Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výměna patice socketu 775

Dostala se ke mě (zadarmo) deska asi se třemi ulomenými piny. Našel jsem náhradní patice na aukru za pár korun. Ale nedovedu si představit výměnu této patice pomocí obyčejné páječky. Někde jsem řetl, že se to dělá pomocí horkovzdušné pistole. Chápu, že jako amatér moc šancí na úspěch nemám, ale rád bych to zkusil. Koneckonců co můžu ztratit. Můžete mi prosím poradit jak by se to dalo udělat abych minimalizoval poškození desky. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Normálně se deska vyhazuje,protože to za práci nestojí.Výměna u odborníků se nevyplatí s důvodu fina…
hobzamartin 27.03.2011 08:23
hobzamartin
Je jedno, jestli na to vezmeš pájku, nebo sekeru. Bez speciálního vybavení a bez předchozích zkušeno…
Pytlík 27.03.2011 08:25
Pytlík
DPS, dosky plošných spojov, užívané v PC majú 4 alebo 5 vrstvy. Ty vidíš len 2 ! Na prepojenie sa už…
Joseph 27.03.2011 09:01
Joseph
Základní desky mají často i více vrstev, měl jsem v ruce PCB s 12 vrstvami. poslední
Prasak 27.03.2011 13:31
Prasak
Jak už psali předřečníci, není to nemožné, ale je to obtížné. Potřebuješ kvalitní odsávačku a horkov…
jirka44 27.03.2011 09:50
jirka44
Z takto poskodenych dosiek sa doluje nieco ine ako patice a to hlavne kondezatory a vykonove polovod…
KiloViktor 27.03.2011 09:59
KiloViktor
Zahodit. Zapomeň na to, že bys samopřičiněním vyměnil socket.
mif 27.03.2011 10:02
mif
Děkuji za fundované odpovědi. Tušil jsem, že to bude těžké, ale ne zas tolik. Souhlasím, že to je as…
zdenekhribek 27.03.2011 11:18
zdenekhribek
To nářadí neseženeš ani v půjčovně. Měnit patici není sranda ani ve výrobním provozu, chce to nejen…
Prasak 27.03.2011 13:30
Prasak

Normálně se deska vyhazuje,protože to za práci nestojí.Výměna u odborníků se nevyplatí s důvodu financí.Zkusit to můžeš,ale určitě ne trafopájkou.I když to horkovzdušnou pistolí vyndáš(což je sázka do loterie)tak zpáteční montáž,jedině pájecí stanicí,jinak odrovnáš další součástky napěť.špičkami.No přeji hodně trpělivosti a úspěch.Ať se zadaří

Je jedno, jestli na to vezmeš pájku, nebo sekeru. Bez speciálního vybavení a bez předchozích zkušeností s podobnou prací (samotné vybavení nestačí) nemáš šanci. Ono je zapotřebí buď zahřát (ne spálit!) všechny piny současně, nebo mít natolik kvalitní odsávačku, že budeš schopen jeden pin po druhém zbavit veškerého cínu. Ani jedno z toho bez speciálního (a drahého) zařízení nedosáhneš.

DPS, dosky plošných spojov, užívané v PC majú 4 alebo 5 vrstvy. Ty vidíš len 2 ! Na prepojenie sa užívajú tkz. prekovené otvory.

Šanca vymieňať nejaké súčasti na takejto doske je dobrá, ak nie je potreba vytvárať prepoj na vnútorné vrstvy. Vnútorné vrstvy, ktoré nevidíš, sa používajú hlavne na rozvod GND a Ucc. Pri výmene súčastí je značná pravdepodobnosť poškodenia prekovenia.

Bez skúsenosti a profi vybavenia, myslím, je nereálne uvažovať o výmene socketu.

Jak už psali předřečníci, není to nemožné, ale je to obtížné. Potřebuješ kvalitní odsávačku a horkovzdušnou pistoli. Deska se musí předehřát horkovzdušnou pistolí, protože jinak vnitřní vrstvy napájení a zem odvádějí teplo tak rychle, že odsávací pistole nemá šanci to prohřát. Signálové piny naproti tomu lze odsát vcelku snadno. Takže potřebuješ znát zapojení patice, protože na signálové piny musíš nastavit nižší teplotu (cca 400 stupňů) odsávačky, abys je neponičil. Potom celou plochu pod soklem ohřát pistolí, ale jenom tak, aby nezačaly z desky "utíkat" součástky. Pistolí na maximum se potom můžeš pokusit o odsátí napájecích pinů (je jich většina). Vhodná odsávačka za dostupnou cenu je třeba tahle:

n-dn-sc7000-p730-117.html

Z takto poskodenych dosiek sa doluje nieco ine ako patice a to hlavne kondezatory a vykonove polovodice. Takze, kym ju vyhodis vyspajkuj aspon taketo veci. Ak mas potrebu sa rypat do takychto podrobnosti, urcite sa ti zidu.
Ak by si chcel tu dosku predsa len ozivit vymenou patice skus sa popytat aka by bola sanca taketo nieco urobit v servisoch, alebo tam kde sa robi vyskum/vyvoj/vyroba niecoho elektronickeho. Na vyskumnych pracoviskach mozes dostat velmi fundovanu odpoved na svoju otazku.

Děkuji za fundované odpovědi. Tušil jsem, že to bude těžké, ale ne zas tolik. Souhlasím, že to je asi nad mé síly. A kupovat (v půjčovně asi potřebné nářadí neseženu) potřebné nářadí kvůli desce za pár stovek se opravdu nevyplatí. Ještě jednou děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru