Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Červotoči ve dřevě na topení

Dobrý den

mám prosbu o radu... dostal jsem velké množství dřeva (stará střecha - trámy, prkna atd..) bohužel až potom co mi veškeré dřevo dovezli jsem našel cestičky v trámech apod... Nevím jestli červotoči v trámech jsou nebo ne ale cestiček je tam požehnaně... Můj dotaz zní... Mohu mít dřevo schované nařezane pod pergolou a topit s ním v krobovkách v bytě ? Bojím se toho abych si ho nezatáhl domu protože máme dřevostavbu... Představu mám takovou že bych měl dřevo venku na zahradě domu si donesl v bedně bez otvorů dřevo na jeden den a spálil... Stihne ta potvora vylést a rozšířit se po bytě ? Předem děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Dospělci - brouci červotoče poměrně dobřé létají, takže jestli v tom živej červotoč je, tak je jedno…
Uroboros 09.04.2014 10:32
Uroboros
Mno jestli je ošetřená to uplne presne nevim je to stara bytovka. Byt jsme koupili před dvěma roky.…
Memphik 09.04.2014 11:00
Memphik
Myslím, že při skladování venku a donášení domů jen na spotřebu, velké nebezpečí nehrozí. Larvy červ…
Zerozero 10.04.2014 12:26
Zerozero
Něco o dřevožroutech drevokazny-hmyz
Zerozero 10.04.2014 12:29
Zerozero
tak uvidíme.... uplne mam strach aby z toho nespadl barak... taky jsem nekde cetl ze pokud jsou v dr…
Memphik 10.04.2014 16:26
Memphik
""prselo na ni a vsechno mozne"" Namočení deštěm a následné vysušení na slunci červožrouti moc nemil…
Zerozero 11.04.2014 01:02
Zerozero
no to by bylo pekne vyrezavaat si takhle sosky :-D joooo to neni moc vtipne ted posloucham doma vse…
memphi 11.04.2014 12:39
memphi
Jestli to nebudou tesaříci, obvykle se lidé pletou červotoče (malé výletové otvory, jako propíchané… poslední
Rce 11.04.2014 14:55
Rce

Dospělci - brouci červotoče poměrně dobřé létají, takže jestli v tom živej červotoč je, tak je jedno jestli to budeš mít na druhé straně pozemku či v baráku. Nicméně ikdyž je dřevo prožrané, tak to neznamená, že v tom ještě červotoč je, to se pozná leda při rozřezávání. Navíc předpokládám, že dřevostavba je snad ošetřená, ne? Jestli ne, tak se tam dříve či později stejně objeví.

Mno jestli je ošetřená to uplne presne nevim je to stara bytovka. Byt jsme koupili před dvěma roky. Takže jak to budu řezat mám sledovat co ? jestli jsou tam larvy nebo něco takového ? je to vidět okem ? omlouvám se za mnou neznalost vubec se v tom nevyznam a celkem me to vyplasilo... Nebo jestli je lepší se toho dřeva zbavit ?

Myslím, že při skladování venku a donášení domů jen na spotřebu, velké nebezpečí nehrozí. Larvy červotočů bez důvodu svoje dřevo neopouští, lze předpokládat že tam zůstanou až do spálení. Jen v době rojení, kdy dospělci vylétají za účelem množení by nošení napadeného dřeva domů mohlo být riskantní. Ale rojí se zpravidla od května do června, kdy se netopí. Dospělci nejraději kladou vajíčka do dřeva tam kde se sami vyvinuli, proto je dřevo napadáno opakovaně, do úplného zničení.
Většina červotočů (je mnoho druhů), nemá ráda venkovní prostředí a průvan.
Lze předpokládat, že při delším skladování dřeva venku, dřevo opustí. Ale až po dokončení vývoje, který u některých druhů, může trvat až tři roky.
Přitom ale může být dřevo napadeno jinými ("venkovními")druhy hmyzu, které ale zase nejsou tak nebezpečné pro vnitřní prostředí.
Myslím,že například při řezání dřeva, kdy by se mohly některé larvy ze dřeva uvolnit, že nejsou schopny si nové dřevo najít a zahynou. Jsou schopny života jen ve dřevě kam byly nakladeny jako vajíčka.
Tento příspěvek berte s rezervou. Nejsem "hmyzolog", ale bydlím ve starší dřevostavbě a topím dřevem. :puff::beer:

tak uvidíme.... uplne mam strach aby z toho nespadl barak... taky jsem nekde cetl ze pokud jsou v dreve jen tak ho neopusti dokavat ho neznici... navic tramy jsou ze spadle strechy ktera par let lezela a prselo na ni a vsechno mozne... rikam zatim jsem pri rezani dreva zadneho neobjevil ale porezal jsem toho malo z te haldy... takze to chapu dobre ze kdyz budu rezat mel by vypadnout z toho cervotoc :-) jestli bych si toho vubec vsiml

""prselo na ni a vsechno mozne"" Namočení deštěm a následné vysušení na slunci červožrouti moc nemilují. Myslím, že už se odstěhovali někam pod střechu. Možná pod Tvoji :-D:-D. Pokud bude červotoč mít smůlu a bude v místě řezu, pravděpodobně ho neuvidíš. Pokud bude kousek dál tak tam zůstane a bude dělat že tam není. Pokud řez bude těsne vedle, mohl by vypadnout. Ale mezi pilinami budeš malou světlou larvu těžko hledat. Zkus koukat na řeznou plochu. Při řezu těsně vedle, by jsi ho mohl objevit v dírce. Ale jsou i larvy tesaříka, ty dělají díry až šest mm v průměru. To už jsou pořádný potvory. Ty by jsi mohl objevit snadněji.

Něco z techniky:-) Jak vrtat zakřivené otvory do dřeva:
Červotoče nakrmíme železnými pilinami, potom ho ve dřevě
řídíme magnetem :puff:

no to by bylo pekne vyrezavaat si takhle sosky :-D joooo to neni moc vtipne ted posloucham doma vse co se sustne a jsem z toho akorat nervozni :-/ taky bych to mohl poznat ze tramy a vsechno tohle drevo se dalo na drevo ktere jsem mel naskladane na zahrade.... tak jak tohle vse porezu a budu rezat to drevo co jsem tam uz mel tak tam by mohli byt taky ne ? kdyby byli v tech tramech :-)

Jestli to nebudou tesaříci, obvykle se lidé pletou červotoče (malé výletové otvory, jako propíchané špendlíkem, max 2mm, dřevo se rozpadá na prach, larva se vyvíjí 2-3 roky) s daleko nebezpečnějším tesaříkem krovovým (výletové díry velké až 1 cm, larva vyžírá dříví až 15 let). Červotoč nepřežije vymrznutí pod -18°C. Každopádně bych tento nebezpečný hnus vůbec do nejbližšího okolí dřevostavby nezavlékal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru