Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zamrzání PC, otestováno snad vše, bezradnost

Zdravím,

předem seznámení s komponenty celého PC:

CPU: AMD athlon 64 X2 6000+, AM2, 3.0GHz
MB: Asus M3N72-D, socket AM2+, nForce 750a SLI...
RAM: 4GB DDR2-1066MHz CL7 Kingston HyperX Kit 2x2GB
GK: Microstar RX3870X2-T2D1G-OC, 1GB DDR3...
Zdroj: Corsair TX650 650W
ZK: Creative X-Fi
HDD: 320GB Hitachi-systémový, 500GB+ 750GB oba Seagate

systém: WinXP SP3

Nyní k problému, na této sestavě funguji sporadicky již 2 roky, nikdy jsem neměl podobné problémy, v poslední době se často stávalo, že došlo k "zatuhnutí PC" (žádné BSOD, žádné restarty), obraz se zasekl, možnost pouze tvrdého resetu.

V poslední době ani po tvrdém resetu PC nebyl schopný projít základním testem stěžejních periferií (žádný signál z GK, neproblikla klávesnice, nelze se dostat ani do BIOSU), po několika pokusech PC odpojit a připojit od elektřiny vše opět fungovalo jak by mělo.

Někdy celý den bez problému, někdy pár minut po naběhnutí systému (nejčastěji ovšem při přehrávání jakékoli videosekvence, v podstatě nepamatuji v poslední době jediný film, kdy by mi během sledování PC nezamrzl. (zkoušeny jiné varianty přehrávačů KMplayer, VLC, windows media player, atp - stále to samé.) jednu chvíli jsem tyto problémy přisuzoval grafické kartě, ale PC zamrzávalo i ve chvíli kdy GK nebyla jakkoli závratně zatížena (např pouze poslech hudby).

Vyndal jsem i zvukovou kartu a běžel pouze na onboard zvukovku, nic situaci nezlepšilo. Žádná z komponent se nepřehřívá, vše se pohybuje kolem 35 dtupnu.

Před 14ti dny jsem systémový HDD zkontroloval chkdsk s parametrem /f, který mi našel chyby v MFT. Disk tedy byl prohnán checkdiskem s parametrem /r. SpeedFan ukazuje healt na 100procent pro všechny 3 HDD. Nicméně chyba v MFT je stále, co jsem ještě nezkusil je instalace OS na jiný disk :-/.

Včera PC opět zamrzl a posléze nenaběhl, tentokrát ovšem nic nepomohlo, celé PC bylo důkladně vyčištěno, veškeré komponenty přesazeny, odpojil jsem ostatní nepotřebné komponenty (DVD-ROM, všechny HDD, atp). Ze zoufalství jsem měřil napětí na 12V větvi a 5V větvi, vše v naprostém pořádku. Došlo tedy na paměti, nechal jsem v PC pouze 1 modul a stále to samé, dal jsem tedy do PC druhý modul a ejhle, PC nabíhá. Druhý modul je nefunkční v obou single channel sběrnicích, tedy defektní paměť, paráda vyřešeno (doživotní záruka v případě Kingstonu, takže žádná křeč).

Nechal jsem tedy v PC pouze jeden modul paměti s tím, že jsem našel viníka. Dnes ráno mi, žena volala do práce, že od rána už 2x zamrzl (v obou případech při sledování filmu, syn často sleduje pohádky). Teď už mi opravu zbývá doufat, že defekty má i druhý modul paměti (zkusím goldmemory), vzhledem k situaci, že reklamovat se musí celý KIT, to můžu zřejmě vynechat a počkat si na nový KIT. Zkusím OS nainstalovat na jiný HDD.

Začínám z toho být vyřízený, chyba v MFT by se měla spíše projevovat při nabíhání OS, né při spouštění filmů (navíc tato data jsou uložena na nedefektní disku), pravděpodobnost defektu na druhém paměťovém modulu je mizivá.

Uvítám jakékoli nápady, předem děkuji za příspěvky k tématu.

Předmět Autor Datum
Co tak zkusit ještě přeinstalovat ovladač grafiky.
ajavar 07.04.2011 14:02
ajavar
zkoušeny ty původní, které byly dodány s GK a asi několik dalších verzí včetně těch nejnovějších
Milan Valda 07.04.2011 14:38
Milan Valda
Vlez do BIOSu a rucne podtaktuj RAM (nastav nizsiu DRAM frekvenciu, t.j. napr. 533 (resp 1066). aleb…
MM.. 07.04.2011 14:36
MM..
kondiky nafouklé nejsou, není vidět žádný defekt, ty takty vyzkouším, ale je potřeba si uvědomit, že…
Milan Valda 07.04.2011 14:40
Milan Valda
Ano jelo to bezproblemu kondenzatory 2roky starli a teraz su uz stare a naprd :) Ci uz v zdroji aleb…
MM.. 07.04.2011 14:51
MM..
To neznamená,že když elyt není nafouklý,že je v pořádku.To je jenom připomínka.O stavu kondíku se do…
hobzamartin 07.04.2011 14:50
hobzamartin
Po vlastních (podobných) zkušenostech bych zkusil jiný zdroj. http://pc.poradna.net/q/view/552587-gt…
L-Core 07.04.2011 15:44
L-Core
no nevim jestli tohle je úplně můj případ, Corsair TX650 650W nezapadá rozhodně mezi no name zdroje…
Milan Valda 07.04.2011 16:09
Milan Valda
Aj dostatocne dimenzovany zdroj moze byt vadny (mat vadne kondenzatory, napr. kvoli prehrievaniu ak…
MM.. 07.04.2011 16:13
MM..
Můj Enermax za 4 tisíce taky nebyl žádné ořezávátko. Už nevěřím, že na vině být zdroj určitě nemůže…
L-Core 07.04.2011 16:42
L-Core
Nečetl jsem vše...Byl vyčištěn i vnitřek zdroje? Pro WinXp stačí 2GB Ram. poslední
Stefran 07.04.2011 16:43
Stefran

Vlez do BIOSu a rucne podtaktuj RAM (nastav nizsiu DRAM frekvenciu, t.j. napr. 533 (resp 1066). alebo aj skontroluj napatie DRAM a porovnaj s napisom na module. Prip. ak ma byt 1,5V tak skus nastavit v BIOSe 1,6V. Oni tie "hyper" moduly su zvycajne nejaky pretakt nezmysel a v skutocnosti su tie RAM na nizsiu frekvenciu.

Dobre by bolo aj skusit iny zdroj. Ked nepomoze nic co som pisal tak je problem asi zakl.doska (kondenzatory v haji apod)

Ano jelo to bezproblemu kondenzatory 2roky starli a teraz su uz stare a naprd :) Ci uz v zdroji alebo na zakl.doske (to sa moze tykat aj napatia pre DRAm preto som pisal pridaj tam 0,1V v BIOSe alebo ich podtaktuj).
P.S. alebo sa ti v BIOSe nastavili defaulty lebo sa vybila knoflikbaterka na doske, a tym sa nastavilo prilis nizke napatie pre DRAM.

Aj dostatocne dimenzovany zdroj moze byt vadny (mat vadne kondenzatory, napr. kvoli prehrievaniu ak cez zdroj prudil moc horuci vzduch lebo spomalene vetraky, alebo proste si trafil akurat kus s vadnym kondenzatorom).
Treba skusit iny zdroj (si pozicat z ineho PC na test), a aj ten BIOS skontrolovat napatie a frekvenciu RAM a prip skusit sa s tymi nastaveniami pohrat resp. nastavit spravne ak nie su spravne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru