Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ztisit vetracek na GK rezistorem

Zdar,

mam stary PC, ktery pouzivam k prehravani mp3 apod, ale zbytecne mi to hluci, tak to chci ztisit.

Jsou tam tri ventilatory, zdroj - temer neslysitelny, procesor - poridim takovej ten regulator na 3 pin a GK a tam mam problem.
GK je GF 5500 FX a ma aktivni chladic s malinkym ventilatorem, ktery se rekl bych otaci neco okolo 3 000 otacek. Ventilator je pripojenej ke GK skrz dvou zilovy kablik. Kdyz si na chladic u ventilatoru sahnu, tak je vylozene studenej, ale kdyz ventilator odpojim uplne, tak se zhruba do 2 minut chladic zahreje na vysokou teplotu a pak PC zatuhne, tudiz to vidim tak, ze by ventilator mel bezet, ale stacilo by, kdyby se otacel pomaleji a tim byl tissi.
Napadlo me tam strcit potenciometr, ale problem je sehnat potenciometr na tehlech malych napetich a proudech, jeste jednodussi by bylo zapojit proste na kablik u ventilatoru rezistor, ktery by snizil napeti a tudiz i otacky. Problem ale je, ze na ventilatoru neni ani udaj o napeti, ani udaj o proudu, ktery tam ma tect, tudiz nevim jak spocitat odpor. Tak se chci zeptat, jestli byste to typnuli, pripadne kdo s tim mate zkusenosti, tak co tam tak vyrobci bezne davaji a jaky rezistor mam teda koupit. Predpokladam, ze rezistor by mel byt vydaj radove v desetikorunach, tak to bych jich mohl i nakoupit vic a zkusit to.

???

Predem dik.

Předmět Autor Datum
Tyhle malý ventilátorky jsou na prd, kup si velkej (8cm) nejlépe s teplotním čidlem na řízení otáček…
JoDiK 18.06.2010 11:42
JoDiK
Já bych to taky viděl na odmontování ventilátoru, nahrazením druhým. S oblibou přímo na vga lepím ve…
MM_tank 18.06.2010 11:49
MM_tank
tavnýho lepidla bych se bál, grafika se trochu zahřeje a větrák odpadne. Já to lepím kapkou čtyřminu…
mia 18.06.2010 23:41
mia
To je podle mého hodně prasácké řešení a možná bych se i obával, aby nedošlo po zapojení rezistoru k…
JK 18.06.2010 11:56
JK
Tohle "prasácké" řešení používá například i Noctua. Každopádně výměna pasivku za něco většího je lep…
Moas 18.06.2010 12:07
Moas
aby nedošlo po zapojení rezistoru k přetížení ze strany napájení. A proč by mělo ? Proud tím poteče…
MM_tank 18.06.2010 12:14
MM_tank
problem je sehnat potenciometr na tehlech malych napetich a proudech Nerozumím. Jinak rezistory st…
Moas 18.06.2010 12:06
Moas
Nemůžeš použít obyčejné na 0,125w. Minimálně 0,5 lepší 1w nebo 2w. Vzal bych asi 68,100 a 220r s tím…
MM_tank 18.06.2010 12:11
MM_tank
Obyčejným odporem myslím standardní půlwattové třeba z nabídky GM. A podle velikosti odporu u té Noc…
Moas 18.06.2010 12:45
Moas
Obyčejným odporem myslím standardní půlwattové třeba z nabídky GM. Tak (mu) to napiš:-p
MM_tank 18.06.2010 15:15
MM_tank
Niekedy stacia aj 0,25W (standardne uhlikove), zavisi od vetraku a hodnoty odporu, tie 40mm vetraky…
MM.. 18.06.2010 15:06
MM..
problem je sehnat potenciometr na tehlech malych napetich a proudech asi myslel že nesežne potencio…
MM_tank 18.06.2010 15:14
MM_tank
Su, aj trimre, aj 100ohm. Mam doma na najdenie optimalnych otacok vetrakov :) Len ako som pisal neni…
MM.. 18.06.2010 15:16
MM..
Da sa to stisit odporom ale potom sa ti bude prehrievat grafika. Kup si lepsi chladic alebo vacsi ve…
MM.. 18.06.2010 15:04
MM..
Dekuji vam vsem za rady. Jen to trochu osvetlim, "pocitac" je vybavena zakladni deska polozena v po…
Redmarx N 18.06.2010 20:34
Redmarx N
Nebojíš se, že někdy můžeš kýchnout a něco vletí třeba do zdroje? :-). Já bych se bál mít natrvalo p…
marekdrtic 19.06.2010 08:37
marekdrtic
Tak on to je PC na dodelani :-D, tak se nebojim, nove PC si samozrejme dam do krabicky. :-D --- Est… poslední
Redmarx N 21.06.2010 23:46
Redmarx N

Tyhle malý ventilátorky jsou na prd, kup si velkej (8cm) nejlépe s teplotním čidlem na řízení otáček, to čidlo zastrč nebo přilep mezi žebra chladiče GK a ventilátor nějak přichyť, ať fouká na ten chladič. Já to udělal tak, že jsem ho přišroubil na nevodivou destičku a tu zastrčil do volnýho slotu vedle GK.

S tím odporem je to takový nejistý, někerý ventilátory pak mají problém se rozběhnout...

To je podle mého hodně prasácké řešení a možná bych se i obával, aby nedošlo po zapojení rezistoru k přetížení ze strany napájení. Spíš bych tam dal větší pasivní chladič(tak jsem vyřešil hlučnost u jednoho starého radeona a použil jsem chladič z CPU), nebo to ztišit klasickým obvodem s patřičně výkonným tranzistorem řízeným potenciometrem.

aby nedošlo po zapojení rezistoru k přetížení ze strany napájení.

A proč by mělo ? Proud tím poteče stejný nebo menší.

Spíš bych tam dal větší pasivní chladič(tak jsem vyřešil hlučnost u jednoho starého radeona a použil jsem chladič z CPU),

No jasně to jde taky ale je to pracnější, zvyšuje se riziko poškození grafiky (namátkou poškození několika R9600 váhou silenceru S1). Otázka na každém jestli se to vyplatí když další větřáky taky hučí.

problem je sehnat potenciometr na tehlech malych napetich a proudech

Nerozumím.

Jinak rezistory stojí 50hal - 1 Kč/ks, koupil bych 10R, 33R, 68R, 100R, 220R a můžeš experimentovat. Nezapomeň, že rezistory můžeš řadit také seriově nebo paralelně.

Obyčejným odporem myslím standardní půlwattové třeba z nabídky GM. A podle velikosti odporu u té Noctuy používají asi čtvrtwattové. Pokud se navíc budou skládat, tak tím spíš ty půlwattové vyhoví.
Těžko to takhle lovit z ničeho.

Niekedy stacia aj 0,25W (standardne uhlikove), zavisi od vetraku a hodnoty odporu, tie 40mm vetraky nezeru vela. Da sa to samozrejme vyratat P = ubytokU * I = R*(I^2). Ked to nevie vyratat (ked tak citam dotaz tak to urcite nevie) tak by som kupoval preistotu vacsie 0,5W, alebo male metalicke rezistory su do 0.6W, ked chce mat uplny sicher a pripadne aj pre vacsie vetraky tak preistotu 1-2W.

Da sa to stisit odporom ale potom sa ti bude prehrievat grafika. Kup si lepsi chladic alebo vacsi vetrak pomalobezny (napr. 120mm su dnes uz aj 800ot napr. noctua a je nepocutelny) a nejak ho tam na ten cvhladic nasmeruj, nieco si zbastli pripevnenie na kejs v tom mieste alebo nejak to tam pripevni (len prosimta nie lepiacou paskou :)

P.S. ano bezne potenciometre nie su dobre ptz su vacsinou stavane na maly stratovy vykon. V polohe blizko pri max. otackach by sa prehrieval a znicil. Mozes pouzit trimer alebo potenciometer najprv na test ze jaky odpor by bol idealny (tu minutu na test ten potenciometer vydrzi) a potom to vymenit za pevny odpor napr. 0,6W metalicky.

Dekuji vam vsem za rady.

Jen to trochu osvetlim, "pocitac" je vybavena zakladni deska polozena v policce stolku na nehorlave podlozce, vedle lezi disk a zdroj a je to pripojeno k monitoru a do site, odvetravani je docela dobre a na procesoru PIII 1GHz mam 30 stupnu, takze ten ztisim tim 3 pinovym regulatorem z CZC za stovku, coz je maximum co jsem do toho ochoten vrazit. Este bych do toho dal druhou stovku, ale vic uz ne. Chladic od GK je i po nekolika hodinovem provozu vylozene studeny, tak myslim, ze i tady je prostor pro snizeni otacek, navic ventilator od GK zdaleka nerve jako ten od procesoru, tak myslim, ze nebudu muset jit dolu nejak extremne, proto po zjisteni za kolik bych koupil potenciometry a ze ty obycejne se pro tohle nehodi, jsem se rozhodl pro rezistor. Z duvodu ceny nepripada v uvahu ani vymena za pasiv, protoze proste to by taky za par korun nebylo.

Takze jeste jednou diky a v pondeli jdu do GMka pro ty rezistory. :-)

Tak on to je PC na dodelani :-D, tak se nebojim, nove PC si samozrejme dam do krabicky. :-D
---

Este jednou dik vsem.

Koupil jsem rezistory a az doma jsem si vzpomnel, ze ste rikali ze si mam rict o 0,5W, to jsem neudelal, tak jsem dostal asi nejake obycejne. :-/
Zkousel jsem zapojeni a dost se rezistor zahrival, tak me napadlo, ze kdyz je dam paralelne, tak by se to melo omezit, coz nastesti nebyl problem, protoze jsem si kazdej rezistor koupil 2x.

Tak jsem dal na vetrak od procesoru paralelne 220R a 33R v serii. Z puvodnich 4200 otacek to slo na 2400 a vicemene bez hluku. Teplota zustala stejna 30 stupnu.
A na vetrak od GK jsem dal paralelne 100R a 66R v serii. Teplotu ani otacky nevim, ale typnul bych to tak na polovinu otacek a chladic je malinko teplejsi, ale nic hroznyho.
Rezistory se zatim taky nijak nezahrivaj, tak snad to bude OK, jeste to musim pripajet, zatim je to provizorne, protoze pajku si musim pujcit.

K rezistorum jsem jeste prikoupil dva prepinace, tak jsem to udelal tak, ze kdyz bude potreba, tak se tam daji pustit puvodni otacky, dohromady me to stalo 24 Kc, tak to je pohodicka nez kdybych si mel kupovat nejaky regulatory od Zalmanu za stovku nebo pasiv na GK.

:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru