Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vzrostly strom stinici okno bytu

na sousedovu pozemku roste obrovsky strom ktery nejen ze presahuje na nas pozemek, kde pada listi a tim se zabordelaruje, ale pozemek i stini. To vsechno bych prezil, kdyby obri koruna stromu kompletne nezakryvala kuchynske okno. V lete, kdyz strom obroste tak z okna neni videt nic jineho nez zelena tma, vetve jsou z okna na dosah a diky tomu je v kuchyni tma a zima.

Je mi jasne, ze bych se zrejme mel obratit na souseda a resit strom s nim, ale vzhledem k umisteni a velikosti stromu by jeho pokaceni bylo zrejme praci pro odborniky a vyslo pekne draho. Nebude se mu do toho zrejme chtit. Na koho se potom obratit? Obcanskopravni soud?
Jakou mam sanci na uspech?
Diky

Předmět Autor Datum
Zdravím. V každém případě bych jednal se sousedem osobně. Pokud by nereagoval, požádal bych ho písem…
kocoour 10.01.2012 10:18
kocoour
myslel jsem si, ze to tak nejak bude, kazdopadne jste mne nepotesil. Trochu jsem doufal, ze by to mo…
Redsnake 10.01.2012 10:35
Redsnake
Velke stromy se v tomto pripadě opravdu odřezavají postupně od shora. Šikovný dřevorubec s tim nebud…
Matyas xl 10.01.2012 11:11
Matyas xl
Zdravím. V každém případě musíte jednat s majitelem pozemku ! Pokud tam bydlí někdo jako nájemník,…
kocoour 11.01.2012 11:18
kocoour
Zdravím. Pokud budete trochu hledat, najde se na tento problém odpověď právníka. Našel jsem odkaz na…
kocoour 11.01.2012 21:01
kocoour
Ano, přesně na tomhle stavím, z toho mi vyplynulo, že náklady musí nést majitel pozemku, tedy majite… poslední
Redsnake 11.01.2012 22:16
Redsnake
So stromami je to podobné ako so zlyma manželkami. Človek ich s radosťou zasadí a keď už škodia tak…
Milan_Sk 10.01.2012 18:58
Milan_Sk
kdyby ke stromu byl pristup resil bych to mozna takhle, po neshode s majitelem. Uvidime, treba se do…
Redsnake 10.01.2012 19:02
Redsnake
Pro kácení takto velkého stromu musí být samozřejmě povolení úřadů. Zkusil bych se se sousedem dohod…
Zerozero 11.01.2012 00:51
Zerozero
Nerozhoduje výška stromu, ale obvod ve výšce tuším 1,5m.
kejki 11.01.2012 10:22
kejki
mám pocit že to bylo: obvod 80cm ve výšce 1,2m
paul 11.01.2012 10:24
paul
Díky, je mi jasné, že se do toho nikomu nebude chtít kvůli nákladům, na kterých se já ale samozřejmě…
Redsnake 11.01.2012 10:34
Redsnake
Nešlo by se poradit s nějakým stromologem a strom silně prořezat a prosvětlit za pomoci oněch stromo…
čumil_old 11.01.2012 11:33
čumil_old
No, já mám přírodu rád, o čemž svědčí i moje dlouholetá působnost ve vedlejší tera poradně, nicméně…
Redsnake 11.01.2012 11:43
Redsnake
Marí sa mi, že napríklad s ovocím je to tak, že plody, ktoré cez oplotenie zasahujú na susedný pozem…
pilot 11.01.2012 14:30
pilot
to je pravda, v období vegetačního klidu cca leden až březen můžeš ořezat větve přesahující na Tvůj…
Redsnake 11.01.2012 14:41
Redsnake
Práve to som sa snažil naznačiť. Že majiteľ pozemku so stromom orezanie konárov, resp. nákldy s tým…
pilot 11.01.2012 14:54
pilot
nesmysl, nemůže přesunout náklady na ořezání na mě, pokud budu tvrdit, že mi brání v užívání mého by…
Redsnake 11.01.2012 15:39
Redsnake
Ako myslíš.
pilot 11.01.2012 19:41
pilot

Zdravím.
V každém případě bych jednal se sousedem osobně. Pokud by nereagoval, požádal bych ho písemně a dal mu určitý reálný termín na odstranění / je třeba v době vegetačního klidu/. Pokud by opět neragoval, dal bych mu termín /písemně/ a upozornil ho, že pokud strom neodstraní, budete vše řešit právní cestou. Vyčerpal bych všechny možnosti, než bych se obrátil na soud. Písemnosti je třeba zaslat určitě doporučeně. Řešil jsem stejný problém. Na rozdíl od Vás jsme měl souseda velmi známého herce, který si myslel, že si může všechno dovolit. Když nereagoval na mé slušné prosby, tak jsme si řekli něco ostřejšího, aby si nemyslel , že si sednu před ním na zadek. Pak viděl, že se nedám a rozmyslel si to. Trvalo to ale dva roky!!
Rada právníka, kterou jsem dostal: Sebepitomější dohoda je lepší než sebekrásnější soud !!!!

myslel jsem si, ze to tak nejak bude, kazdopadne jste mne nepotesil. Trochu jsem doufal, ze by to mohlo mit rychlejsi prubeh, ale toho soudu se prave bojim. Nejde ani tak o to, ze bychom to nevyhrali, to stineni a prerosteni stromu je evidentni. Nevim co je to za mrchu, ale ma to korunu ve vysce petipatroveho cinzaku, takze verim, ze to sere i vic lidi co bydli v nasi urovni. Mozna by stalo za to se s nimi spojit a pripadne az pote jit za majitelem pozemku na kterem stoji ten strom. Technicky vzato, jak se takova silenost kaci, kdyz to vyrostlo primo mezi cinzakama? Podrezat u zeme to nelze, kmen nema kam padat, takze jedine spidermani vetev po vetvi odrezavat? To bude hodne nakladne, co?
Diky..

Zdravím.

V každém případě musíte jednat s majitelem pozemku ! Pokud tam bydlí někdo jako nájemník, nemůže rozhodnout o kácení stromu - není vlastník! Kácení bych se vůbec nebál. Jak píší ostatní, zabývají se tím firmy,pro které je to běžná věc. Finančně bych se na tom ale nepodílel,náklady jsou věcí vlastníka pozemku.

Zdravím.
Pokud budete trochu hledat, najde se na tento problém odpověď právníka. Našel jsem odkaz na §127 Občanského zákoníku :.
Na tuto situaci je nutné aplikovat § 127 občanského zákoníku, který se přímo týká sousedských vztahů. "Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek." Výčet je ovšem pouze demonstrativní, tedy příkladmý.
Z tohoto důvodu je proto požadavky Vašeho souseda považovat za vcelku oprávněné. Co se týče stínění, je situace jasná. Stínění musíte zabránit, pokud nad míru přiměřenou poměrům obtěžuje. Takhle na dálku je samozřejmě obtížné situaci přesně posoudit. To je nutné provést na místě samotném. Znečišťovat mu bazén také nemůžete, svůj bazén by každý měl rád čistý. Je ovšem otázka, jestli to nutně znamená, že nesmíte mít na zahradě žádné stromy. Vždy je nejlepší snažit se domluvit a vyřešit spor dohodou. Vždy je dobré se o to pokusit. Soused by si mohl také třeba pořídit na bazén plachtu. Je skutečně otázka, jestli je znečištění listy v tomto případě nad míru přiměřenou poměrům.

Pokud se ptáte jak daleko od hranice pozemku můžete stromy zasadit, odpověď je jednoduchá. Mohou být umístěny jakkoliv, ovšem tak, aby neobtěžovaly ostatní! Výkonem svých práv nesmíte zasahovat do práv jiných. To znamená, že zřejmě nejvhodnější by bylo pořídit živý plot či nízké husté keře, z jehličnatých rostlin. Bude nutné je stříhat. S tím se nic udělat nedá. Jistě se ale dá vybrat odrůda, která nebude zuřivě bujet a vyžadovat stříhání denně.

So stromami je to podobné ako so zlyma manželkami. Človek ich s radosťou zasadí a keď už škodia tak sa ich nedá zbaviť, potom sa do toho pustí kdejaký ochranár a podobne. Ak to neide po dobrotky so susedom, treba použiť koncentrát Roundup a natierať s tým strom, časom vyschne :)

Pro kácení takto velkého stromu musí být samozřejmě povolení úřadů. Zkusil bych se se sousedem dohodnout, i za cenu podělení nákladů, protože se mu to nebude chtít platit, když jemu to nevadí. Třeba s účastí dalších sousedů. Kácení od vrchu provádí takovéto firmy a jsou s tím dost brzo hotoví. www.stromolez.eu
Jednou jsem je při práci pozoroval a lezou po tom jak pavouci. Následný prodej dřeva z tak mohutného stromu na topení by mohl náklady nahradit. K soudu bych se obrátil jen v krajním případě, může se to táhnout věky a náklady budou vyšší než na kácení samotné. Také by mohl pomoci obecní úřad.

Díky, je mi jasné, že se do toho nikomu nebude chtít kvůli nákladům, na kterých se já ale samozřejmě nemíním podílet. Nevidím důvod proč bych na tom měl mít finanční spoluúčast, když je někdo taková trubka, zasadí vedle domu strom a nechá ho dorůst do velikosti pětipatrové budovy.

Ve výšce kolem toho metru má určitě přes 80cm, je to obřík. Uvidím, zkusíme se spojit majitelem a pak asi uschne.

No, já mám přírodu rád, o čemž svědčí i moje dlouholetá působnost ve vedlejší tera poradně, nicméně když Ti celé okno zabere zelená tma, už o nějakém prořezání nemůže být řeč. Navíc ten strom zastiňuje všechny pozemky mezi domy, uznávám, je krásnej, ale bohužel přerostl svoje místo.

to je pravda, v období vegetačního klidu cca leden až březen můžeš ořezat větve přesahující na Tvůj pozemek, nicméně nesmíš uškodit stromu, takže majitel stromu, pokud si získá odborní posudek, že Tvůj zásah poškodil strom může žádat náhradu škody. Ovoce spadlé na Tvůj pozemek nevím jestli je Tvoje, protože třeba listí spadané na Tvůj pozemek musí odklízet majitel stromu.

Nicméně, je to od věci, protože sám a svépomocí strom velký jako pětipatrová budova asi neprořežu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru