Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vedení el.v koupelně

Dobrý den,
nechala jsem si provést rekonstrukci koupelny a celé el. v bytě. Zjistila jsem, že v koupelně je veden plochý kabel od zásuvky (pro el.sušák) pod budoucími dlaždicemi směrem k jádru,přičemž pracovník k vedení použil rýhu odpadu ze sprchového koutu . Ve stejné rýze je veden z kuchyně kabel (od samostatné el. trouby).
Jsem laik,ale připadá mi to divné vést vedení pod sprchovým koutem i když tam budou dlaždice. Prosím poraďte !! velmi spěchá- než položí dlaždice. Na dotaz mi pracovník odpověděl, že je to v pořádku. Díky marry

Předmět Autor Datum
kabel CYKYLo (plochý- pouze do zdi) kabel CYKY má o izolaci více. http://diskuse.elektrika.cz/index.…
mik.miky 11.11.2011 09:28
mik.miky
Dobrý večer, mik.miky, děkuji Vám za Vaši reakci na můj dotaz. I přes mé námitky mi pán tvrdí,že ul…
marry50 11.11.2011 21:13
marry50
Omluva a oprava ... přilepili (i) marry
marry50 11.11.2011 21:15
marry50
mi pán tvrdí Co je to za pana, bezdomovec, robotnik co preraba kupelnu,...? Nejaky Štefo murar aj t…
zelenýštyri 11.11.2011 22:59
zelenýštyri
Dobrý večer, díky za reakci na můj dotaz - pán se přihlásil na rekonstrukci koupelny na můj požadave…
marry50 11.11.2011 23:58
marry50
Schválně jsem se koukal do norem a je tam jasně dáno: El. rozvody jen nezbytně nutné pro napájení pe…
Uroboros 11.11.2011 23:24
Uroboros
Dobrý večer, díky za Váš příspěvek- mohu napsat opět jenom to,co jsem odepsala na reakci předešlého…
marry50 12.11.2011 00:04
marry50
Žádný takový, že na to doplatíš. Naopak - pokud je to fušer, okamžitě jeho práci zastav, sežeň si sk…
Prasak 12.11.2011 22:43
Prasak
Dobrý večer, vše je vysvětleno a vyřešeno včetně konzultace s revizním technikem. Naopak, jedná se o…
marry50 13.11.2011 01:22
marry50
vše je vysvětleno a vyřešeno včetně konzultace s revizním technikem. Můžete prosím zdělit, jak to d…
Uroboros 13.11.2011 07:10
Uroboros
Dobrý večer, změna v rozmástění zaříz.-zásuvka zrušena-ostatni zasek.do zdi mimo zónu-ve smyslu vaše… poslední
marry50 13.11.2011 23:02
marry50

Dobrý večer, mik.miky,

děkuji Vám za Vaši reakci na můj dotaz. I přes mé námitky mi pán tvrdí,že uložení kabelu je v pořádku, nebot bude veden pod sprchovým koutem,kde na něj nebude žádný tlak (bude prý položen volně !!!- že se to tak běžně dělá i pod vanou) a dále že kabel bude uložen v rýze (spolu s odpadem ze sprch.koutu). Neznám příslušné normy a předpisy, ale děsí mě,co je špatně. Zásuvkové okruhy v pokojích jsou vedeny v lištách u podlahy- to by bylo v pořádku, světelné okruhy jsou vedeny kolem stropu,který by měl být kontaktně zateplen vatou (může být CYKYLo ?)
V koupelně už přilepily obklady-dlaždice nejsou ještě položeny. Jaká hrozí rizika pokud se stav nezmění? Sníží se,pokud uloží kabely do větší hloubky?
Po ukončení díla by měla následovat revize....

Omlouvám se,že jsem si tady vylila své starosti. Musím o všem rozhodovat sama (je to velice těžké) a asi jsem volila špatně. Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký večer. marry

mi pán tvrdí

Co je to za pana, bezdomovec, robotnik co preraba kupelnu,...? Nejaky Štefo murar aj tak nemoze nic zapajat a nema sa co hrabat v elektrickych rozvodoch.
Ak je to elektrikar, tak by si mu mala zacat doverovat, pravdepodobne vie co hovori.
Ak nie, zavolaj si normalneho elektrikara nech ti povie co a ako z hladiska vyhlasky a bezpecnosti.

BTW

vatou (může být CYKYLo ?)

CYKYlo je tenky kabel ktory sa dava pod omietku. Nevidim dovod pouzivat ho inde.

Dobrý večer, díky za reakci na můj dotaz - pán se přihlásil na rekonstrukci koupelny na můj požadavek na netu a rovněž nabídl výměnu rozvodů s tím,že všechno připraví a zapojení provede kamarád elektrikář ,a nechá provést i revizi. S kamarádem si volal, některé věci s ním řešil.
Já jsem tvrdě jsem narazila !!! i když jsem si telefonicky ověřovala spokojenost předchozích zákazníků (telef.čísla a fotoukázky prací mi předložil)
Použití plochého kabelu do omítky a do lišt bylo uvedeno na netu-to jsem si našla. Jasně mu bylo řečeno,kde by měly být vedeny rozvody. Podezření jsem začala mít až.... viz můj základní dotaz.
Udělala jsem velkou chybu a za to se platí.. .Nevím,jestli se dá něco zachránit,-snad někoho najdu kdo to posoudí...ještě jednou děkuji marry50

Schválně jsem se koukal do norem a je tam jasně dáno:
El. rozvody jen nezbytně nutné pro napájení pevných elektrických zařízení umístěných v této zóně.
(zónu si představte jako ohraničení sprchového koutu či vany, navíc je tam povolené jen 12V DC, případně 25V AC, vyjjímkou je umístění bojleru nad vanou)
Takže dle normy tam ten rozvod nemá co dělat, nicméně revizák nejsem a koupelny nejsou zrovna můj obor. Chtělo by se to poptat toho, kdo bude dělat revizi. Ale zase předpokládám, že elektriku dělá někdo kvalifikovaný (nechte si předložit certifikát o splnění vyhlášky 50, pokud to dělá sám - on je dodavatel, měl by mít §8, pokud má šéfa měl by mít §6 a vy se v tom případě dohadujte se šéfem)
Norma je to ČSN 33 2000-7-701-ed.2: 2007

Žádný takový, že na to doplatíš. Naopak - pokud je to fušer, okamžitě jeho práci zastav, sežeň si skutečnýho odborníka na elektriku, nejlépe revizního technika, kterej nebude jeho kamarád. Poté požaduj nápravu na jeho náklady, tj. když bude třeba vybourat obklady, tož je vybourá a zaplatí ze svýho. Doporučuji obětovat pár stovek a jít se poradit s advokátem.
Srát na hlavu ti bude tak vysoko, jak moc si necháš. A to si nenechej, protože ty to platíš.

Dobrý večer,
vše je vysvětleno a vyřešeno včetně konzultace s revizním technikem. Naopak, jedná se o úžasně pracovitého pána s zažitými postupy. V některých případech jsem já ten možná přehnaně ustrašený pesimista,který ve všem vidí problém,což musí jít lidem pěkně na nervy. Měla strach o vynaloženou práci i peníze a čas.
Tím,že za chyby se platí jsem myslela obrazně- časem-starostmi, pocitem viny z nevhodného chování a pod. Díky za Váš příspěvek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru