Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výměna crt monitoru za lcd na starém pc

Zdravím všechny na tomto webu, jako laik přes počítače potřebuju poradit při výběru lcd monitoru. Mám starý pc a doposud jsem měl CRT monitor, protože se mi monitor pokazil chci ho vyměnit za nějaké lcdéčko. uvažoval jsem třeba o tom: http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=15L14007X 00000000001L ,ale teď se bojím aby ten monitor vůbec s mým pc fungoval a tak moje otázka zní, jestli bude nějaký problém když připojím lcd ke starému pc, jestli to vůbec pc utáhne, nebo co je důležité pro chod lcd, jo ještě jsem si říkal jestli nebude problém s konektorem(na tom lcd píšou že tam je nějaký konektor DVI tak nevím jestli to je vůbec na mojem kompu.Popřípadě mi prosím poraďte čeho si nejvíce všímat při výběru lcd. DÍky všem mockrát za rady.

Předmět Autor Datum
Záleží na tom, zda tebou neuvedená grafická karta umí rozlišení LCD monitoru... Není to nějaká fosil…
Dale Cooper 17.08.2010 17:25
Dale Cooper
dal jsi blbý odkaz, nevede na konkrétní monitor nebo skupinu s nějakou úhlopříčkou. v papírech ke g…
lední brtník 17.08.2010 17:45
lední brtník
Trochu bych Brtníka poopravil. Ono to s tím rozmazáním při analogovém propojení není zase tak žhavé.…
Pytlík 17.08.2010 18:14
Pytlík
to je ok, měl jsem to napsat jednoznačněji. rozdíl mezi analogovým (vga) a a digitálním (dvi) připoj…
lední brtník 17.08.2010 18:42
lední brtník
Děkuji zatím za odpovědi, no tak vypsal jsem pár údajů o mém pc: Značka triline, AMD Duron 958 MHz p…
dzenda 17.08.2010 19:01
dzenda
No tak grafika to rozlišení zvládne alespoň podle toho co jsem našel ale nevim teda jestli to není z…
TruckerOli 17.08.2010 19:20
TruckerOli
jednou bude mít určitě novej a pak bude mít malej monitor? ... jesi zvladne rozlišeni tak rozhodne v…
hm 17.08.2010 19:34
hm
Vybral sis monitor s rozlišením 1600 x 900, což je 16:9. Na tvým místě bych se podíval po něčem s po… poslední
Prasak 17.08.2010 20:14
Prasak

dal jsi blbý odkaz, nevede na konkrétní monitor nebo skupinu s nějakou úhlopříčkou.

v papírech ke grafice nebo k základní desce u integrované grafiky je max rozlišení co umí zobrazit. některá nevýkonná integrovaná grafika může mít omezení velikosti.
lcd monitorům nejvíc vyhovuje jejich nativní (maximální) rozlišení - jedině při něm mají ostrý obraz.
pokud to grafika umí, je lepší využít digitální propojení dvi/hdmi.
když to propojíš přes analogový vga konektor, jde zvolit i nižší rozlišení, ale to už je rozmazané. taky je při vga nutno seřizovat nastavení phase/clock - obdoba moiré u crt.

lcd mají typický refresh 60hz, maximálně 70-75hz. pokud máš teď nastavený napevno vyšší refresh kvůli crt, před výměnou monitoru to sniž, nebo nastav pnp monitor.

Trochu bych Brtníka poopravil. Ono to s tím rozmazáním při analogovém propojení není zase tak žhavé. Mnoho lidí totiž zcela ignoruje tlačítko autokalibrace, které je nutno občas prstíkem stisknout a výsledek se dostaví (a to i při nenativním rozlišení, i když, samozřejmě, nativní rozlišení dává nejlepší obraz). Lze říct, že dnes LCD monitory poskytují dobrý obraz v jakémkoliv rozlišení.

to je ok, měl jsem to napsat jednoznačněji.
rozdíl mezi analogovým (vga) a a digitálním (dvi) připojení nemusí být u nativního rozlišení poznat. u analogu předpokládám seřízený phase/clock, třeba zde, nebo aspoň ta autokalibrace.
ale to platí jedině u nativního rozlišení. z principu zobrazení lcd je v nenativním rozlišení písmo méně či více rozmazané, a nic moc rozumného s tím nejde udělat.

zároveň přiznávám, že nepoužívám "rozmazání hran rastrových písem" ani parodii zvanou "clear type" - toto umělé rozostření mi vadí.
takže na velkém pracovním monitoru vždy jen nativní rozlišení s vypnutými efekty ve windows. zato na notebooku, který slouží jen pro pomocné zobrazení (rozšířená plocha pro maily a net), mívám typicky 1024x768 ať na to vůbec vidím.

Vybral sis monitor s rozlišením 1600 x 900, což je 16:9. Na tvým místě bych se podíval po něčem s poměrem stran 16:10, je to přece jen trochu vyšší a na práci lepší, tedy hledej něco s rozlišením 1680 xx 1050. Ačkoliv opravdu nevím, jestli to ta grafika utáhne, je to přece jen starej drek. Na Aukru bys za dvě stovky mohl sehnat lepší model, kterej by to zvládal, např. GF 4MX, ty by s tím problém neměly.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru