Avatar uživatele
hanjimka

trvalý pobyt

Jak zřídit trvalý pobyt, když nájemce bytu s tímto nesouhlasí a nemám rodinu u které bych si ho mohla zřídit.
Doplňuji:
Teď mám trv. pobyt ve vlastním domě, který se prodává a jdu do nájmu. Proto by mě to zajímalo.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? iwetax před 4248 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Dobrý den.
Zajímá mne, kde máte trvalý pobyt dosud. Dnes se ruší adresa předchozího trvalého bydliště až v okamžiku, kdy si přihlašujete na příslušném úřadě nové trvalé bydliště. Zrušení bývalého trvalého bydliště provedou úřady mezi sebou.
Takže někde trvalý pobyt dosud musíte uveden mít. V nejhorším případě je to adresa předchozího úřadu, který Vás vede v evidenci.
Trvalý pobyt Vás k ničemu neopravňuje ani nezavazuje. Pro úřady a ostatní je důležité, abyste nezapomněla hlásit jako korespondenční adresu místo svého skutečného pobytu.
Takže přestaňte řešit neústupnost májemce, smiřte se s tím, že odpady budete muset hradit v místě trvalého bydliště podle tamnější vyhlášky a neztrpčujte sama sobě zbytečně život.

Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel:
§ 10

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.
(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu uvedenému v odstavci 1 ani k vlastníkovi nemovitosti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Jak píše ocko, trvalý pobyt je přece uveden na OP, formulace „zřídit“, je tedy nedůvodná.
Máš-li na mysli přehlášení, tak to řeší citace – viz ocko.
Přesto všechno odpovídající opomíjejí velice podstatnou souvislost.
Ano, trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, z něhož k místě reálného pronájmu nevyplývají žádná práva.
Ovšem přece jen je tu významná souvislost – dle trvalého bydliště se odvíjejí veškeré sociální dávky, jež vyplácí MÚ, spádově dle trvalého pobytu.
Takže kupříkladu, pokud by ses ucházela o příspěvek na bydlení ve skutečném bydlišti, musela bys tam býr i papírově přihlášena. Jinak máš smůlu.

K doplnění – bez ohledu na vlastnicví domu, tam můžeš přece mít formálně trvalý pobyt i nadále, jen si na úřadech, bance, operátorovi a dalších, doplníš doručovací adresu, což bys musela stejně udělat, i kdybys měla nahlášený pobyt na MÚ.
Doplňuji:
ad Bohemica v diskuzi,

  1. ano, samotná nájemní smlouva postačuje k přihlášení.

Bez smlouvy jedině se souhlasem či za přítomnosti pronajimatele.
(Tudíž má-li tazatelka nájemní smlouvu, nemá se čeho obávat a již ani nepotřebuje souhlas pronajimatele a to, že tam bydlí legálně prokazuje právě nájemní smlouvou).

  1. I pokud by ve smlouvě nebyly specifikovány podmínky výpovědi, stejně platí platná verze OZ, jež nájemní vztahy upravuje.
  2. Pakliže tvrdí ocko, že trvalý pobyt má jen vágní a toliko evidenční význam, proč by se pak pronajimatelé tak vehementně bránili?

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Podle uvedených odpovědí se snad zařídíte. Nechápu jen, když jdete do nájmu, tak proč se tam nepřihlásíte. Pro pronajímatele z této skutečnosti nevyplývají žádné závazky. Korespondečnía dresu uvádíte většinou takovou,kde se skutečně zdržujete, pokud se liší od místa trvalého pobytu. Přilášení ktrvalému pobytu na obecní úřad má svá pravidla a musíte splnit určitá kritéria.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Trvalý pobyt je jen administrativní údaj. Bez kupní smlouvy na nemovitost či souhlasu majitele bytu, nezbývá než se nahlásit na obecním úřadě , jak uvádí hanulka11 a uvádět všude svou kontaktní adresu, na které skutečně bydlím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Bohemico, pokud jde o majitele nemovitosti a přihlášení k trvalému pobytu nájemníků měla jsem možnost ověřit si, že zbavit se již dávno odstěhovaných a v nemovitosti už dávno nebydlících nájemníků není zase až natolik banální záležitost. Je třeba doložit úřadu doklady tyto skutečnosti potvrzující (někdy dost velký problém) a hlavně mít alespoň dva svědky, kteří potvrdí to, že dotyčná osoba od roku xy v domě nebydlí. Občas je to problém, protože kdo si to pamatuje? Na druhé straně se někde nájemníci prostřídají tak rychle, že ani nemohou tušit, kdo v tom domě vlastně dříve bydlel. Proto se někteří majitelé nemovitostí zdráhají udělit nájemníkům souhlas k trvalému pobytu. Jsou to pro ně potom „zbytečné“ komplikace. Tím je ale neobhajuji, také mi vadí bydlet a nemít trvalý pobyt totožný s místem bydliště.

před 4248 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Právě z těch důvodů uvádím, že přihlásit někoho na obec není tak jednoduché. A co se týká majitelů a nájemců-záleží na nájemních smlouvách, příbuzenských vztazích (rozvedení manželé-oba stále trvale hlášeni na jeden byt) nebo majetkových vztazích. Osobně mám v nejednom případě zkušenost, že k přihlášení k trvalému pobytu stačilo dostavit se na příslušný úřad s nájemní smlouvou. Žádný úředník nepožadoval navíc nějaký souhlas povolením k přihlášení, právě proto, že nemá prakticky žádný význam z hlediska vlastnických a užívacích práv k nemovitosti. Nájemní smlouvy „nového typu“ jsou opatřeny podmínkami, za jakých lze bez problémů nájemci ukončit nájem nebo ho i vystěhovat.

před 4248 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

zřejmě nezbude ,než se přihlásit na úřadě

před 4248 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony