Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vrt ve sklepě

Dobrý den,
rekonstruji dům a jako posledn jsem si nechal sklep,kde přijde nový kotel na Tp.
Jelikož sklep byl nízky 160 cm a vlhký,chtěl jsem odkopat podlahu a snížit jej a udělat drenaž pomocí hadic a šachtu na čerpadlo.po odkopání betonu z podlahy jsem zjistil že podklad je jíl a drží se na něm voda,respektive při snížení sklepa o 30 cm je po celem sklepě hladina vody 15 cm a čerpadlo pracuje téméř nonstop.
zkusil jsem tedy vyvrtat pomocí vrtáku na sloupky díry,abych se dostal po jíl a voda měla kde odtékat,jenže při 3 pokusech při zavrtání cca 120cm jsem se pod jíl nedostal.
Tedˇmá otázka,je nějaký fígl jak v tomoto stísněném prostoru vyvrtat co nejhlubší díru svěpomoci a budˇtam strčit čerpadlo,nebo prorazit ten jíl a dostat se do vsákující vrstvy?

Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Bydlel jsem v domě, kde při rekonstrukci odkopali a odstranili jílovou vrstvu,ktrá se táhla kolem ce…
mirektatra 27.06.2013 21:54
mirektatra
Přesně tak. Bez odpovídajícího geologického průzkumu se může nadělat víc škody než užitku.
Filuta 28.06.2013 03:00
Filuta
třeba takhle :.(
mirektatra 28.06.2013 08:18
mirektatra
podle tohohle obrázku by měla být výška hladiny někde v polovině baráku :-)
Uroboros 28.06.2013 08:41
Uroboros
A nechce ve sklepě bazén s vodotryskem?
Filuta 28.06.2013 13:57
Filuta
No na jílové vrstvy pod starým domem hodně opatrně. Oni předci věděli co dělají. Jakmile v jílu změn…
Zdeněk P 28.06.2013 08:29
Zdeněk P
Ještě jsem zapomněl dodat, že já mám starý dům (stavba 1927) na jílovém podloží. Sklep byl a je s hl…
Zdeněk P 28.06.2013 08:45
Zdeněk P
V dnešní době je sice milion moderních materiálů a technologií, ale lidi nebyli dřív padlí na hlavu…
sHpy00n 28.06.2013 16:22
sHpy00n
Mnohokrát potvrzené moudrými a tisíckrát popírané vzdělanými :-/ Zvykli jsme si všechno měřit, kvan… poslední
mirektatra 29.06.2013 10:07
mirektatra
Jíl rozhodně nedávat pryč, je to právě ochrana proti vodě. Dřív jaksi asfalty něměli.
JR_Ewing 28.06.2013 09:27
JR_Ewing

Bydlel jsem v domě, kde při rekonstrukci odkopali a odstranili jílovou vrstvu,ktrá se táhla kolem celeé podsklepené části. Sklep potom odvodnili z kopce pod domem. Ale ouha, ten jíl tam nebyl jen tak, ale plnil funkci izolace proti vodě. Jeho odkopáním a nahrazením asfaltovou izolací se otevřela cesta mezi izolací a základy. Od té doby sklepem trvale protéká voda a někdy stoupne i k 0,5m. ještě, že jsem se odstěhoval do svého ...

kde berete jistotu, že proražením jílové vrstvy najdete NEZVODNĚNÉ štěrkopískové vrstvy, kam bude možné vlhkost vsakovat? Nebude to fungovat obráceně?

No na jílové vrstvy pod starým domem hodně opatrně. Oni předci věděli co dělají. Jakmile v jílu změníte vodní poměry, a jíl začne vysychat, tak mění objem a dům si může začít sedat a praskat.

Ještě jsem zapomněl dodat, že já mám starý dům (stavba 1927) na jílovém podloží. Sklep byl a je s hliněnou podlahou a je v něm studna, která se docela rychle plní a přepad ze studny volně odtéká ve sklepě stružkami podél základů do odvodňovací roury ven z domu. Když jsem dům koupil, tak jsem taky uvažoval, že bych sklep prohloubil (mám tam strop vysoko asi jako vy, ale pak jsem to vše raději nechal být). Mám základy a stěny totálně suché. Znám člověka, který takový sklep prohloubil, udělal izolace a vybetonoval a rázem si voda našla cestu jinudy a všechnu vodu natáhly stěny až do výšky přízemí, takže musel dům podřezávat, ale stejně si moc nepomohl, protože má teď totálně mokré základy a ve sklepě vlhko. V dnešní době je sice milion moderních materiálů a technologií, ale lidi nebyli dřív padlí na hlavu a využívali zkušenosti generací před nimi. To my se jen teďka moderně snažíme poručit větru dešti.

Mnohokrát potvrzené moudrými a tisíckrát popírané vzdělanými :-/

Zvykli jsme si všechno měřit, kvantifikovat a to lze snadno u vzdělání - máš glejt, máš vědomosti. Na moudrost ale nikdo metr nevymyslel. Co já už potkal v životě vzdělaných hlupáků, na které už jsem dávno zapoměl, ale jen pár moudrých lidí, byť třeba nevzdělaných, na které rád vzpomínám a lituji, že jsem s nimi nestrávil více času...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru