Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojeni UTP zasuvky

Zdravim,

chtel bych se zeptat ohledne zapojeni zasuvky na UTP. Jednozasuvky uz jsem zapojoval to neni problem, ale ted me ceka zapojeni dvojzasuvky. Chci se zaptat, jestli jdou obe zasuvky pripojit na jeden UTP kabel. Predstavuju si to, ze jednotlive kabilky narazim nejdriv na jednu, neucvaknu zbytek, ale ten zapojim do druhe. Je to takhle mozne resit? Nikde jsem to na netu nenasel. Jde mi o tom, aby fungovaly obe zasuvky najednou.

Doufam, ze jsem to popsal tak, abyse to dalo pochopit :-)

Diky

Předmět Autor Datum
Do jedné UTP zásuvky se zapojuje všech 8 vodičů kabelu, takže by ti nemělo nic zbýt. Pokud zapojením…
Pytlík 08.03.2007 21:17
Pytlík
Promiň, ale ty varuješ před tím samým, co vzápětí v bleděmodrym sám navrhneš. To už rovnou může zapo…
anarchist 08.03.2007 21:27
anarchist
Tak, jak to pises, to urcite nepujde, nicmene 100 Mbps ethernet vyuziva pouze dva pary, pokud vyuziv…
angel333 08.03.2007 21:29
angel333
Ale on to přesně tak chtěl udělat, takže větě "Tak, jak to pises, to urcite nepujde" příliš nerozumí…
anarchist 08.03.2007 21:34
anarchist
Nebo jsme to každý pochopili jinak, ten jeho záměr. Alespoň já jsem to pochopil tak, že by při nacva…
Pytlík 08.03.2007 22:04
Pytlík
Nebo jsme to každý pochopili jinak, ten jeho záměr. Alespoň já jsem to pochopil tak, že by při nacva…
anarchist 08.03.2007 22:10
anarchist
jj presne takhle jsem to chtel udelat :-[. Ale nebyl jsem si jist proto jsem se radeji zeptal (taky…
wascheck1 09.03.2007 06:52
wascheck1
I u tebe beru svůj příspěvek zpět, pokud je to tak, jak vyložil Pytlík. Takovou zvrácenost můj mozek…
anarchist 08.03.2007 22:14
anarchist
No tak tohle je dobré zvěrstvo. Těch pár korun za další kabel se vyplatí investovat. Nehledě na to,…
Jack 09.03.2007 09:14
Jack
Připojím se k tomuto threadu- zapojil jsem UTP zásuvku,z těch drátků jsem izolaci nesundával, předpo…
nononot 23.07.2007 20:08
nononot
A kam si to PC zapojil (kam si strcil druhy koniec kabla)? Ak spajas 2 PC potrebujes krizeny kabel a…
MM.. 23.07.2007 20:15
MM..
Uvnitř je to podobně :produkt_detail.php, jen shora jsou 2 krytkyna levou a pravou řadu drátků. keys…
nononot 23.07.2007 20:25
nononot
Na keystonech máš dvě varianty zapojení kablíků, jsou označeny A a B. Je dobrým zvykem používat zapo…
Pytlík 23.07.2007 20:43
Pytlík
Přiznám se, že jsem v nouzi už šroubovák použil a šlape to dodnes. Lepší než drátem do voka.
anarchist 24.07.2007 03:42
anarchist
S tím drátem do oka si nejsem tak docela jist (obzvláště, bylo-li by to tvoje oko a ne moje ...).
Pytlík 24.07.2007 06:59
Pytlík
dobrý den, jak prosím zapojit utp dvojzásuvku složenou z datové-8mi a tel-4 pinové? 8-mi pinová má… poslední
fn 29.09.2010 19:36
fn

Do jedné UTP zásuvky se zapojuje všech 8 vodičů kabelu, takže by ti nemělo nic zbýt.
Pokud zapojením na jeden kabel míníš to, že by jsi obě zásuvky vlastně spojil paralelně, tak před tím tě ráčiž chránit pánbůh, to by jsi vyrobil koninu hodnou zápisu do Guinessovy knihy blbostí. To by nechodilo ani náhodou. Ty přesahující vodiče se MUSÍ ucviknout co nejblíže konektoru. Ostatně, kdyby jsi používal odpovídajících nástrojů, tak by jsi věděl, že ty přebývající drát ustřihnou (či uříznou) současně s naražením.
Existuje taková možnost, jak využít jeden kabel na přenos dvou signálů, ale je to takový bastl, že ti ani nebudu radit jak to udělat dvojzásuvkou a doporučím ti udělat na obou koncích jednozásuvky a koupit dvojici rozdvojek cat. 5e, které na jednom konci sloučí oba signály do jednoho kabelu (pozor, ne však na stejné vodiče, to v žádném případě nelze!) a na druhé straně je opět rozdělí. Využívá se zde toho, že v kabelu jsou normálně použity dva páry a dva páry zůstávají nevyužity.
Stejně ale je nejlepší natáhnout dva kabely (pokud je to možné).

Nebo jsme to každý pochopili jinak, ten jeho záměr. Alespoň já jsem to pochopil tak, že by při nacvakávání první zásuvky nechal dlouhé dráty (všech 8, zdá se), které by potom nacvakl do druhé, což, jak oba víme, nelze.
Tak jsem mu doporučil použít normální dvojzásuvku a rozdělení udělat rozdvojkou. Přijde mně to takové čistější, než bastl s rozdělováním mezi dvě zásuvky - ono by to fungovalo (kdyby se to udělalo na obou koncích stejně), ale tak nějak mám k tomu odpor, který těžko zdůvodním. Má to prostě blíž k bastlu, než k profi (mně se totiž docela příčí i ta rozdvojka a dával bych přednost dvěma kabelům).

Nebo jsme to každý pochopili jinak, ten jeho záměr. Alespoň já jsem to pochopil tak, že by při nacvakávání první zásuvky nechal dlouhé dráty (všech 8, zdá se), které by potom nacvakl do druhé, což, jak oba víme, nelze.

Fujtajbl, takhle mě strašit! ::) Tak tenhle výklad mě vůbec nenapadl. Já to pochopil tak, že jeho zvykem je používat při zapojování zásuvek pouze 4 vodiče a ty zbylé čtyři odcvaknout (asi aby mu nepřekážely). No a že by je tentokrát použil pro zapojení zásuvky bezprostředně sousedící. Jestli to ale myslel tak, jak jsi to pochopil ty, tak já si jdu nalejt něco vostřejšího.

No tak tohle je dobré zvěrstvo. Těch pár korun za další kabel se vyplatí investovat. Nehledě na to, že za pár měsíců si třeba opatříš zařízení s 1Gb rychlostí a budeš tahat vše znova. Jsem zastáncem tvrzení že je lepší jednou a načisto.;-)

Připojím se k tomuto threadu- zapojil jsem UTP zásuvku,z těch drátků jsem izolaci nesundával, předpokládám, že ty drážky jsou samořezné, ale počítač hlásí: síťový kabel odpojen. Je to doma, nemám žádný nástroj- narážeč . Jsou ty zásuvky všechny samořezné, nebo se musí i jednotlivé vodiče u některých odizolovat? Přes Google jsem hledal návod na montáž, ale nenašel jsem žádný do detailu rozepsaný. Zásuvka je tento typ: produkt_detail.php

A kam si to PC zapojil (kam si strcil druhy koniec kabla)? Ak spajas 2 PC potrebujes krizeny kabel alebo hub/switch.
Draty si nacvakal v spravnom poradi? (pozor aby neboli zrkadlovo - zlava doprava nie je to iste co zprava dolava, na oboch koncoch musi byt (IMHO - nerobim siete) rovnake poradie napr. zlava doprava ak sa na zasuvku pozeras zpredu)
P.S. jo a tiez je treba dodrzat pary (jednotlive draty su sparovane krutenim po dvoch). Category_5_cable vsimni si ten oranzovy (ten par je "obkrocmo") :!:

Na keystonech máš dvě varianty zapojení kablíků, jsou označeny A a B. Je dobrým zvykem používat zapojení B. Pokud to na obou koncích jde do zásuvek, tak je to vlastně jedno, když se na obou koncích použijí stejné varianty, ale pokud je na jednom konci patch panel, nebo (fuj tajbl) to jde přímo do kostky, tak je dobré použít tu variantu B, protože ta odpovídá přímému zapojení RJ45 a ten patch panel bývá dost často barevně značen jenom pro variantu B.
Ty jednotlivé vodiče se neodizolovávají, konektorý jsou skutečně samořezné. Ale musím zdůraznit: Jsou samořezné, ne šroubováko_zastrkávací. Ten nástroj na krimpování má podobu plochého plíšku s výřezem, kterým se dá nasunout na samořezný kontakt, takže když zatláčí vodič do kontaktu, tak se o vodič opře před a za kontaktem, drát se tedy do kontaktu zařízne, ale nástroj se mezi kontakty nedostane. Tím se skutečně kontakt zařízne přes izolaci do mědi vodiče a vlivem tepla pri tom smýkání mědi po hranách kontaktu vzniknou mikrosváry, což je důvod báječné výdrže a spolehlivosti tohoto kontaktu. To tření musí být intenzivní, proto je třeba vodič zasunout prudce.

dobrý den,

jak prosím zapojit utp dvojzásuvku složenou z datové-8mi a tel-4 pinové? 8-mi pinová má čtyř hřebínek a popis na tišťáku 1 2 3 6 a 4 pinová pro tel má popis na tišťáku 1 2 3 4. Která barva kam patří? Datovka :

1=bílooranž
2=oranž
3=bílozel
6=zel

tel :
1=bílomodr
2=modr
3=bílohněd
4=hněd?

děkuji a s pozdravem

f.n.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru