Avatar uživatele
pat a mat

Československo byl třetí stát na světě, který měl kosmonauta. Máme na to být hrdí?

Brzy to bude 40 let, co byl vystřelen. Jistě se účastnil řady vědeckých experimentů (v kosmu byl cca týden). Jen se mně zdá divné, že v rychlém sledu tří let následovalo 8 dalších podobných letů programu Interkosmos. Co tedy vlastenci říkají tomu, že se náš kosmonaut postavil po boku například Džugderdemina Gurragčáa (nic proti němu)? Nejedno se tedy hlavně o odměnu diktátora za naši servilitu?

Pro Lamalama: Nejsem takový detailista. Za kosmonauty považuji i astronauty a tchajkonauty. Pokud jde o kosmonaut X astronaut ani nevím zda je podstatné kdo to je nebo v čem letí. Kosmonautoastro­nautů je už asi hodně, např. Jelena Kondakovová.

Zajímavá 0 před 2277 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že jistou hrdost můžeme cítit. Kromě kosmonauta jsme se podíleli na kosmickém programu mnohými výrobky a výzkumem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… samozřejmě, stále jsme třetím státem ve vesmíru, a nikdo už nám to nevezme, a je úplně jedno za jakých okolností jsme se tam dostali … a právě dnes, když jsou lety do vesmíru denní záležitostí, a už se o nich tolik neinformuje (to bylo dřív slávy a denně v tv o vesmíru,program Sojuz-Apollo) a nahoře už byl kde kdo, jsme stále v první trojce …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Omyl, Československo byl po CCCP druhý stát na světě, který měl kosmonauta.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
fcoop

Hrdí?
To byla tenkrát čistá politika.
Klíčem ke všemu byl program „Interkosmos“.
Kdyby Rusové usoudili,že vystřelení opice by mělo větší efekt,letěla by opice.

http://www.to­talmag.cz/spo­lecnost/43-udalosti/1441-prvni-eskolovensky-kosmonaut-jmenoval-se-remek-esky-ani-nemek.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Vzhledem k tomu že bychom se tam tehdy bez cizí pomoci rozhodně nebyli schopni dostat a nejsme toho vlastně schopni ani teď po 40 letech tak bych to s tou hrdostí zase tak moc nepřeháněl. Tehdy šlo především o snahu sovětského svazu kupovat si u svých držav přízeň a místní spřátelená média tak na dlouhá léta získala kvalitní potravu k prosovětské propagandě 🙂. Na druhou stranu pravdou je že Československo tehdy tuto nabídku využilo skutečně naplno. Zapojilo se několik vědeckých týmů astronomického ústavu a z oblastí geofyziky, komunikací, elektrotechniky. Počet experimentů které měli právě Čechoslováci na starosti v jednu dobu dosáhl 45% v rámci programu.

Tato doba už je o něčem jiném a odehrává se v rovině spolupráce s evropskými sousedy v rámci agentury ESA, v této etapě se v rámci naší účasti odehrály mnohem zajímavější a zásadnější projekty, už jen proto že ESA samotná je součástí mnohem širší mezinárodní spolupráce obdobných agentur vesmírného výzkumu po celém světě a to zahrnující NASA stejně jako ruský kosmický program, mezi vědci totiž zdaleka nepanuje taková iracionální nevraživost jako mezi mnohem jednodušeji založenými politiky.

Pokud máme být na co hrdí v této souvislosti tak právě na schopnost vědců zcela přehlížet politické tahanice a spolupracovat na řešení problémů naprosto bez předsudků. Má smysl na to být hrdý a současně je to u čechů jistě velmi ojedinělá schopnost, tady se ve skutečnosti není schopna domluvit ani na mol zliskaná česká hospoda s možná příliš arogantní českou kavárnou, a to jde jen o podniky servírující různé druhy nápojů 😁 … takže ve finále bych to s tou hrdostí nehrotil, protože všední realita typického čecháčka vás nakonec vždy srazí na zem.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Tak politika v tom jistě byla. Nicméně V. REMEK letěl jako první ze všech ostatních účastníků programu Interkosmos z jediného důvodu – ČSSR (po Rusech) do něj NEJVÍCE přispěla, takže letěl po zásluze, tudíž nějaký důvod k hrdosti je.

Pochopitelně že ne zas moc velký, protože první je prostě PRVNÍ – a tím byl nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin. (pokud ne V.S. Iljušin ;) :D)

(Ano Keplere, už teď je mi to jasné, ale je to tak – v kosmickém závodu o to, kdo dostane prvního člověka do vesmíru byli Amíci na krásném druhém místě, zatímco ubozí Rusové se tam dostali předposlední. ;) :D :D)

Lamalam>>> To NENÍ tak docela přesné. ČSSR byl 2. stát na světě, který měl LETCE-KOSMONAUTA – a to je ROZDÍL!!! ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Moje paní tvrdí, že rozhodně ano. A ona má vždy pravdu!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

A kdyby bylo ? Mrkni se jak byl vítán u nás i v zahraničí. Remek byl tehdy idolem dětí a mládeže. Určitě lepší idol než ty dnešní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Lamalam:
Nesouhlasím. Někteří sice zarytě rozdělují Astronauty Kosmonauty a Thajkonauty (to poslední je umělý termín pravděpodobně západního původu, v Číne se snad ani nepoužívá), ale obecně jde o synonyma. A češtině je nejblíž ten kosmonaut. Zrovna tak nerozděluju jestli jde o pilota, letce, flügera, letčika ale použuju slovo pilot či letec (i když letec je u nás už spíše zastaralý termín a přestože jsme měli blízko k SSSR, i u nás se používal termín pilot).

před 2277 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Tak jasně že máš pravdu, je blbost to u nás hrotit po této stránce. To by se pak muselo možná mluvit i o „Lajkonautech“ aj. blbinách, že? Počítám, že to bylo od Lamalam jen takové rýpnutí (takovým věcem rozumín ;) :D), ale jedna věc v tom význam SKUTEČNĚ má – a to je termín LETEC-KOSMONAUT. Vychází z ruštiny (podle tehdejší terminologie v Sojůzu všichni absoloventi výcviku v „Hvězdném městečku“ se titulovali KOSMONAUT, nicméně ti, kteří letěli do vesmíru drželi titul LETEC KOSMONAUT. V Jůesej můžeš být astronaut pouze, když letíš. Když neletíš, tak prostě NEJSI ASTRONAUT, i kdybys měl na to sebelepší kvalifikaci. :)

před 2277 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek