Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zasíťování budovy a něco málo k tomu - dotaz na technické řešení

Pomozte mi prosím upřesnit moje myšlenky, jak vyřešit zasíťování nové budovy. Které řešení je lepší, případně uvítám návrhy i na jiná řešení. Celé zasíťování bude řešit firma vybraná na základě tendru, ale já bych chtěl mít zcela jasnou představu o řešení nezávisle na dodavateli v předstihu. Případně na co si dát pozor atd...

Dispozice: budova - železobeton, ocel, sklo, 5NP, serverovna v 1NP. Každé patro cca 40-50 přípojných míst. Síť UTP Cat. 6 (6a) 100Mbit/1Gbit(10Gbit). Kabeláž v jednotlivých patrech buď v podlahových kanálech nebo v soklech. Po celé budově dostupná WLAN. Příprava na VoIP. V datových kanálech zřejmě i signalizace zabezpečení a kamerový systém a telefonní rozvody.

I. řešení: hlavní centrální rozvadeč v serverovně a veškerá kabeláž svedena sem. Výhoda - rozvaděče na jednom místě (zálohování napájení, snadnější fyzická kontrola a správa); nevýhoda - obrovský a nepřehledný balík kabeláže.

II. řešení: v každém patře rozvaděč 100/1000 s optikou. Optická páteř (nejlépe zdvojená) mezi jednotlivými rozvaděči do serverovny. Výhoda - místo v kabelových žlabech, větší přehlednost ; Nevýhoda: nutnost odděleného zálohovaného zásuvkového okruhu, každý rozvaděč jinde.

Dotaz: jak co nejsnadněji vyřešit WLAN po celé budově (kvůli různým jednacím místnostem, konferenčním sálům atd...). Jak řešit VoIP v kombinaci s klasickou telefonní sítí. Které aktivní síťové prvky použít (spolehlivost, cena, záruky, servis) - návrh (značka, typy atd.).

Děkuji

Předmět Autor Datum
osobně jsem pro řešení II., s I. mám zkušenosti na 3-patrové budově a je to "tak-tak". V případě pře… poslední
touchwood 15.08.2007 08:48
touchwood

osobně jsem pro řešení II., s I. mám zkušenosti na 3-patrové budově a je to "tak-tak". V případě překopnutí/provrtání kabelu je I. řešení prakticky neopravitelné a tak jako tak budeš muset mít co patro to switch, takže si jen prodloužíš páteř.

Optika je dostatečně spolehlivá, ale samozřejmě si můžeš nechat natáhnout i zálohu. Dneska je to už levné a bez problémů.

WLAN bych vyřešil specializovaným wifi koncentrátorem, který ovládá jednotlivé APčka (a zároveň funguje jako RADIUS server). Tyhle věci dělá Cisco, ale viděl jsem to i jako "low-end" od tuším ovislinku

ad VoIP - jak si to přesně představuješ? Není lepší, když už "stavíš barák" investovat do pořádné PBX s touto funkcionalitou?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru