Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhký roh zdi v obýváku

Zdravím,
Mám v obýváku jeden roh zdi vlhký,před 2 lety nahozen sanační omítkou.Pak vymalováno primalexem.
Potřeboval bych radu jak se zbavit té vlhkosti,starý nátěr oškrábu,ale co dát potom,je vhodné natřít penetrací a pak nějakým nátěrem?
Našel sem na internetu že by mohlo pomoci natřít silikátovou penetrací od primalexu a pak vymalovat primalexem silika.
Je toto vhodné?pomůže to?
A nebo by bylo lepší natřít penetrací fungicidní od primalexu?A pak vymalovat?Čím?

A nebo může někdo poradit lepší radu?

Díky za každé nápady.

Předmět Autor Datum
Si snad ženská ? Takto riešia stavebné závady ženy, premalovat a vyriešené ....
Joseph 22.10.2013 15:50
Joseph
Ženská jsi asi ty když nechápeš na co se ptám.Kdyby sis přečetl co píšu tak to možná pochopíš.Ptám s…
arias 22.10.2013 16:36
arias
arias, je třeba zjistit příčinu vlhkosti a poté odstraňovat následek.
milan.cukrar 22.10.2013 16:38
milan.cukrar
To je přesně to co nevím,2 roky od nahození byl klid a vyskytlo se to až letos.
arias 22.10.2013 16:41
arias
Tak zkuste vyfotit z obou stran a popsat co je to za stěnu. Složení, sílu, kdy se vyskytuje flek, zd…
milan.cukrar 22.10.2013 16:46
milan.cukrar
Je to stěna z cihel,jeden kus rohu je venkovní strana o síle 60 cm která je zateplená.Druhý kus rohu…
arias 22.10.2013 16:59
arias
Vodorovná hydroizolace tam je? Máte fotku?
milan.cukrar 22.10.2013 17:00
milan.cukrar
Vodorovná hydroizolace,to zjistím jak?Fotku bouhžel nemám.
arias 22.10.2013 17:14
arias
no, obecne ma vlhka stena 2 mozne priciny 1) nekudy tam zateka 2) kondenzace vzdusne vlhkosti Pokud…
filuna 29.10.2013 17:47
filuna
Filuno, ještě zbývá zemní vlhkost nefunkční hydrozábrany(lepenka). ...pravili zasekle kohouty na UT…
milan.cukrar 29.10.2013 18:45
milan.cukrar
pravda pravda Milane, na to jsem pozapomel. nejak jsem si celou dobu predstavoval, ze je to horni ro…
filuna 30.10.2013 08:29
filuna
Sanační omítku natírat zásadně paropropustným nátěrem nejlépe dle doporučení výrobce oné sanační omí…
sHpy00n 29.10.2013 21:42
sHpy00n
Ve studeném bytě s kamny, kde se hodně chodí a větrá, se vlhkost sráží na ještě studenějších místech…
náhodný 30.10.2013 11:08
náhodný
neznám nikoho, kdo by aplikoval tento postup: "když není možné vytrhat plastová okna a dát opět dře…
milan.cukrar 30.10.2013 16:33
milan.cukrar
Já jsem podobný problém řešil jinak. Po koupi domu jsem objevil problém s plísní, který původní maji…
Libor31 07.11.2014 15:51
Libor31
ano, zvýšil jste povrchovou teplotu stěny. To je třeba i tím, že se zeď zateplí.. poslední
milan.cukrar 09.11.2014 21:01
milan.cukrar

no, obecne ma vlhka stena 2 mozne priciny
1) nekudy tam zateka
2) kondenzace vzdusne vlhkosti

Pokud prijdete na to ze tam zateka, tak musite odstranit to zatekani, to je asi jasne. V opacnem pripade zbyva bod 2) Takhle v rozich a jeste rozdilne zateplenych to byva dost cast problem. Je to zalezitost rosneho bodu (Rosn%C3%BD_bod) a mozna nejakeho tepelneho mostu (Tepeln%C3%BD_most), zjednosusene receno pokud je teplota povrchu nizka a relativni vlhkost prostoru vysoka, dojde ke kondenzaci vodni pary na to ochlazenem provrchu. Na to Vam pak ale nepomuze vubec zadna sanacni omitka, protoze ta odvadi vlhkost ze zdiva, jenze Vam vlkost prichazi ze vzduchu a namaci povrch.
Reseni je bud stavebne technicke a to podle dane situace - na to nejlepe pozvat nejakeho odbornika, ktery to celel posoudi a navrhne nejake reseni. Do te doby je potreba delat dve veci - topit a nejakym zpusobem co nejvice snizovat vzdusnou vlkost v mistnosti, bud castym a intenzivnim vetranim, pripadne instalaci nejakych odvlhcovacu atd. Zkratka je potreba bud otepit tu stenu a nebo snizit vlhkost tak, aby se dostal nad rosny bod a ke kondenzaci vodni pary nedochazelo.

Lehce se rekne, nekdy ale tezko udela. Mam podobny problem uz nekolik let. Pred 10 lety jsem koupil byt a bylo v nem tak sucho, ze jsem si koupil zvlhcovat vzduchu. Pak jsme opravili zasekle kohouty na UT, vymenili okna a razem bylo vsechno obracene. Zmizelo "profukovani" a vlkost letela vzhuru z 30 na 70%, vsichni utahli kohouty na topeni, a helemese, plisen tuhle a tamhle. Zena je setriva a proste ji nepresvedcim, at to topeni necha zapnuty, ze to zaplatim... Co nadelam. Natrel jsem aspon ty plesnivy mista malbou do ktery jsem dal JUBOCID a funguje to - alespon zatim. Nic lepsiho jsem nenasel. V nasem pripade by pomohlo nejspis zatepleni celeho domu ale to je prave o co je zatim dosti nepruchodne...

pravda pravda Milane, na to jsem pozapomel. nejak jsem si celou dobu predstavoval, ze je to horni roh, ackoliv to v otazce napsane neni. Asi proto, ze u nas to byl prave horni roh ;-)

to topeni u nas slo, ale uplne naplno, nedalo se stahnout, bylo tam horko a sucho - jedina mozna regulace bylo vetrani a navic to dost profukovalo samo. to tam taky nebyla pomerova meridla a rozuctovavalo se jen podle plochy. soused chodil doma jen v trenkach a tilku, takze krome toho ze nam bylo vedro a spatne se nam dychalo, tak se nam jeste vyskytnul desivy pohled pokazde, kdyz jsme ho potkali na chodbe ;-)

pak jsme vymenili kohouty, dali pomerovy meridla a dohodli se ze podle podlahovy plochy budeme rozuctovavat jen nejmensi moznou cast danou vyhlaskou, tedy 30%. A lidi to pekne utahli a soused uz chodi ve svetru.

vetrat se musi, delame co muzeme, ale nektera mista se vetraji spatne (u nas napriklad prosto mezi kuchynskou skrini a zdi - je tam cca 2 cm mezera). neda se nic delat, znama pravda, ze zatepleni domu se musi delat vcelku - zatepleni celeho obvodoveho plaste + strechy a vymena oken. Zmena jen jednoho prvku cely system rozhodi. Jenze my si nechteli brat zadne uvery a tak to lepime postupne. No nic, to uz jsme asi trosku odbocili od puvodniho dotazu.

Sanační omítku natírat zásadně paropropustným nátěrem nejlépe dle doporučení výrobce oné sanační omítky a je celkem očekávatelné že ho bude mít ve svém výrovním portfoliu.
Tím, že sanaci natřete Primalexem a předpokládám že plusem který je dnes nejpoužívanější, ji zabijete. PP je na akrylátové bázi takže paropropustnou sanačku dokonale zavře. >> Zbytečně vyhozené peníze.
Oškrábal bych nejen nátěr ale i štuk. Primalex se přeci jen trochu zasákl a štuk ztratil vlastnosti. Pak znovu přeštukovat, přičemž doufám že i štuk byl sanační, ne jen jádrovka, a silikátový nebo silikonový nátěr.
Vlhký flek se drží celoročně nebo jen v chladném období?

Ve studeném bytě s kamny, kde se hodně chodí a větrá, se vlhkost sráží na ještě studenějších místech, například na dlaždičkách, když se vaří nebo pere prádlo.

V sanovaných bytech, kde se zavřou a utěsní všechna okna, najednou zmizí přirozené proudění vzduchu a ve studenějších a nevětraných rozích se začne hromadit vlhkost, která ve vzduchu je už z lidské činnosti a přítomnosti naprosto běžně. A protože vzduch neproudí, nebo málo, tak se v rozích a za nábytkem může zviditelňovat jiným odstínem nebo dokonce tvorbou plísní.

Možné řešení, když není možné vytrhat plastová okna a dát opět dřevěná, kterými táhlo, je použít malý ventilátor - například z PC, nebo z chladiče procesoru z PC (jsou fakt malé a tiché, s odběrem pár miliampér, napájené 12 V, ale fungují už i od menšího napětí) a stejnosměrný zdroj - síťový adaptér na vhodné napětí a ventilátor zkusmo umístit tak, aby vzduch proudil koutem tak, aby se vlhký a studeným rohem ochlazený vzduch dal do pohybu a normálně odvětral s ostatním vzduchem a aby do rohu proudil teplejší vzduch z místnosti.

Závěr: použití ventilátorku a stejnosměrného zdroje napětí. Elektronici si mohou vyrobit i jednoduchý regulátor otáček ventilátoru.

Já jsem podobný problém řešil jinak. Po koupi domu jsem objevil problém s plísní, který původní majitel "zamaskoval" skříní. Šlo o to, že za skříní byla vlhká studená zeď na severní stranu. Další plíseň jsem objevil ve spárách plastových oken z počátku devadesátých let. (s výměnou oken jsem počítal už při koupi) Okna jsem vyměnil opět za plastová trojskla od firmy Vekra, protože je mi jasné, že dřevená okna nic neřeší. Naopak je nutné vybrat kvalitní okna, která budou dobře izolovat, aby nedocházelo k chladným místům, na kterých se bude srážet voda. U prochladlé zdi jsem odstranil skříň a na plíseň jsem aplikoval koncentovaný roztok Sava. Poté jsem ke zdi přistavil přímotop a zeď prohřál. Když jsou chladné a vlhké dny, tak zeď občas prohřeju a plíseň se doposud nevrátila, což už je 3 roky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru