Avatar uživatele
postcd

Český česnek dvakrát dražší než cizí, proč?

Česný česnek v marketech mi přijde že bývá o hodně dražší (cca 2× tak drahý) než česnek z ciziny. Proč tomu tak je?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, dudu, johana 56 před 3250 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zzzlatokopka

Odpoveď byla označena jako užitečná

Když je něco mnohem lepší, je to často i dražší:-) ale důvod je jiný, ten náš česnek skoro zanikl a nahradil ho hnus z číny:-((((( Teď se to pomalu zase vrací, ale pěstuje se pomalu a jen málokde, hodně se krade, musí se hlídat, to zvyšuje cenu. Také poptávka cenu zvyšuje.

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco, ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mojitek

český česnek a třeba kmín z ČR jsou nejkvalitnější.Mají vlastnosti,které ostatní naplaveniny nemají,atd atd…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Český česnek začíná být vzácností,pěstitelů ubývá.Zhoršují se podmínky pěstování i sadby (i tu je nutno minimálně jednou za tři roky zcela obnovit).
Možná k nedostatku kvalitního českého česneku přispívají také změny klimatu.Zima přechází přímo do léta,bez mírného vzestupu teplot,deštivé období se objevuje v čase,které česneku neprospívá,objevují se plísně .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Na vině jsou supermarkety, které před léty zaplavily trh levnějším česnekem např. ze Španělska a hlavně z Číny. Lidé přestali náš o něco dražší česnek kupovat a pěstitelé tudíž výrazně snížili pěstební plochy. Záhy se ukázalo, že česnek z naší produkce je trvanlivější, má mnohem vyšší užitnou hodnotu a obsah silic. Poptávka výrazně převýšila nabídku a vyvolala až spekulativní nárůst ceny. Tento stav v podstatě trvá dodnes.
Na zahradě každoročně vysazujeme asi stovku stroučků a třeba loňská úroda byla mimořádná. Pokud je respektováno několik důležitých zásad, pak česnek není náročný na pěstování. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit:

  • na rozdíl od jiných rostlin jako sadbu používat zdravé a spíše větší jedince z vlastní produkce, protože jsou domestikováni,
  • většinu úrody konzervovat – do menších sklenic Omnia poskládat neoloupané stroučky na asi centimetrovou vrstvu kuchyňské soli a pevně zavíčkovat. Česnek se téměř vůbec nekazí a i dnes má opravdu veliké „grády“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Za kvalitu se platí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Dalším důvodem je že u nás má česnek i menší výnosy, než třeba v Číně, je pracnější. Přesto si myslím, že neni drahý vzhledem k tomu , že je mimálně trojnásobně kvalitnější.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Je toho českého málo,ale ani nevím kde je chyba,koupil jsem si nedávno oba druhy a nepoznal jsem rozdíl v chuti a ani hosté,jen má snad delší trvanlivost ten český.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
postcd

Zde web prodejce českého česneku, zajímavé: http://www.k-cesnek.cz/

před 3238 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek