Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem záloha čisté instalace PC (Clonezilla / SystemRescueCd / jiný návrh?)

Ahoj,
Když instaluji PC, tak běžně vytvořím diskový oddíl nebo oddíly pro systém/systémy a zvlášť pro uživatelská data. Po nainstalování systému / systémů nainstaluji hardware, instalaci doladím a nainstaluji oblíbené programy. Tento stav bych chtěl zazálohovat. Pokud mám jeden systém na jednom oddílu, tak nevidím problém, ale pokud mám např. Win7 nebo Win8 s jedním NTFS oddílem navíc (oddíl několik set MB rezervovaný pro systém) nebo více systémů na disku...
Ideálně bych chtěl udělat zálohu na flashdisk s možností nabootovat a rovnou zvolit možnost obnovení - obnovit pouze určité oddíly nebo automaticky rozdělit disk tak jak byl ve stavu zálohy bez ohledu na data na oddílu pro uživatelská data (když umře celý disk a vymění se za jiný třeba menší - uživatelská data zálohuji v jiných, častějších intervalech)

Clonezilla asi nemá problém s vytvořením ani obnovením z takovýchto image, ale postrádá mnoho užitečných nástrojů, které zase nabízí SystemRescueCd a které se hodí pro takovouto rescue flashku.
SystemRescueCD zas má potíže (aspoň co jsem pročítal fóra) se zálohou na více oddílech obvzlášt po změně jejich velikosti...

Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti, nápady, návrhy, připomínky (pouze pomocí svobodného software)... Jde mi o univerzální řešení těchto nastíněných problémů (Záloha různých systémů / obnova do stejných oddílů, obnova na jiný disk s ne zcela stejnýmy oddíly nebo automaticky vytvořit stejné oddíly pro systémy a do nich zálohu obnovit).

Předmět Autor Datum
různé velikosti oddílů zvládají všechny klonovací programy. v práci používám placený sw (acronis tru…
lední brtník 30.12.2013 01:21
lední brtník
No mě spíš jde o to, abych si po instalaci PC vytvořil bootovatelnou flashku s imagema oddílů se sys… poslední
l_ukAS 30.12.2013 02:24
l_ukAS

různé velikosti oddílů zvládají všechny klonovací programy.
v práci používám placený sw (acronis true image, drive snapshot). z těch free znám easeus todo backup.

pokud se omezuješ výhradně na w7/w8, může stačit i bitová kopie disku. mě stačila zkušenost s jejich předchozím backupem, abych ms navždy vynechal z ochrany dat.

No mě spíš jde o to, abych si po instalaci PC vytvořil bootovatelnou flashku s imagema oddílů se systémy a rovnou s možnostmi obnovy (Něco ve stylu recovery partitionů, které bývají na noteboocích, ale místo partitionu na disku - flashka. On je totiž takovej recovery partition k ničemu, když disk odejde celej :-))... Neomezuju se jen na widle.
Když něco padne, tak obnovit bitovou kopii těchto disků nebo když umře disk, tak ho rozdělit podobně jako původně a z imagů zase obnovit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru