Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem změna řadiče disku SATA u NB - zrušení bootování Win 7 na stolním PC :-(

Zdravím,
jsem naprostý laik v PC, takže prosím o shovívavost. Mám NB Acer Aspire 5613ZWLMI, bratr mi jej něčím polil, otec ho vyčistil a vysušil, ale odešle HDD. Na politém HDD je Serila ATA Momentus 5400.3 120 GB. Kolega v práci mi našel nový HDD, tak jsem si jej koupil - koupil jsem: HDD HITACHI 500GB 5400ot. 2,5 SATA. Chtěl jsem tam nainstalovat Win 7, v NB byly původně Visty, ale nechce mne to pustit - je tam nějaký problém s řadičem disku. Někde jsem se dočetl, že je potřeba to změnit v BIOSU, ale já tam tu možnost nikde nemám. Díval se mi na to i kolega, který si myslím, tomu rozumí rozhodně lépe než já, ale také s tím nic nedovedl. Zkoušeli jsme aktualizovat i BIOS na novější verzi, zda tam ta možnost třeba nebude, ale také nic. Jinak, BIOS ten nový HDD normálně vidí. Včera mi bylo porazeno, abych připojil tento svůj nový HDD disk na stolní počítač, vytvořil tam oddíl a HDD zformátoval - to jsem ale po...l ještě více. Po připojení HDD a zapnutí stolního PC se zřejmě začal bootovat můj nový HDD, takže tam nic nenaběhlo, musel jsem provést restart, a v biosu jsem si nastavil bootování původního hdd ve stolním pc, jenže se mi vytvořil nějaký bootovací disk a teď mi nejde vůbec nic. Když se podívám do biosu, tak tam ten původní disk je teď pod jiným názvem, při pokusu o opravu přes instalační CD to také nelze, ale dostanu se alespoň do nějakých složek atd, a tam ten původní disk vidím, vše tam je - problém je, že je to pc mého otce - :-(, zřejmě jsem nějak zbořil bootovací cestu pro spuštění Win 7 z daného umístění.

Může mi někdo poradit? Z jednoho problému jsem nyní udělal 2 :-(:-(:-(

Předmět Autor Datum
nemusíš zdůrazňovat že jsi laik - to je vidět: Mám NB Acer Aspire 5613ZWLMI notebukový disk jsi mě…
lední brtník 01.12.2012 13:24
lední brtník
Zdravím, ten rozštelovaný pc jsem dal do kupy. Spíše mne štve ten noťas, to nelze tam nainstalovat n…
Mike1986 02.12.2012 20:37
Mike1986
ovladač disku není kam instalovat, když tam žádný systém není. taky není důvod. aspoň se domnívám, ž… poslední
lední brtník 02.12.2012 22:05
lední brtník
Jezis to je roman, a je v nom nula informacii. Stacilo napisat jednou vetou JAKU PRESNE chybu mas pr…
MM.. 02.12.2012 21:28
MM..

nemusíš zdůrazňovat že jsi laik - to je vidět:

Mám NB Acer Aspire 5613ZWLMI

notebukový disk jsi měl připojit do pc až jako druhý - s vyšším číslem kanálu řadiče. taky jde pořadí zkontrolovat ve výpisu disků v biosu, nebo hned správně zvolit pořadí bootování.

formátování předem pochopitelně není potřeba, to si řeší přímo instalátor nebo klonovací program.

druhý rozštelovaný pc: odpojíš notebukový disk. pokud nenabootuješ z hdd, opravíš z instalačního dvd pomocí bootrec

politý notebook: zanes do servisu, ať odhadnou cenu opravy - zaplatí ji bratr. ať ale počítá s tím, že se oprava nevyplatí (výměna základní desky + práce servisu) a bude potřeba nový notebook.

ovladač disku není kam instalovat, když tam žádný systém není. taky není důvod.
aspoň se domnívám, že 500gb disk instaluješ nový systém - acer dává na výběr jen ovladače pro xp a vistu.

ještě k aceru:
1) je možné, že z nějakého úchylného důvodu má jeho bios omezení velikosti disku, které rozezná. to chce nejdřív ověřit v biosu že ho vidí.
2) nebo má zastaralý chipset, který umí jen sata1 disk - nevím, detaily jsem nenašel. kompatibilita se sata2 sice je, ale ale holt někdy je to loterie. u 3.5" disků je taková propojka běžná, ale nemůžu najít, že by to hitachi zveřejnil.

Jezis to je roman, a je v nom nula informacii.
Stacilo napisat jednou vetou JAKU PRESNE chybu mas pri tej instalacii Win7? Instalaciu spustas z original DVD alebo jak?

A druha vec je ked nema Win7 ovladac pre tvoj chipset tak si najdes ovladac (typicky oznacovany ako AHCI driver diskette apod) bud na webe vyrobcu notebooku alebo na webe vyrobcu chipsetu, a das tie ovladace instalatoru na USB sticku.

V BIOSe hladas akekolvek nastavenie SATA alebo AHCI, napr. SATA mode, AHCI enable apod. Ak neni tak viz moj predch. odstavec

P.S. este je dobre najprv ten disk uplne vymazat (aspon prve 1% sektorov) napr. nabootovanim z UBCD a tam je killdisk spustis mazanie, po 1% zmacknes Esc. Tym vymazanim pociatocnych sektorov vylucis nejake problemy s nejakym divnym MBR alebo co tam ten Win7 ma za problem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru