Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Účty Windows XP

Ahoj, na základě doporučení i tady v poradně jsem po čisté přeinstalaci systému (XP Home) vytvořil k účtu administrátora také učet uživatelský. Administrátoský mám pro instalace/odinstalce softwaru a různá nastavení, uživatelský pro běžnou práci (, práce, internet, hry,...) Je to tak údajně lepší (bezpečnější). No musím říct, že to docela komplikuje práci s počítačem, a to hlavně ta nevyváženost co lze a nelze dělat pod uživatelským účtem: věci, které bych čekal, že nepůjdou, tak jdou a naopak některé věci paradoxně nefungují (některé programy fungují s omezeními, i některé hry zlobí). No ale zvykám si.
Co bych potřeboval vědět je, jak je to s bezpečnostním softwarem a kontrolami počítače. Když aktualizuji anitivir. program + antispyware, zapnu systém v nouzovém režimu, přihlásím se jako správce a spustím kontroly, tak zdali to kontroluje kompletně celý počítač (tj. jak část/účet administrátora, tak i uživatelskou)? Bude také kontrolován celý počítač i v případě, že kontrolu spustím v běžném režimu a to z administrátorského nebo z uživatelkého účtu?

Předmět Autor Datum
Co chces aktualizovat a ako? Preco spominas nudzovy rezim? Antivir nema nic spolocne s tvojim uctom,…
fleg 19.11.2010 19:31
fleg
Ano, antivirový program se sám aktualizuje, ale já považuji za lepší a mám ve zvyku, že vždy po přip…
Voolk 20.11.2010 01:40
Voolk
antivirový program běží jako služba, čili má dostatečná práva pro funkci. tuším že bývá zvykem av de… poslední
lední brtník 20.11.2010 23:01
lední brtník
zapnu systém v nouzovém režimu.. špatně. je vidět že ani ms svému zabezpečení příliš nerozumí, a hl…
lední brtník 19.11.2010 19:58
lední brtník
To je blbost nech si jeden ůčet.
Otys 20.11.2010 22:19
Otys

Ano, antivirový program se sám aktualizuje, ale já považuji za lepší a mám ve zvyku, že vždy po připojení k internetu dát program ručně aktualizovat. Nic mi to neudělá a je lepší mít ho aktuální hned, než čekat, až to provede kdoví kdy sám.
Nouzový režim zmiňuji proto, že stejně tak, jako vytvoření a používání uživat. účtu zde bylo několikrát napsáno, že je lepší provádět kontroly PC (antivir. + antispywarové programy) v nouzovém režimu, kdy beží jen ty nejnutnější části systému a zbytek je vypnutý = vyšší šance na detekci a příp. odstranění. Tak to zde bylo vysvětleno a mně to přijde rozumné.
To, že má anitivir administrátorské práva jsem předpokládal, jen jsem se chtěl ujistit, že kontroluje vždy celý počítač nezávisle na účtech a ne jen účet, ze kterého byl spuštěn... Není mi jasné, proč např. SuperAntispyware musím aktualizovat z každého účtu zvlášť a antivir ne.

antivirový program běží jako služba, čili má dostatečná práva pro funkci. tuším že bývá zvykem av denně zjišťovat zda nejsou nové aktualizace, není třeba ho povzbuzovat. ostatně nákaza virem je už spíše vzácnost, daleko častější jsou různé trojany a spyware, které antivir vždy nalézt nebo vyléčit neumí.

v nouzovém režimu se skenuje jen v případech, kdy antivir nebyl funkční / aktuální, a pc se zaviroval. tehdy je třeba antiviru trochu pomoci. normálně to nemá význam.

Není mi jasné, proč např. SuperAntispyware musím aktualizovat z každého účtu zvlášť

mi taky ne a je mi to jedno. toto se používá jen u programů, které se místo do \program files instalují do profilu uživatele - což já osobně nesnáším.

právě proto že používám omezený účet jako výhradní přihlášení na práci, a pokud už potřebuju spustit admina nikdy pod ním nelezu na net, a neinstaluju kradený/cracklý soft, žádnou berličku jako antivir ani antispyware nepotřebuju. ty jsou nutné jen pro lamy.

zapnu systém v nouzovém režimu..

špatně. je vidět že ani ms svému zabezpečení příliš nerozumí, a hlavně ho neumí propagovat uživatelům.
ve zkripleném systému verze home potřebuješ mít normální živý funkční účet správce. čili ne administrator, který je za normálního běhu v home locknutý, ale normálního správce. může to být například další účet "admin", pochopitelně zaheslovaný, který se ti zobrazí na běžné přihlašovací obrazovce "vítejte". (i to se dá zakázat, pokud je to třeba)

pak už funguješ jako normální = omezený uživatel, a pokud k něčemu významnému potřebuješ admoša, zavoláš si ho buď přes pravé menu "spustit jako", anebo přes hotového zástupce - třeba pro nejlepšího správce souborů:

C:\WINDOWS\system32\runas.exe /profile /user:%computername%\admin "C:\Program Files\Altap Salamander 2.5\salamand.exe"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru