Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem trvanlivost stavebnich technik

Zdravim
Sem tam objevivsi se otazka ohledne zatepleni ve me vzdy evokuje tutez otazku. Bydlime totiz v dome se starim > 150 let (historii znam bohuzel jen od doby, kdy se sem nase rodina prestehovala), steny 50cm a vice silne. Vzdy me napada, jestli bych neco ziskal oblozenim polystyrenem ci jinym modernim izolantem. Okna moderni (plastova, eurookna) by jiste proti stavajicim dvouoknum (jedny krdila vevnitr, druha venku, byt izolovana paskou po obvodu) jiste efekt mela, ale polystyren?

V te souvislosi se prave objevuje ona otazka. Kdyz postavim dum z porotherm cihel, zateplim polystyrenem, tak uprimne pochybuji, ze bez znovu obkladani izolacni vrstvy v nem bude mozne bydlet stejne jako ve starych domech, desitky i stovky let. Dokonce ani neverim, ze samotna konstrukce vydrzi takovou dobu, aniz by musel byt dum komplet prestaven. Co pak kombinace Ytong, Sadros, Polystyren nebo dokonce takove ty polystyrenove cihly, co se vylevaji betonem.

Jak to vidi stavebni odbornici? Precijen je divne obkladat si obydli ropnym produktem, ze.. :-|

Předmět Autor Datum
Tot otazka skoro filozoficka. Ale 1) nemyslim si, ze barak vydrzi 150 let. Teda on vydrzi, ale behem…
bahno 06.10.2009 12:29
bahno
Ano, tato otazka jiste vyplyva z pusobeni mista kde jsem vyrostl a dosud bydlim, tedy historicke pre…
JR_Ewing 06.10.2009 12:45
JR_Ewing
No pokud je to takhle (ozdobné štuky), potom je zateplovat svatokrádež.
strejdabrabenec 06.10.2009 12:48
strejdabrabenec
Ono to neni tak jednoduche :-) Prvni patro je z cihel, prizemi, ta nejstarsi cast je z cedicovych a…
JR_Ewing 06.10.2009 12:58
JR_Ewing
sklepem s podlahou 4 a 6 metru pod zemi, s kamennou klenbou.. Jo, tak tohle Ti závidím, to vysekává…
strejdabrabenec 06.10.2009 13:05
strejdabrabenec
joo, hisoricky ctvrti, to je neco uplne jinyho. Obcas sice premitam, jestli se to tady s tou pamatko…
bahno 06.10.2009 13:18
bahno
K tomu přidám takovou malou zkušenost, kterou získal můj otec. Někdy vloni sehnal kšeft na opravu ok…
Prasak in work 06.10.2009 17:11
Prasak in work
Podle všeho bys obložením izolací získat měl. Taková zeď sice výborně akumuluje teplo a má velkou te…
strejdabrabenec 06.10.2009 12:47
strejdabrabenec
Kdyz by se ropa prestala spalovat, tak by ji na vyrobu plastu bylo jeste zatracene dlouho ;-). Nejde…
JR_Ewing 06.10.2009 12:56
JR_Ewing
Když on ten pěnový polystyren je takové nic, vzduch obalený pár gramy plastu. Objemově velký, ale kd…
strejdabrabenec 06.10.2009 13:10
strejdabrabenec
když se vyrábí nový polystyren, vždy se přikládá recyklát. Podle druhu EPS od 10% do 50 %. Výrobky z…
milan.cukrar 06.10.2009 17:26
milan.cukrar
Teď jsem kus sundaval kvůli změně dveřního otvoru a o rozdělení polyš - lepidlo s perlinkou mám poch…
kejki 06.10.2009 17:41
kejki
souhlasím, že ostranil lepidlo je pracné, ale odříznutí řezačkou? samozřejmě upravenou...
milan.cukrar 06.10.2009 19:35
milan.cukrar
Jo, bohuzel to tady neni mozne. Ani ne tak pres pamatkare jako technicky. Nejdelsi stena domu je tot… poslední
JR_Ewing 06.10.2009 19:48
JR_Ewing

Tot otazka skoro filozoficka. Ale 1) nemyslim si, ze barak vydrzi 150 let. Teda on vydrzi, ale behem tech 150 let byl nejmene 5x rekonstruovanej. A stejne tak ty moderni baraky bude nutno v prubehu casu rekonstruovat a opravovat. I kamena zed vetra, kdyz neni udrzovana.
2) a to uz je opravdu filozoficka uvaha, nejak netouzim svym potomkum zanechavat barak, takze 70let zivotnost me bohate staci. Spis sem rad, ze sme postavili neco velmi snadno demontovatelnyho, takze po nas snad nasi potomci zdedi fajn pozemek a nebudou se muset slozite koumat, jak barak opravit a jak prestavet neco, co uz zdaleka nevyhovuje soucasnym(budoucim) predstavam o kvalitnim bydleni. Zatim vsichni co znam a co se pustili do rekonstrukce neceho staryho a polorozpadlyho na konci konstatovali, ze to meli vzit bagrem a udelali by lip.

Ano, tato otazka jiste vyplyva z pusobeni mista kde jsem vyrostl a dosud bydlim, tedy historicke predmesti nadherneho stareho mesta. Vubec se mi totiz nelibi predstava, ze by dum tesne sousedici s nasim dvorem (tvori jednu stenu), ktery uz 10 let majitel nechava uspesne chatrat melo nahradit neco modernejsiho, nerku-li vetsiho (byt pamatkari reknou o dodrzeni puvodniho pudorysu a tvaru, tak na to vsichni uspesne kaslou, co si budem povidat), Krasny kontrast je pak srovnani domu, ktery tedy byl zboren a vystaven znovu na stejnem pudorysu. Jeho ozdobne rimsy na fasade jsou nalepeny polystyren o to smenesneji to vypada, kdyz onen dum stoji naproti kostela (2 metry daleko), jehoz zdobi prekrasne rucne vyvadene stuky :-).
Jsem osobne zastancem vicegeneracnich domu, proto take vyvstava otazka zivotnosti.

joo, hisoricky ctvrti, to je neco uplne jinyho. Obcas sice premitam, jestli se to tady s tou pamatkovou ochranou trochu neprehani, ale chapu ze stavet urcity stavby na urcitejch mistech je svatokradez. A pak i okna a zateplovani je problem. Ale taky je problem, aby ten barak byl financne unosnej pro jeho obyvatele, abychom tu pak nemeli ctvrte krasnejch historickejch baraku, ve kterejch ale nebudou bydlet lidi, protoze si jejich provoz nebudou moct dovolit.

K tomu přidám takovou malou zkušenost, kterou získal můj otec.
Někdy vloni sehnal kšeft na opravu oken na historickém domě v památkové zóně v centru Brna. Památkáři však dělali takový peklo, že majitelé si nemohli dovolit nová okna, která by vypadala jako ta původní, protože by to stálo šílený prachy, tak přistoupili k rekonstrukci stávajících oken, kdy otec (coby stolař) nahrazoval pouze poškozený části oken s maximálním zachováním původního materiálu. Takto to bylo košer pro památkáře, ale obyvatelům na ty okna nikdo nepřidá žádnou dotaci, když jsou vlastně postiženi vůči lidem, kteří si mohou dovolit levný plastový okna (např. v paneláku).
A ty původní okna byly odspodu setsakra prohnilý, ti lidi tam museli mít průvan jak v jeskyni.

Podle všeho bys obložením izolací získat měl. Taková zeď sice výborně akumuluje teplo a má velkou tepelnou setrvačnost, když se ale koukám do tabulek tepelných odporů, potom stejný tepelný odpor jako zeď z plných cihel 90 cm má polystyren o tloušťce cca 4,5 cm. Musel bys asi obložit paradoxně velkou tloušťkou (kvůli rosnému bodu), ale získal bys energeticky pasivní dům při zachování tepelné pohody (teplota stěn).
Trvanlivost dnešních materiálů mi taky občas vrtá hlavou, např. porothermu bych moc velkou životnost nedával. Rozhodně bych ale nechtěl bourat dům, postavený ze ztraceného bednění, poctivě vyztužený armovacím železem.
Ad ropné produkty: vždyť si v obalech z ropy kupuješ potraviny, z ropy jsou všechny plasty a spousta jiných materiálů, po ropě (živice) jezdíš do práce, v autě plném plastů zase z ropy, kosmetika atd atd. Když tady před časem Azor vykřikoval, "aby už vám ta ropa konečně došla", asi mu nedošlo, že by si neměl ani čím ráno vyčistit zuby.]:)

Když on ten pěnový polystyren je takové nic, vzduch obalený pár gramy plastu. Objemově velký, ale když se ohřeje nebo poleje organickým rozpouštědlěm, skoro nic z něho nezbyde. Jeho recyklace možná určitě je, oddělit ho od stavebního lepidla je horší, ale pokud jsou zedníci lemplové, nakonec to někdy odpadne samo.:-)

Jo, bohuzel to tady neni mozne. Ani ne tak pres pamatkare jako technicky. Nejdelsi stena domu je totiz zaroven hranici se sousedovic dvorem, a tem by se asi nelibilo, kdyz by prisli o 20cm prostoru, druhou veci je pak ulice, se kterou dum take licuje (uzka ulicka stareho mesta, necele 3 metry sirka, pres ulici zed a dum, uz ted mame omitku rozdrapanou od popelaru, a jinych nakladnich vozidel, jak se ve snaze vejit oprou o dum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru