Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem voda v klavesnici u notasu

potrebuju se zeptat ona tam byla voda ale to jsem zjistila az kdyz klavesnice nepsala pismenka co ma a pak jsem zjistila ze sourozenec tam vylil piti no tak jsem to vysulila a jdou jen nejake tlacitka a pry jto jde opravit aby sla mohl by mi nekdo poradit jak?dekuji

Předmět Autor Datum
To mas v jednom notebooku dve klavesnice, ked potrebuje dve vlakna na jeden problem. Pokracuj v povo…
A111 30.12.2012 09:07
A111
v tom puvodnim vlakne jsem se ptala jak tu klavesnici vyndat ale ted potrebuju pomoc s tim jestli to…
h737 30.12.2012 09:14
h737
ak to nejde ani po vysuseni, mozes kupovat novu kl;avesnicu, resp. dat ntb do servisu. nijak to uz n…
shiro 30.12.2012 09:47
shiro
Zdravíčko, poslední záchrana pro klávesnici je ji demontovat z ntb a naložit ji alespoň na 24 h do i…
retlw 30.12.2012 10:35
retlw
malá poznámka technologická: levné klávesnice se dnes realizují jako dve na sobe položené folie, ne…
Joseph 30.12.2012 11:11
Joseph
a nejak jinak by to neslo?treba jit umyt a nebo neco jinyho no a ono s ty klavesnice neco vede do pc…
h737 30.12.2012 16:35
h737
nejak jinak ? Ano, pomúže Harry Potter nebo jinej dobrej žák z Bradavic
Joseph 30.12.2012 16:40
Joseph
Ach bože, snažím se vám dát praktickou radu, jak to minimálně zkusit vyřešit. Je na Vás, jestli tak…
retlw 31.12.2012 09:40
retlw
raději bych doporučil servis, pokud se ptáš takto (ono je jaksi logické, že klávesnice musí být do p…
touchwood 31.12.2012 09:52
touchwood
Jde to , ale blbě. Vyndat klávesnici a dát ji do ultrazvukový čističky s lihem nebo izopropanolem, t… poslední
Vaclaf 31.12.2012 22:58
Vaclaf

v tom puvodnim vlakne jsem se ptala jak tu klavesnici vyndat ale ted potrebuju pomoc s tim jestli to jde nejak opravit ta klavesnice kdyz v ni byla voda a utrela jsem to nekteri lidi mi rikaji ze to jde opravit tak prave pisu jsem jestli by mi nekdo stim nepomohl dekuji

Zdravíčko, poslední záchrana pro klávesnici je ji demontovat z ntb a naložit ji alespoň na 24 h do isopropanolu ( isopropyl alkohol ). Dá se koupit třeba v GME a nestojí moc. Mám s tím dobrou zkušenost a prozatím byla úspěšnost kolem 80 % .
Hodně štěstí. Jinak vysoušení jako takové opravdu nepomáhá. Jo pokud učiníte isopropanolovou lázeň, nezapomeňte po vyjmutí nechat dostatečně dlouho vyschnout, neublížíte tomu, když ji dáte na topení.

malá poznámka technologická:

levné klávesnice se dnes realizují jako dve na sobe položené folie, nekdy je mezi nima ješte další folie zvetšujíci mezeru, s natišteným motívem spojú potrebné matice. Je to tiskarská technika, používa se vodivá barva, tato barva nemá ráda vodu, po kontaktu s ní, časem dojde k stráte vodivých vlastnosti, zrejme oxidace na úrovni zrn pigmentu v barve samotné, samozrejme rúzni výrobci zrejme užívají rúzne barvy.

lepší klávesnice jsou udelaný klasicky, leptem do medené folie s príslušnou povrchovou úpravou zlatem/stríbrem, na kontaktních ploškách

notebook je z ultra low segmentu, klávesnice tam bude extrémne levná, jak prišla do kontaktu s vodou, je po ní definitívne

Ach bože, snažím se vám dát praktickou radu, jak to minimálně zkusit vyřešit. Je na Vás, jestli tak učiníte, nebo si raději přečtete příspěvky, které Vás od toho odrazují. To něco je plochá sběrnice zasunuta do zif konektoru. Jak jsem psal výše, prošlo mi X takových to prolitých klávesnicí a plos mínus 8 z 10 jich do dnes funguje.

raději bych doporučil servis, pokud se ptáš takto (ono je jaksi logické, že klávesnice musí být do počítače něčím připojena, jinak by ta písmenka z tlačítek nefungovala).

Obecně pak taky záleží na tom, čím to bylo prolito (kola, čaj, kafe, minerálka, voda, apod.), jak dlouho tento stav trval, kolik toho bylo a zda třeba počítač nemá odtokový kanálek (lepší modely prolití menším objemem tekutiny přežijí).

Z mé zkušenosti, pokud nedošlo jen k povrchovému "zalepení" mechaniky kláves a jedná se o levný notebook (cca do 20000Kč), tak šance na opravu je už celkem mizivá. Isopropanol má smysl jen v okamžiku, kdy v klávesnici je ještě voda (dokáže ji vytěsnit), ale už moc dobře (spíše vůbec) nedokáže opravit zoxidované kontakty a zaschlé zbytky (cukr, etc.) po prolití.

Pokud nedošlo k "opravě" omytím isopropylem obratem po prolití, je to už ztracená věc IMHO.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru