Avatar uživatele
aktak007

stačí o advokáta ex ofo zažádat při hlavním líčení?

Zajímavá 0 před 4437 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Bobule

Ex offo je výraz označující, že obhájce byl obviněnému ustanoven soudem z úřední povinnosti (ex officio) v případech nutné obhajoby. Obviněný má v zásadě možnost obhájce si zvolit, a pokud to do určité doby neudělá je mu soudem ustanoven.
Ale pozor, pokud si myslíte, že ušetříte, tak defakto neušetříte, protože mnoho lidí se mylně domnívá, že obhajoba ex offo je zadarmo a že když si obhájce nezvolí, tak ho nebudou muset platit. Obecně ex offo funguje tak, že náklady obhajoby platí stát. Nicméně, pokud je obviněný uznán vinným (což je více jak 90 % případů), je mu následně zaslána soudem výzva k zaplacení nákladů trestního řízení, mezi které náleží jednak náklady na soudní řízení, znalecké posudky, tak náklady na obhajobu. Tím, že si obviněný obhájce nezvolí, tak neušetří nic. To by platilo pouze v případě, když by byl soudem zproštěn obžaloby a nebyl by uznán vinným. Ovšem vzhledem ke kvalitě obhajoby ex offo lze zprošťující rozsudky očekávat spíše při obhajobě na plnou moc než při obhajobě ex offo.
Ale pokud obviněný není ve vazbě nebo horní hranice trestu, která mu hrozí, nepřevyšuje pět let, tak pak mu ho stát nepřidělí sám od sebe.
Pokud jde o to hlavní líčení, tak bych řekla, že toto nelze, neboť advokát by nebyl na případ připraven, neměl by dostatečné podklady pro danou věc a nebyl by dobře s případem srozuměn. Pak by nastalo hluché místo v obhajobě, neboť advokát, by asi těžko mohl obhajovat něco, co dobře nezná.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Možnost využití advokáta „ex offo“ Vám určitě nabídne jako straně soudního sporu, která nemá právní zastoupení, soudce.
Je potom na účastníku řízení, aby soudu prokázal, že jeho finanční možnosti zakládají důvod na právním zastoupení advokátem ex offo.
Pokud má proběhnout hlavní líčení a Vy jste bez právního zástupce, bylo by třeba se zavčas obrátit na soud o přidělení advokáta a vypsat formulář, který Vám k tomu účelu soud předloží. Bez Vašeho právního zastoupení se hlavní líčení konat s největší pravděpodobností nebude. Je také neseriozní nechat hlavní líčení zahájit, když víte, že nemáte dosud advokáta a budete muset o jeho přidělení požádat. Tím připravíte zbytečně o čas soud, ale hlavně i sebe.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek