Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ucpany odpad

ahojte, resil nekdo z vas ucpany odpad stavebnim materialem. Stuk nebo lepidlo apod...Zednik mi do odpadu v koupelne vylil nejpravdepodobneji stuk nebo i lepidlo behem doby, co se rekonstruoval byt a potom koupelna, po tom co se vsechno naistalovalo (tj. i nova dlazba a pote zarizovaci predmety), tak jsme zjistili, ze odpad hur odteka ze sprchace...zkouseli jste to prosim nejakou chemii? Manualnim cisticem - dratem nakonci s takovyma ruzkama to moc neslo. Dekuju vsem

Předmět Autor Datum
Jaký odpad? umyvadlo, vana, kanálek v podlaze, podlahový odtok ve sprchovém koutě? Pokud je to v um…
náhodný 20.01.2014 12:36
náhodný
dekuji za odpoved, ale neni to bohuzel ani jedno. V koupelne je umyvadlo a sprchovy kout, z kazdeho…
eliska201 20.01.2014 13:15
eliska201
To by asi chtělo odborníka instalatéra se speciálním čisticím pérem - což je jakýsi ohebný kovový šl…
náhodný 20.01.2014 13:47
náhodný
tim instalaterskym perem to prave zkouseli, chteji tam pak dat kyselinu, ale ta je na organicky veci…
eliska201 20.01.2014 14:20
eliska201
kyselinu? uff... kyselina sice rozežírá vápenec za vzniku oxidu uhličitého, ale s pískem v maltě nic…
náhodný 20.01.2014 14:38
náhodný
Možná by šlo do odpadu zastrčit nějakou tenčí hadičku nebo trubičku jako k ostřikovači v autě, na ho…
náhodný 20.01.2014 14:45
náhodný
Prosím vás co to bylo za vola? Tak jej nechte na tom odpadu pěkně podusit ať to uvede do původního s…
dabac 20.01.2014 15:01
dabac
Kyselina rozloží pojivo na bázi vápence (vápno, cement) a písek se vyplaví proudem vody. Na maltu st…
Ara 20.01.2014 15:02
Ara
zednika uz tam bohuzel nemam, vyhodili jsme ho, protoze nam tam udelal vic takovych preslapu, pak to…
eliska201 20.01.2014 15:13
eliska201
Po tom, co jste si už užili, bych doporučoval svěřiti se do rukou odborníka. Ten vsune do odpadu kam…
mirektatra 20.01.2014 15:20
mirektatra
Už proto, že jestli mělo to individuum přístup k odpadům, mohlo tam klidně někde udělat díru (na což…
Kurt 20.01.2014 15:52
Kurt
napadlo me jeste zkusit tam nacpat tu zahradni hadici a stouchat s tim, tim asi nic nepokazim, ma ve…
eliska201 20.01.2014 15:21
eliska201
už jste se nějak dopátrala, jak je to ucpané místo daleko? Pokud by to nebylo tak moc daleko, tak by…
náhodný 20.01.2014 16:00
náhodný
V první řadě bych donutil toho borce, jestli tam skutečně nalil maltu nebo lepidlo ať si s tím porad…
Zerozero 20.01.2014 21:45
Zerozero
vcera jsem tam zkusila nalit ocet, mela jsem jen asi lahev a pul..a slysela jsem dlouho sumeni..pris…
eliska201 21.01.2014 11:18
eliska201
Asi by to chtělo pozvat nějakého odborníka. Přesto, pokud byste se chtěla o to pokusit sama, tak něc…
Zerozero 21.01.2014 13:29
Zerozero
Eliško, jen se zeptám, jak víte že to byl zedník, který vylitím lepidla do trubky asi 50mm ucpal až… poslední
milan.cukrar 21.01.2014 14:18
milan.cukrar

Jaký odpad? umyvadlo, vana, kanálek v podlaze, podlahový odtok ve sprchovém koutě?

Pokud je to v umyvadle, snadno se pod umyvadlem odšroubuje víčko sifonu a sifon vyčistí. Sifon se samozřejmě podloží hadrem na podlahu a na to kbelík, do kterého odteče malé množství vody ze sifonu a také se do něj vyhazují nečistoty ze sifonu. Bývá dobré si vzít gumové rukavice a mít po ruce savo na případnou desinfekci.

Pokud je to ve vaně, asi máte nějaký přístup k sifonu pod vanou. Buď přímo, nebo malými dvířky v boku obložení vany. PVC sifon má také z boku šroubovací víčko pro tyto případy, kdy by sifon byl ucpaný hrubou nečistotou. Samozřejmě z toho vyteče voda, ale není ji moc, jen tolik, kolik se v sifonu drží jako zápachová uzávěrka. Je dobré si hned pod to dát hadr na podlahu a nějakou plochou misku, pokud se vejde.

Atd.

dekuji za odpoved, ale neni to bohuzel ani jedno. V koupelne je umyvadlo a sprchovy kout, z kazdeho zvlast jde plastovy odpad do podlahy a nekde v pulce koupelnicky se ta vetev spojuje dohromady a pak jde jedna odpadova trubka az do velke odpadove trubky. No a nekde u te vetve je to ucpane, protoze kdyz pustim vodu v umyvadle rychleji, nejdriv odteka a pak se zacne vracet a plnit odpad u sprchace...

To by asi chtělo odborníka instalatéra se speciálním čisticím pérem - což je jakýsi ohebný kovový šlauch podobný spirálověkroužkové hadici od sprchy s kličkou na konci, které se postupně zasouvá do odpadní trubky a točí se s ním kličkou, a tím se odpad prošťuchuje a zároveň se pozná, kam to jde plynule a kde se to zašprcne. A případně uvolní.

Nemá cenu péro kvůli jedné práci kupovat, je fakt lepší pozvat instalatéra. Nebo jestli to ještě chcete zkusit, tak se dá sundat sifon, ke kterému je přístup, asi od umyvadla a rourou do zdi se to pokusit prošťouchnout něčím ohebným, například kusem silnějšího izolovaného drátu, který možná zbyl někde po elektroinstalaci, s plochým očkem na konci, jakoby s hlavičkou, aby se nezachytával.

Někdy se dá taky do odpadní trubky strčit vodovodní hadice na kropení zahrady (holá, bez koncovky, aby se dala zastrčit do odpadní roury), v místě kde jde do rouryy obalit hadrem, aby voda z trubky nevytékala a s citem pustil zvolna vodu a zkusit to prošťouchnout vodou. Ale POZOR, odpad není dělaný na tlak, tak by to při větším, nebo dokonce plném tlaku, kdy by se kohoutek pustil naplno, mohlo někde (a nejhůř v podlaze nebo místě, kde se k tomu nemůže) rozpojit a pak by to teklo do zdi nebo do podlahy.

kyselinu? uff... kyselina sice rozežírá vápenec za vzniku oxidu uhličitého, ale s pískem v maltě nic neudělá, pokud je to ucpané maltou. Navíc je kyselina nebezpečná pro manipulaci i pro možnost nadýchání par, nebo může něco prožrat a vytéci a udělat někde díru, kterou by to teklo ještě víc. Samozřejmě záleží na koncentraci.

Pokud je odpad ucpaný organickými nečistotami - vlasy, sraženým mýdlem, tukem, nítěmi z prádla atd, tak se prý používá ocet a soda na praní. Lze to vyzkoušet v malém někde na bezpečném místě s dodržením bezpečnostních opatření - minimálně bezpečný odstup, nasypat trochu sody do misky a na to nalít ocet a dívat se, jak to šumí.

Případně pak to zkusit nasypat do odpadu a zalít octem. Mělo by to pěnit, šumět a těmi bublinkami by se měl šlem v odpadu uvolnit. Ale než to u vás doteče trubkami někam pod podlahu, tak by toho muselo být asi víc a to už se těžko odhaduje, co by to mohlo udělat, takže jedině s někým, kdo už to dělal, má s tím zkušenosti a bude ručit za provedení. Prý se používal komerční přípravek, tak zvaný "krtek".

A zase záleží na tom, co to fakt máte v trubkách, jak to jsou velké kousky a jakého tvaru. Stačí, aby se v potrubí zašprajcoval třeba i jen kousek dřívka nebo cihly a už se s tím těžko hne. Pokud by to šlo do doho mechanicky šťouchat a šťouchat, třeba by se to pohnulo. Co to bylo za řemeslníka... jestli to byl řemeslník...?

Možná by šlo do odpadu zastrčit nějakou tenčí hadičku nebo trubičku jako k ostřikovači v autě, na horním konci ji přidělat třeba k PET lahvi s ustřiženým dnem (dnem vzhůru jako klystýr), zvednout a normálním tlakem vody sa neustálého šťourání zkusit ucpané místo propláchnout. Nebo, pokud do odtéká, tak zkusit do tenké hadičky pustit silnější proud vody a tím jako tryskou to ucpané místo prostříknout a uvolnit. Bez nebezpečí natlakování odpadního potrubí, to znamená s uvolněným, neutěsněným vtokem, aby přebytečná voda mohla případně přetékat do kbelíku. Nebyl by žádný velký tlak, jenom tolik, jako když se z umyvadla nebo vany vypouští voda.

Prosím vás co to bylo za vola? Tak jej nechte na tom odpadu pěkně podusit ať to uvede do původního stavu.Jinak jak někdo řekl.Instaletér pokud má pružinu na čičtění odpadů.Tyto pružiny jsou odstupňovány jak délkou tak daným průměrem.Apokud to je řemeslník opravdu na úrovni měl by mít také vysokotl čistič s adapterem tzv.krtka.pokud tam není ztvrdlý beton tak by to až zase takový problém být neměl.Zkuste i na vebu hodinový manžel ti hoši se taky v tomto vyznají.Přeji vám úspěch.

Kyselina rozloží pojivo na bázi vápence (vápno, cement) a písek se vyplaví proudem vody. Na maltu stačí ocet (8% kyselina octová), ale pokud do odpadu dali i tmel (lepidlo), na ten nutné použít koncentrovanější. Slabým kyselinám totiž tmel odolává.

už jste se nějak dopátrala, jak je to ucpané místo daleko? Pokud by to nebylo tak moc daleko, tak by se to dalo zkusit propláchnout třeba uříznutým koncem staré hadice od pračky (asi máte v koupelně kohout na pračku a šla by nasadit).

Ale jestli je to hodně ucpané, tak se tím problém může jenom posunout o kousek dál. Jak tu už radili, profíci mají kvalitní nářadí, i kameru a mohou udělat kvalitní práci a také za ní ručí. Držím Vám palce.

V první řadě bych donutil toho borce, jestli tam skutečně nalil maltu nebo lepidlo ať si s tím poradí. A ještě bych ho zfackoval.
Jestli je to zabetonované tak je dobrá rada nad zlato, legrace to nebude.

Jen bych nepoužíval postupy jako tento:
""Pokud je odpad ucpaný organickými nečistotami - vlasy, sraženým mýdlem, tukem, nítěmi z prádla atd, tak se prý používá ocet a soda na praní."" "" nasypat do odpadu a zalít octem"".
Veškerý účinek bude v tom šumění. Vzniklý octan sodný nijak agresivní není, aby něco vyčistil.
V této souvislosti varuji, před chemickými pokusy, bez základních znalostí.
Byl jsem svědkem případu ¨(dostatečně naštěstí daleko), v jedné fabrice, kde jsem byl na montáži.
Tam pracovníci čistili ucpaný odpad umyvadla v kanceláři.
Také chtěli použít nějakou reakci. Do odpadu nasypali celé balení (1kg) louhu sodného a zalili to dvěma litry kyseliny solné. Chvíli poslouchali jak to kdesi pod podlahou bublá.
Po zkončení reakce pro ně přijely dvě sanitky. Poleptané oči i pokožka.

vcera jsem tam zkusila nalit ocet, mela jsem jen asi lahev a pul..a slysela jsem dlouho sumeni..prislo mi pak chvili, ze to bylo lepsi, ne uplne pruchodne, ale lepsi a tak jsem do toho pustila vodu z umyvadla, jestli se to treba vic nehne, no a ta ucpanina se asi posunula bliz, protoze ten sprchac uz ted odteka jeste hur :/

Asi by to chtělo pozvat nějakého odborníka. Přesto, pokud byste se chtěla o to pokusit
sama, tak něco vyzkoušíme. Pokud to ovšem bude malta, nebo něco, bude problém.
Když tam ten zedník pracoval, tak byly odpady smontované? Tedy osazeny sifony, umyvadly
a tak? Pokud ano, tak je předpoklad, že malta uvízla v sifonu, protože špatně teče a dál by se nedostala. Tedy pokud zedník nenalil maltu a nezalíval vodou. (zabít).
Jako první tedy rozebrat sifony. Pokud tam bude čisto, nastoupí nebezpečná část operace.
Budem předpokládat, že je tam skutečně malta. V drogerii kupte asi 4-5 litrů kyseliny solné.
(kyselina chlorovodíková 30%).
Kyselina solná se odpařuje a velmi dráždí. Pracujte v gum. rukavicích, přes nos a ústa dejte
vlhký hadr, snažte se nenadechnout výparů. Otevřte okna a dveře, aby byl průvan.
Do odpadu, který nejhůře odtéká vylijte celý nenaředěný litr kyseliny a zalijte asi půllitrem horké vody. Počkejte asi půl hodiny a postup opakujte. Mezitím nepouštějte do odpadu čistou vodu.
Potom pokračujte další lahví kyseliny atd. až spotřebujete všechnu kyselinu. Vždy udělejte přestávku. Asi po další půlhodině zkuste průchodnost odpadu tak, že napustíte vaničku sprcháče a naráz vypustíte. Je určitý předpoklad, že se maltový špunt naleptá, odloučí od potrubí a vytlačí někam dál, do většího průměru potrubí. V lepším případě rozpustí. Pokud se odtékání nezlepší, pak je ještě možnost potrubí protáhnout čistícím pérem. Naleptaná zátka by se mohla mechanicky uvolnit.

Pokud výsledek není uspokojující, přichází další nebezpečnější fáze. Navštivte znovu drogeri a tentokrát kupte asi 3 kila louhu sodného (hydroxid sodný).
Louh sodný se neodpařuje, zato velmi silně leptá. Pracujte v rukavicích a s brýlemi!!!
Snažte se nepotřísnit.
Předpokládám, že odpad alespoň trochu odtéká. -!!odstraňte z odpadu zbytky kyseliny, opakovaným nalitím většího množství vody!!!-
Potom si připravte kovový kbelík a něco na míchání (dřevěný kolík). Do kýblu dejte asi
8 litrů vody. Pracujte venku, nebo kbelík vložte do vany, může překypět.
Do vody zvolna sypte hydroxid a míchejte, míchání je nutné jinak se louh u dna speče a špatně rozpouští. Postupně rozpusťte v kýblu asi kilo louhu, tedy dokud se louh bude rozpouštět, vytvoříte tak nasycený roztok s velmi leptavým účinkem. Roztok se bude během rozpouštění ohřívat, tak pozor na překypění.
Celé množství roztoku vlijte zvolna do odpadu. Připravte další várku louhu a postup opakujte do spotřebování louhu. Dělejte přestávky jako s kyselinou.
Nakonec pčkejte asi půl hodiny a vyzkoušejte průchodnost.
Je předpoklad, že pokud je ucpání způsobené organickou hmotou, že se rozleptá.
Pokud se ani takto nepodaří potrubí uvolnit, tak snad jen specializovaná firma se speciální technikou. Nebo kopat, trhat obklady a další nepříjemné věci. Ale to nepřeji. Snad se to podaří. Ještě zdůrazňuji opatrnost. Poleptání louhem zpočátku ani moc nebolí, o to horší následky má.
Pro úplnost: Pokud by přes veškerou opatrnost došlo k potřísnění.
V případě kyseliny: Oděv sundat, namočit do vody s práškem na praní.
Potřísněnou pokožku opláchnout vodou a zneutralizovat, mýdlem, sodou nebo pracím práškem.
V případě louhu: Oděv několikrát vymáchat v čisté vodě.
Potřísněnou pokožku omýt vodou a polít octem, z nouze colou, nebo jinou limonádou. Potom opláchnout. V případě zasažení očí (k tomu prostě dojít nesmí!), držet násilně otevřená víčka a vyplachovat proudem vody. Ihned volat lékaře.
No popsal jsem to tak jako by šlo o život. Nejde, ale trocha opatrnosti neškodí.
Popsal jsem vše tak podrobně proto, že jsem viděl odvážet ty dva, jak jsem psal výše. 8-):puff:

Eliško, jen se zeptám, jak víte že to byl zedník, který vylitím lepidla do trubky asi 50mm ucpal až spoj kde je zaústění do trubky asi 100mm?
Ale to není důležité. osobně jsem minulý týden v jedné hospodě řešil podobné. Od pisoáru neodtékala voda. Použil jsem slabou plastovou trubičku, zastrčil až kam šla, utěsnil vývod okolo hadičky a nafoukal vzduchem. Skoro až k 5atm. Bohužel nepomohlo a musel jsem vyměnit potrubí.
Vám přeji, aby tlak vzduchu prorazil špunt.
Jinak se bude muset odměřit kde je spoj a vysekat.
Přeji hodně vzduchu..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru