Avatar uživatele
EliškaG

zaměstnavatel ruší pracovní místo

Zaměstnavatel ruší pracovní místo, ale nabídl nám, že můžeme přejít k jinému zaměstnavateli, který nás nechává na stejném pracovním zařazením. Druhý den přišel někdo od nového zaměstnavatele a chtěl podepsat od nás nějaké daďové prohlášení. Říkal, že podle § 338 zák. práce přecházme k němu. Mám strach, že tam budeme jen chvíli a po té nás propustí nebo sníží plat atd.. Jsem přesvědčena, že bych měla mít nárok i na odstupné. Mohu odmítnout tento přechod k jinému zaměstnavateli a měla bych tedy nárok na odstupné?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, fablen před 4397 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mojitek

Tady je ten paragraf 338 :

§338 (1) K přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů může dojít jen v případech stanovených tímto zákonem nebo zvláštním právním předpisem. §338 (2) Dochází-li k převodu činnosti zaměstnavatele nebo části činnosti zaměstnavatele nebo k převodu úkolů zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele. Za úkoly nebo činnost zaměstnavatele se pro tyto účely považují zejména úkoly související se zajištěním výroby nebo poskytováním služeb a obdobná činnost podle zvláštních právních předpisů, které právnická nebo fyzická osoba provádí v zařízeních určených pro tyto činnosti nebo na místech obvyklých pro jejich výkon pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. Za přejímajícího zaměstnavatele se bez ohledu na právní důvod převodu a na to, zda dochází k převodu vlastnických práv, považuje právnická nebo fyzická osoba, která je způsobilá jako zaměstnavatel (§ 7 až 10) pokračovat v plnění úkolů nebo činností dosavadního zaměstnavatele nebo v činnosti obdobného druhu.
§338 (3) Práva a povinnosti dosavadního zaměstnavatele vůči zaměstnancům, jejichž pracovněprávní vztahy do dne převodu zanikly, zůstávají nedotčeny, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak.

V každém případě zajděte na Úřad práce na právní oddělení(je to zdarma) a vysvětlete jim co a jak a ať Vám poradí a vemte popř.novou smlouvu -NEŽ NĚCO PODEPÍŠETE.Bude li na Vás zaměstnavatel naléhat,že máte z jakýchkoliv důvodů hned podepsat-pak něco nebude v pořádku.Kaž­dopádně byste neměli mít jakoukoliv zkušební dobu.Pakliže na Vás budou zkoušet zkušebku(jakkoliv dlouhou,třeba i jen týden) tak máte nárok na odstupné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mrblackwell

Podle mě to nemusíte příjmout,to by muselo být jedině v rámci firmy,ale to není váš případ.Pokud vám bude zrušeno pracovní místo,tak musíte dostat odstupné.Je možnost 2 měsíce výpovědní lhůta + 3 měsíční platy.Taky záleží,ale na tom jak dlouho pracujete ve firmě.Podle nového zákona dostanete odstupné podle odpracovaných roků.Víc na této adrese
http://www.su­perkariera.cz/po­radna/pracovni-pravo/zakonik-prace-odstupne.html
V každém případě,ale máte nárok na odstupné.Nabízené místo bych bral pouze,pokud vám bude vyhovovat.Ale pokud tušíte,že by vám na novém místě mohli ukončit pracovní poměr ve zkušební lhůtě,tak na to nepřistupujte­.Vězměte odstupné a pak máte ještě nárok 5 měsíců na podporu.Pokud vám je nad padesát,tak i víc.Tak že když dostanete 3 měsíční odstupné + 5 měsícu podpory budete mít i víc času na hledání vchodného zaměstnání.A to v dnešní době je problém.Navíc vám budou vypočítávat odstupné z nynějšího zaměstnání,což může pro vás být výhodnější.Další možnost bych viděl,že berte odtsupné a pak můžete nastoupit na nabízené zaměstnání,ale o to odstupné si nenchte ujít.Nevímjestli jsem vám poradil k užitku,ale snad trochu jo.
Doplňuji:
Ještě jsem zapoměl na další možnost,což byl můj případ.dostal jsem výpoved´z nad­bytečnosti a to bez výpovědní lhůty,tím pádem jsem dostal 5 měsíčních platů.Dva platy za výpovední lhůtu a další tři ze zákona.A i když dostante odstupné musíte se zaregistrovat na ÚP.

Upravil/a: mrblackwell

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek