Předmět Autor Datum
nevim jak zde mam vložit načrt sklepa nevadi sklep je 50cm pod urovni terenu le největši vlhkost a o…
pajča 08.01.2011 14:44
pajča
A co ako chceš urobiť ? základy nie sú izolované proti vlhkosti, v tom čase bežný spôsob výstavby ro…
Joseph 08.01.2011 17:11
Joseph
uvažoval jsem o opkopani domu nopov. fol. drenažni potruby zasyp šterk bude to alespon neco platne
pajča 08.01.2011 17:23
pajča
Pokud to odkopeš nic tím nezkazíš, ba naopak může se to zlepšit a pokud to uděláš svépomocí je to ce…
bart 09.01.2011 21:13
bart
Panča, vlhkost odstraníte jen vložením nové hydroizolace. Odkopáním, nopovka, drenáž, to není hydroi…
milan.cukrar 09.01.2011 21:23
milan.cukrar
Řešil jsem stejný problém. RD podsklepený cca 1,2 m pod úrovní terénu. Odkopal jsem domek kolem doko…
faaic 10.01.2011 09:28
faaic
Petře, Blahopřeji k řešení, "Snažím se v max. míře odvádět povrchovou vodu od baráku" to je velice d…
milan.cukrar 10.01.2011 19:10
milan.cukrar
Pak je trubka hluboko dole pod základy k čemu, když vodu odvedete na povrchu. Drenážní trubka je tam…
faaic 12.01.2011 18:19
faaic
je to Váš názor, nechám Vám ho, ale kdyby jsme seděli u kafe či piva, došli bychom k jinému názoru.…
milan.cukrar 12.01.2011 21:49
milan.cukrar
dekuji za rady myslim že toto bude promne jedine finančne dostupne řešeni
pajča 10.01.2011 14:39
pajča
Na odvádzanie vody do kanalizacie velký pozor ! Zvlášť pri novodobej tendencii záplav a povodní. Ako…
Joseph 10.01.2011 16:15
Joseph
měl jsem podobný problém, ale nemohl jsem sklep izolovat zvenku, protože mi 1 stěna vede pod dům. S…
kpz3 13.01.2011 18:58
kpz3
Hydroizolace je důležitou součástí každé stavby, bohužel ne vždy jsou navrženy a provedeny tak, aby…
Petr Sivák 20.02.2014 10:18
Petr Sivák
Hydroizolace je důležitou součástí každé stavby, bohužel ne vždy jsou navrženy a provedeny tak, aby… poslední
Petr Sivák 20.02.2014 10:18
Petr Sivák

A co ako chceš urobiť ? základy nie sú izolované proti vlhkosti, v tom čase bežný spôsob výstavby rod. domov, bez hydro a tepelných izolácii.

Buď sa zmieriš s jestvujúcim stavom alebo ťa čaká nikdy nekončiaci príbeh. Niečo urobíš, kopa peňazí do toho, roboty, bordelu a výsledok mizivý.

Jediný naozaj účinný spôsob, je demolícia a výstavba nanovo. Na to však je potreba náhradného bývania na cca rok-dva a financie.

Inak je to o ničom a je to naozaj len vyplnenie volného času, bez zaručeného výsledku. No, máš pocit že sa o niečo snažíš a občas sa stane že na čas sa niečo zlepši.

Chyby urobené v samotných počiatkoch stavby sú neodstrániteľné. Alebo odstrániteľné za vynaložené náklady prevyšujúce hodnotu stavby.

To nehovorím o šikmej veži v Pizze. Žijem v podobnom dome z roku 1968.

Pokud to odkopeš nic tím nezkazíš, ba naopak může se to zlepšit a pokud to uděláš svépomocí je to celkem levné, Mluvím z vlastní zkušenosti. Mám starý dům kamené základy částečně podsklepený a část domu v mírném svahu 30 - 40 cm pod úrovní terénu a sklípek celý
při deštích mi tam tekla voda proudem mezi kamením ze kterého ten sklep je vystavěný,Po odkopání a nopové folii se to zlepšilo min. o 80 %. Dům mám v horském podnebí a hlína je okolo stále dost mokrá i když neprší. Byla to sice makačka je to kámen na kameni, ale nelituju a doporučuji.

Panča, vlhkost odstraníte jen vložením nové hydroizolace. Odkopáním, nopovka, drenáž, to není hydroizolace.
Zkuste zapřemýšlet, je potřeba vodu odvézt na povrchu, nebo jí pustit dolů k základům a tam aby se hromadila?? Když si promítnete řez trubkou, zjistíte, že musí být neustále ve vodě, aby voda odtékala trubkou.

Řešil jsem stejný problém.
RD podsklepený cca 1,2 m pod úrovní terénu. Odkopal jsem domek kolem dokola pod základovou desku. Uložil drenážní roury (2 x 100) s tím, že nejnižší bod byl v kanalizační šachtici těsně nad hladinou. Na opačném konci jsem vyvedl rouru nad 1. NP. Vytvořil jsem tzv. komínový efekt. Na základy jsem dal nopkovou folii. Vše zasypal propustným štěrkem a udělal chodníky kolem RD. Snažím se v max. míře odvádět povrchovou vodu od baráku. Efekt se dostavil asi po roce, kdy stěny ve sklepě začaly vysýchat.
Firma, kterou jsem oslovil, aby mi tento problém vyřešil, navrhovala místo nopkové folie nástřik izolační pěnou. Bylo by to určitě lepší řešení, ale bylo moc finančně náročné. Pokud si toto řešení můžete dovolit, doporučuji nástřik. Nopková folie je také řešení, ale není až tak dokonalé. Důležité je, abyste domek okopal až pod základ. Tím svedete veškerou vodu to kanalizace. Drenážní rourou v době sucha bude proudit vzduch, který bude základ postupně vysušovat.
Zdraví Petr

Pak je trubka hluboko dole pod základy k čemu, když vodu odvedete na povrchu.
Drenážní trubka je tam proto, aby mohla odtékat jednak voda povrchová, kterou se nepodaří na 100% od baráku odvést, jednak proto, aby mohla odtékat spodní voda (pokud tam je), ale hlavně proto, aby se základ domu odvětrával.

Proč se nenahrazuje hydroizolace dle vašeho způsobu?
Bavím se o stavbě z 50-60 let a v té době o nějaké hydroizolaci nebylo ani pomyšlení. Tak se hledá vhodné řešení pro konkrétní stavbu a konkrétní situaci nyní, jak odvodnit a odvlhčit základ stavby. Dodatečná hydroizolace je jistě mnohem nákladnější a také mnohem účinnější, ale ne každý si to může dovolit. Pokud to ale jen trochu jde, jistě lze doporučit kvalitní nástřik základů, nebo jiným způsobem zabránit, aby voda nevsakovala do základů.
Ještě k té drenáži, ale konec konců i k hydroizolaci.
Starší domy zpravidla žádnou izolaci neměly a jest-li, tak se izolovalo roztopeným asfaltem a zpravidla jen základové pásy. Základovou desku (podlahy ve sklepě) se betonovalo na udusaný jíl. V asfaltu se po čase vytvořily trhlinky a bylo po izolaci.
Jest-li chceme RD odvodnit a vysušit, tak jistě máme hned několik způsobů, jak to provést (elektroosmóza, injektáž, ap.) Já jsem tento problém řešil již popsaným způsobem a to z důvodu, který jsem rovněž uvedl. Není to řešení stoprocentní a obávám se, že ani stoprocentní řešení neexistuje. Jest-li provedeme hydroizolaci tím, že odkopeme základ po základovou desku, dáme svislou účinnou izolaci, tak jsme sice udělali hodně, ale podlahy budou navlhovat dál. Proto je třeba základ odkopat co možná nejhlouběji pod základ a odvětrat. Samozřejmě s ohledem na místní kanalizaci, kdy z pochopitelných důvodu by bylo asi zbytečné kopat niž, než je hladina odkanalizované vody. A pokud máme RD v místě, kde spodní voda stoupá až k základům, nebo dokonce výš, tak v tomto případě toto řešení sice pomůže, ale jen částečně. Bohužel. Na přiloženém obrázku je uvedený dusaný jíl. Vhodnější řešení je štěrkový zásyp. A to, že drenážní roury musí mít spád je snad jasné :-) Doufám, že si rozumíme.
Petr

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru