to na pravniky.
d) A jestli ma urednik(ce) problem, tak je to ten vyjimecnej pripad, kdy si myslim ze objet auto klicem vubec neni zavrzenihodnej cin.

S pozdravem urednictvu zmar

BaHnO

Stavební povolení platí dva roky a nepozbývá platnosti pokud je stavba do této lhůty ZAHÁJENA. Tzn. pokud byla stavba do dvou let zahájena(byly provedeny nějaké práce specifikované v ověřené projektové dokumentaci) tak stavební povolení nemůže pozbýt platnosti a platí na věky. Ke zrušení stavebního povolení by mohlo dojít jen v případě že stavba nebude do dvou let zahájena a nebo bude prováděna v rozporu s ověřenou projektovou dokumentací. Důkazem o včasném zahájení stavby může být např. záznam ve stavebním deníku, fotodokumentace, svědecká výpověď atp. Lhůtu kterou jste si nechali prodlužovat je lhůta k dokončení stavby a je stanovena jednou z podmínek na stavebním povlení. Tato lhůta je pouze pořádková! Je stanovena z toho důvodu aby stavebník stavbu "zbytečně" neprodlužoval a tím nepřiměřeně dlouhou dobu neobtěžoval např. vlastníky sousedních nemovitostí. Zákon vyžaduje aby tato lhůta stanovena i když mě nenapadá důvod proč by nějaký stavebník záměrně a bezdůvodně protahoval dokončení stavby. Pokud by Vám už stavební úřad prokázal,že záměrně a bezdůvodně protahujete dokončení stavby(to odůvodnění bych si chtěl přečíst), tak Vám hrozí max. pokuta a nikoliv zrušení stavebního povolení a následné řízení o odstranění nepovolené stavby. Rada je jednoduchá. Podejte písemnou žádost o prodloužení lhůty k dokončení stavby, kde uvedete novou lhůtu pro dokončení stavby a důvody proč nemůžete stavbu včas dokončit(např. nedostatek finančních prostředků, změna stavebního podnikatele atp.)zaplaťe poplatek a čekejte na rozhodnutí. Pokud žádost zamítnou, tak se odvolejte! Jsem pracovníkem stavebního úřadu a takové prkotiny se dají vyřídit záznamem do stavebního deníku(nový stavební zákon to umožňuje). Mrzí mě, že jste narazil na slepici, která kazí pověst všem slušným úředníkům. Věřte, že většina tuto práci chápe jako službu lidem tedy alespoň v mém okolí.

S pozdravem a slušnému úřednictvu zdar.

JF

Pane slušný úředníku stavebního úřadu, který práci chápe jako službu lidem! Vás skutečně nenapadá důvod proč by stavebník stavbu "zbytečně" prodlužoval?! A co třeba kvůli tomu,že si např. 5 km od Prahy postavil luxusní barák, ale zatím léta pod různými záminkami kolaudaci odkládá a v Praze zatím vesele užívá (v nájmu) byt za tzv. regulované nájemné, čímž je oproti dalším nájemníkům, kteří jsou nuceni platit smluvní výši nájemného (mnohonásobně vyšší), bezdůvodně zvýhodněn. Pronajímatel mu pak nemůže dát výpověď podle ust. § 711 odst. 2 písm. c) občanského zákoníku (tj. že užívá dva nebo více bytů)a tento tzv. regulovaný vychytralý prevít si tak odkládáním kolaudace dále bez nebezpečí výpovědi vynucuje na pronajímateli trpět ho v bytě, který dávno měl uvolnit a způsobuje mu škodu! Proto díky těmto tzv. regulovaným nájemníkům- chytrákům a tupým státním úředníkům teď bude stát (tedy my všichni) platit miliardy jako náhradu škody majitelům činžáků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru